MTK: Toteutuneet ja luvatut korotukset lihan ja kananmunan hintaan täysin riittämättömiä

VIIME kesänä alkanut kustannusten nousu on aiheuttanut ennen näkemättömän paineen lihan ja kananmunan tuottajahintaan, sanovat Sami Yli-Rahnasto ja Ari Perälä MTK Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunnasta.

Poikkeuksellisen nopea tuotantokustannusten nousu yhdistettynä viime kesän heikkoon satoon on aiheuttanut useilla tiloilla maksuvalmiuskriisin.

–Tuottajien neuvotteluasema markkinoilla on heikko, ja joudummekin tyytymään siihen, mitä sopimuskumppanimme meille tarjoavat. Vaihtoehtona tälle on lähinnä tuotannon lopettaminen, sillä ostajia ei ole kilpailutettavaksi asti.

Tarjotut tuottajahinnan korotukset kattavat heidän mukaansa vain noin puolet pelkästä lannoitekustannuksen noususta, muusta kustannuskompensaatiosta puhumattakaan.

Mainos

–Voidaankin tulkita puheet julkisuudessa merkittävistä tuottajahintojen korotuksista politiikkojen ja kuluttajien tyynnyttelyksi. Näiden uutisten myötä kotimaiselle ruualle uskollinen kuluttaja maksaakin mielihyvin tiedossa olevan vähäisen hinnankorotuksen.

Suomalaista sikaketjua uhkaa keväällä historian suurin ja pahin porsasruuhka, jos tuotantoa ei saada toimimaan viemällä kustannusnousu tuottajahintaan. Lisäksi naudan loppukasvatus kärsii tänä vuonna isoista tukimenetyksistä, mikä Yli-Rahnaston ja Perälän mukaan johtuu siitä, että ”poliitikot munasivat” eläinpalkkioiden maksujärjestelmän. Samalla virikehäkkimunien markkinan merkittävä kaventuminen tulee näkymään tämän vuoden aikana, kun S-ryhmä ajaa alas kotimaiset virikehäkkimunatuotteet syksyyn 2023 mennessä.

–Tuottajien ahdinko on jatkunut jo pitkään, mutta nyt alkaa ”perämettät” loppumaan. Tuottajahintoihin on saatava merkittävä parannus, mikäli jatkossakin halutaan syödä vastuullisesti tuotettua, kotimaista lihaa ja munaa. Odotteluun ei ole enää varaa, ratkaisun avaimet ovat kaupalla ja elintarviketeollisuudella.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.