Kaksi vuosikymmentä meni lottatoiminnan ehdoilla – Jenny Wallenius oli isänmaan asialla

Lappajärven lottia 1920-luvun alussa. Istumassa Fanny Hyytinen, Hilma Mustikkamaa, Mari Hyvärinen, Jenny Wallenius ja Lydia Cajanus. Seisomassa Saima Alanen, Sylvi Alanen, Hanne Alanen, Elsa Autio, Ulla Vallin ja Anna Hyytinen. Lapset edessä tuntemattomia. Kuva: Etelä-Pohjanmaan lotat, Vaasa 1965.
JENNY Wallenius os. Autio syntyi Lappajärvellä 30.11.1901. Hän oli suuren, 13-lapsisen perheen kolmanneksi vanhin lapsi. Jo nuoresta pitäen hänen kasvatettiin työntekoon muiden sisarustensa kanssa

Jenny Autio kertoi isänsä viljelleen sanontaa: ”vääntäkää sitten huilatessanne kiviä.” Työnteko tuli näin Jenny Autiolle elämäntavaksi jo nuoresta pitäen.  

Lottatoimintaan Autio tutustui jo heti nuorena, kuten niin monet muutkin sen ajan tytöt Lappajärvellä. Vuonna 1921, kahdenkymmen ikäisenä, hän avioitui suojeluskunnan paikallispäällikkö Väinö Walleniuksen (10.9.1896–3.3.1962) kanssa. Tuosta hetkestä alkaen osallistumisesta maanpuolustustoimintaan lottajärjestössä tuli melkein toinen ammatti nuorelle Jenny Walleniukselle – tosin tuosta työstä ei maksettu palkkaa. 

Jenny Wallenius toimi Lappajärven Lotta Svärd- yhdistyksessä keskeisissä tehtävissä. Hän oli puheenjohtajana vuosina 1927–1930 ja lukuisat olivat muutkin tehtävät, aina järjestön lakkauttamiseen saakka vuonna 1944.  

Ennen sotia jokaisena sunnuntaina Lappajärven suojeluskunnalla oli ampumaharjoitukset ja lottien tehtävänä oli muonittaa suojeluskuntalaiset ampumaradalla. Sodan aikana Wallenius ja muut lotat hoitivat ilmavalvontaa käräjätalon mäelle pystytetystä valvontatornista.  Osa lotista toimi kotirintamalla, osa sotatoimialueella. 

Jenny Wallenius toimi vapaussoturien huoltosäätiössä aina sen perustamisesta saakka. Vuosittain järjestö muisti vapaussotureita ja heidän leskiään. Lappajärvellä oli marraskuussa 1981 vielä elossa 19 vapaussoturia. Jenny Wallenius sai kutsun iäisyyteen 17.11.1997 kunnioitettavassa 95 vuoden iässä. 

Tämän jutun lähteenä ja kimmokkeena oli Ville Syrjälän kirjoittama artikkeli Järviseudun Sanomissa, Jenny Johanna Walleniuksen (os. Autio) täyttäessä 80 vuotta 30.11.1981. 

– Vaikka omia töitä oli aivan tarpeeksi, kului parina vuosikymmenenä lottatoiminnassa kaikki vapaa-aika ja pyhäntienoot, sekä vielä muutakin aikaa. Se oli työtä ilman palkkaa, mutta tyydytyksen antoi tunne, että ollaan isänmaan asialla, Jenny Wallenius kertoi tuolloin toimittajalle.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.