Oma Säästöpankin kasvu jatkui vuonna 2021; hyvä vire näkyy ja tuntuu myös Alajärven konttorilla

Oma Sp:n tulos perustuu erinomaiseen henkilöstö- sekä asiakaskokemukseen, ja molemmat osatekijät ovat tutkitusti ennätyskorkealla, kertoi Pasi Sydänlammi tiedotustilaisuudessa. Palvelupäällikkö Helena Marjomäki on tyytyväinen Alajärven konttorin saamaan palautteeseen.
OMA Säästöpankki Oyj jatkaa kasvun tiellä. Vuosi 2021 oli kokonaisuudessaan OmaSp:lle vahvan kasvun vuosi ja kaikki keskeiset tunnusluvut nousivat uudelle ennätystasolle, totesi toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi pankin tuloksenjulkaisutilaisuudessa.

Pohjoismaiden nopeimmin kasvavan vähittäispankin tulos ennen veroja oli 83,3 miljoonaa ja vertailukelpoinen tulos ennen veroja 53,1 miljoonaa euroa. Taseen loppusumma oli 5,4 miljardia euroa. Koko vuoden osalta liiketoiminnan tuotot yhteensä kasvoivat 41 prosenttia ja olivat 156,6 miljoonaa euroa. Luottokanta on yli neljä miljardia euroa. Asuntoluottokanta kasvoi edellisen 12 kuukauden aikana 29,8, yritysluottokanta 27,4 ja talletuskanta 21,9 prosenttia.

–Myös pankkitoiminnan tehokkuus on ennätystasolla.

Yhtiö toteutti suunnitelman mukaisesti joulukuussa Eurajoen Säästöpankin liiketoiminnan hankinnan, mikä kasvatti yhtiön tasetta noin 335 miljoonaa euroa ja lisäsi henkilö- ja yritysasiakkaiden määrää noin 12 000 asiakkaalla. Yritysjärjestelyn positiivinen tulosvaikutus yhtiölle arvioidaan olevan noin 14 miljoonaa euroa, josta 7,5 miljoonaa euroa on kirjattu yhtiön tilikauden 2021 tulokseen ennen veroja.

–Aiomme lisätä panoksia länsirannikolle, se on meille potentiaalinen alue.

Yhtiön peruspankkihankkeen, jota työstettiin Cognizantin kanssa, keskeyttämisestä kirjattiin vuoden toiselle neljännekselle noin 22 miljoonan euron positiivinen vaikutus.   

–Kuluvalla tilikaudella ennustettu korkojen nousu vahvistaa korkokatettamme. Odotamme edelleen kasvua ja tuottojen paranemista.

OMA SP:N hyvä vire näkyy myös Järviseudulla: tasainen kasvusuhdanne jatkui vuonna 2021. Alajärven konttorilla kolkuteltiin niin ikään ennätystuloksia ja kasvua tapahtui joka osa-alueella, kuten asiakasmäärissä, talletuksissa, lainamäärissä ja palkkiotuotoissa, kertoi palvelupäällikkö Helena Marjomäki.

Kilpailu asiakkaista on Marjomäen mukaan alueen pankkien kesken kovaa, mutta siistiä. Hän uskoo Oma Säästöpankin suosion syyksi muun muassa nopean ja joustavan päätöksenteon ja laajat aukioloajat; kassalle voi piipahtaa ilman ajanvarausta päivittäin hoitamaan raha-asioita.

–Uusia asiakkaita tuli myös Järviseudulta pois muuttaneista, ja esimerkiksi asuntolainoja myönnettiin muualle Suomeen.

Monelle yrittäjälle, jolla ei ole ollut omia vakuuksia, on löytynyt apua lainan saantiin Oma Sp:n allekirjoittamista Euroopan investointirahaston (EIF) sopimuksista, joiden tehtävänä on helpottaa innovointia, kehitystä, yrittäjyyttä, kasvua ja työllisyyttä.

Paikallisten yritysasiakkaiden saldoissa näkyy, että hyvin on mennyt.

–Yrityksiä on rahoitettu aiempaa enemmän, eikä luottotappiokirjauksia ole tarvinnut tehdä.

Erityisen iloinen Marjomäki on loppuvuodesta tehtyjen asiakas- ja työtyytyväisyyskyselyjen tuloksista.

–Palveluamme yleisesti arvostettiin arvosanalla 4,6/5 ja omaan yhteyshenkilöön 4,9/5. Henkilökunta antoi kokonaisarvosanaksi työnantajalle 4,73/5.

Finanssialan kuuma peruna on odotettavissa oleva korkojen nousu, joka on käynnistynyt Yhdysvalloissa Eurooppaa nopeammin.

–Meillä se näkyy siinä, että etenkin isompiin lainoihin on haluttu kiinteitä korkoja. Uusissa, isoissa lainoissa muutamankin prosentin nousu tuntuu.

TÖYSÄN Säästöpankkisäätiö, yksi Oma Säästöpankin omistajista, tuki paikallisia toimijoita erilaissa hankkeissa viime vuonna 60 000 eurolla. Avustuksia myönnettiin Alajärvelle, Vimpeliin, Lappajärvelle ja Soiniin monen eri alan toimijoille.

–Jaoimme alueen juniorijoukkueille koronatukea vuonna 2020 ja viime vuonna päätimme antaa kaikille hakijoille yllätyksenä tuplasti enemmän, yhteensä 34 000 euroa.

Säätiön avustushaku on avoinna jatkuvasti.

Marjomäki muistuttaa Töysän Säästöpankkisäätiön Seamkille lahjoittamasta 500 000 euron apurahasta, jolla perustettavasta tutkimusrahastosta myönnetään varoja maakunnan yritysten kilpailukykyä sekä maakunnan hyvinvointia edistäviin tutkimushankkeisiin.

–Toivottavasti alueeltamme olevat opiskelijat pystyvät hyödyntämään rahastoa lopputyössään tai tutkimuksessaan.

MARJOMÄKI toivoo, että kuluvana vuonna voitaisiin jälleen järjestää pankille tärkeitä asiakastapahtumia.

–Esimerkiksi laskettelutapahtumaa kaivattiin kovasti viime vuonna. Ihmisillä on iso tarve sosiaalisuuteen ja toisten tapaamiseen mukavissa merkeissä.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.