Nyrkki suosittelee kaiken ryhmäharrastustoiminnan tauottamista

Etelä-Pohjanmaan koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on ennätyskorkealla. Yksin viime viikon aikana todettiin hurjat 1205 koronatartuntaa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla ennätyksiä rikkovat 1 205 koronatartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 5 287. Näin ollen yli viidesosa koko pandemia-ajan tartunnoista on todettu vuoden 2022 ensimmäisellä viikolla. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 710.

Tartuntoja on tullut monista eri lähteistä: perhepiiristä, yksityistilaisuuksista sekä kotimaan ja ulkomaan matkailun seurauksena. Epäselväksi jääneiden osuus on nousussa ollen nyt 24 %. Tartuntoja on tällä hetkellä ylivoimaisesti eniten 20–29-vuotiaiden ikäluokassa.

Ilmaantuvuusluvut alueella ovat lähes kaksinkertaistuneet viime viikosta: 14 vuorokauden ilmaantuvuus on nyt 992 / 100 000 asukasta, 7 vuorokauden ilmaantuvuus 624 / 100 000 asukasta.

Positiivisten koronatestien osuus on noussut edelleen. Viime viikolla jo neljäsosa (25 %) otetuista näytteistä osoittautui positiivisiksi. Tartunnan saaneista enää 27 % oli karanteenissa tartunnan tullessa ilmi. Tämä kertoo siitä, että tartunnanjäljitystä on ollut pakko kohdentaa aiempaa enemmän ja suunnata jäljitystyötä nimenomaan pitkäkestoisiin altistumisiin sekä sote-yksiköiden altistumisiin.

Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä 9 koronapotilasta. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on 18 koronapotilasta.

Koko Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus yli 12-vuotiaiden osalta: 85,5 % on saanut 1. rokotuksen ja 81,9 % myös 2. rokotuksen. 3. rokotusannoksen on saanut 30,2 % alueen yli 12-vuoti-aista.

Koko Suomessa yli 12-vuotiaista 88,0 % on saanut 1. rokotuksen ja 84,1 % myös 2. rokotuksen. 3. rokotusannoksen on saanut 29,6 % yli 12-vuotiaista.

1. ja 2. annosten osalta Etelä-Pohjanmaa on edelleen muuta maata jäljessä, rokotukset etenevät hitaasti. Sen sijaan 3. annosten osalta maakunnassa on rokotuksia otettu hieman maan keskiarvoa enemmän, ja rokotustapahtumat ovat olleet varsin suosittuja. Tällä hetkellä 15 kuntaa Etelä-Pohjanmaan 18 kunnasta on ylittänyt 80 % rokotuskattavuuden rajan 2. annosten osalta.

Viime viikolla otettiin yhteensä 5 405 covid-19-näytettä. Viive näytteenotosta tuloksen valmistumiseen on noussut testien runsaan määrän vuoksi ja on nyt keskimäärin 34,1 tuntia.

Nyrkki on jo aiemmin esittänyt aluehallintovirastolle, että se kiristäisi voimassa olevan määräyksensä henkilömäärää siten, että yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin voisi osallistua enintään 10 henkilöä. Niinikään Nyrkki on esittänyt rajoituksen kiristämistä suuren riskin tiloja koskien koko Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle tartuntatautilain 58 g §:n mukaisesti. Näiden osalta Nyrkki jää odottamaan aluehallintoviraston linjauksia.

Nopeasti heikentyneen koronatilanteen vuoksi yksityistilaisuuksia suositellaan siirtämään myöhempään ajankohtaan. Mikäli tämä ei ole mahdollista (esimerkiksi hautajaisten kohdalla), tulee tilaisuus järjestää mahdollisimman pienimuotoisesti terveysturvallisista käytäntöjä noudattaen.

Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi kaikkea aikuisten ryhmäliikuntaa, ottelu- ja kilpailutoimintaa sekä muuta ryhmäharrastustoimintaa suositellaan tauotettavaksi 31.1.2022 saakka. Mahdollisuuksien mukaan toimintaa (esimerkiksi kansalaisopistojen ryhmiä) voidaan toteuttaa etäyhteyksien kautta.

Myös lasten ja nuorten ryhmä- ja kerhomuotoista harrastustoimintaa suositellaan tauotettavaksi 31.1.2022 saakka.

Etätyösuositus on voimassa alueella 31.1.2022 saakka.

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

Erikoissairaanhoidossa vierailuja rajoitetaan siten, että vierailut on sallittu ainoastaan erityistilanteissa, kuten vakavasti sairaiden tai saattohoitoa saavien potilaiden luona.

Kaikkea matkustamista sekä kotimaassa että ulkomaille on syytä välttää.

Alueen nopeasti heikentyvän koronatilanteen vuoksi suositellaan laajaa maskin käyttöä kaikille 5. luokkalaisille ja sitä vanhemmille.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.