Järvi-Pohjanmaalla koronatilanne edelleen kohtalainen – testaus ja jäljitys toimii entiseen malliin

Vaikka Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on edelleen heikko ja rski tartunnan saamiselle on nyt suuri, Järvi-Pohjanmaalla tilanne on kohtalainen, kuvailee Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä tilannetta perjantaina 21. tammikuuta.

Kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Sateenkaaressa Alajärvellä on todettu koronatartunta, altistuneet asukkaat ja työntekijät tullaan testataan koronatartunnan varalta. Alajärven Myllykankaan koululla on todettu ja yläkoululla epäillään koronatartuntaa, joiden vuoksi kyseisten kahden luokan opetus on järjestetty loppuviikon ajan etäopetuksena. -Nopea reagointi myös positiiviseen kotitestiin on osoittautunut hyväksi käytännöksi, toteaa pandemiajohtoryhmä. -Vimpelissä luokkien opetus on tämän viikon ajan järjestetty lähiopetuksena, eikä jatkotartuntoja ole havaittu.

Järvi-Pohjanmaan testaus ja tartunnanjäljitys on vielä pystynyt jatkamaan toimintaansa entiseen malliin. Ohjetta koronatestauksen suhteen Järvi-Pohjanmaallakin on syytä päivittää vastaamaan nykyistä koronatilannetta, myös karanteeni- ja eristyspäätöksissä noudatetaan jatkossa enemmän eteläpohjalaista linjaa.

Testaamista toteutetaan flunssapoliklinikalla toistaiseksi entiseen malliin. Alueen asukkaita kehotetaan hakeutumaan terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos heillä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja sen lisäksi henkilö on rokottamaton, sairastanut koronavirusinfektion yli 6 kk sitten tai viimeisimmästä rokotuksesta on enemmän kuin viisi kuukautta, sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä, asumispalveluyksikön tai hoitolaitoksen asukas, kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai on raskaana.

Kotitestejä suositellaan käytettävän esimerkiksi, jos henkilöllä on flunssan oireita eikä ole välttämätöntä hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin tai hän on  altistunut tai saattanut altistua koronapositiiviselle henkilölle.

Jos saa positiivisen testituloksen kotitestistä, tulee jäädä kotiin vähintään viideksi vuorokaudeksi.

-Suosittelemme kuitenkin Järvi-Pohjanmaalla kaikkia positiivisten kotitestin tehneitä olemaan yhteydessä flunssapoliklinikan ajanvaraukseen, jotta kotitestin tulos vahvistetaan terveydenhuollon koronavirustestillä ja positiivinen kotitestin tulos viedään jo tartunnanjäljityksen tietoon.

Eristys- ja karanteeniaika voivat olla lyhimmillään viisi vuorokautta. Järvi-Pohjanmaalla tällä hetkellä noudatetaan pääasiassa seuraavaa linjaa: eristys voi olla viisi vuorokautta, jos koronapositiivinen on täysin rokotettu ja (lähes) oireeton (ristystä saatetaan kuitenkin jatkaa, jos oireet jatkuvat) tai karanteeni voi olla viisi vuorokautta, perhekaranteenit (tai esimerkiksi asumispalveluyksikössä) ovat edelleen 10 vuorokautta.

Eristyksen ja karanteenin pituuteen voi myös muut asiat ja lopullinen pituus ratkaistaan edelleen tapauskohtaisesti. Virallista karanteeni- ja eristyspäätöstä ei tehdä automaattisesti kaikille, vaan ainoastaan niille henkilöille, jotka sen tarvitsevat.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.