Koronapositiivisten eristyskäytännöt ja altistuneiden karanteenikäytännöt muuttuvat Etelä-Pohjanmaalla

Omikron-virusmuunnoksen nopea leviäminen on moninkertaistanut koronatartuntojen määrän lyhyessä ajassa. Omikron tartuttaa merkittävästi jo ennen oireiden alkua. Kun näytteenotossa on väistämättä viiveitä, suurin osa jatkotartunnoista on jo ehtinyt tapahtua testituloksen tullessa terveysviranomaisten tietoon.

Vallitsevassa koronatilanteessa tartuntatautiviranomaisen asettama koronapositiivisten eristys ja altistuneiden karanteenipäätös ovat menettäneet vaikuttavuutensa. Perustetta asettaa henkilöä eristykseen jatkotartuntojen estämiseksi ei tällöin ole. Näin ollen eristys-ja karanteenipäätöksiä ei pääsääntöisesti enää tehdä. Jälkikäteen tehdyillä eristys- ja karanteenipäätöksillä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä. Lisäksi kotitestillä todetut tartunnat eivät tule lainkaan tartuntatautiviranomaisten tietoon.

Tehokkaimmat keinot epidemian rajaamiseksi ovat nyt rokottautuminen, kontaktien välttäminen sekä kotitestien käyttö.

Jos sinulla on koronavirusinfektioon sopivia oireita (lämpöä, kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja, kurkkukipua, nuhaa, yskää, väsymystä, pahoinvointia tai ripulia), jää kotiin ja vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet. Jos yleisvointisi on hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Voit halutessasi tehdä koronakotitestin.

Mainos

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa, vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

Sairaanhoitopiirin (www.epshp.fi/korona) sekä alueen kuntien, kuntayhtymien ja yhteistoiminta-alueiden verkkosivuilla on ohjeita, miten tulee toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa, jos on saanut positiivisen testituloksen tai jos asuu samassa taloudessa positiivisen tuloksen saaneen kanssa. Verkkosivuilla on myös ohjeet siitä, kenelle suositellaan terveydenhuollon PCR-koronatestiä.

On tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Työnantajalla ei ole oikeutta vaatia työntekijältä eristyspäätöstä. Ansionmenetykset tulee korvata muilla tavoin. Korvaavia käytäntöjä voivat olla esimerkiksi normaalit sairauspäivärahakäytännöt tai työntekijän laajennettu oikeus olla poissa omalla ilmoituksella. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee parhaillaan selvitystä, miten asia voitaisiin ratkaista.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain sellaisissa tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja. Sote-työntekijöiden osalta eristys- ja karanteenimääräyksiä vielä jatketaan tietyiltä osin, pyrkimyksenä suojata riskiryhmiin kuuluvia.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.