Asko Kuoppalan AK-tieisännöinti tarjoaa palveluita tiekunnille

Asko Kuoppala (toinen vasemmalla) peruskorjattavan tiehankkeen urakkaneuvottelun katselmuksessa Lapualla.
LAPPAJÄRVELÄISEN kunnallistekniikan rakennusmestarin Asko Kuoppalan puoleen voi kääntyä tiekuntien asioissa. Kuoppalan perustama AK-Tieisännöinti Oy toimii Etelä-Pohjanmaan alueella tarjoten tieisännöintipalveluja tiekunnille ja tieosakkaille.

Kuoppalalla on työkokemusta yksityisteiden hallinnosta ja suunnittelusta yli 35 vuotta. Hänen mukaansa uuden yksityistielain myötä valtion ja kunnan avustuksia myönnetään vain järjestäytyneille tiekunnille.

–Tiekunta kannattaa perustaa, jos tieosakkaita on 3–5  tai enemmän, Kuoppala kertoo.

Tiekunta voidaan perustaa yleisessä kokouksessa. Tämä edellyttää tieoikeuksien olemassaoloa, missä ammattitaitoinen tieisännöitsijä on hyvä apu.

–Tiekunnassa tulee olla ammattitaitoista osaamista tiemaksujen keräyksen ja hallintoasioiden hoidossa, Kuoppala muistuttaa.

AK-Tieisännöinti on toteuttanut useampia hankkeita Kauhavalla ja Lapualla. Yksiköinnin päivityksiä on tehty tiekunnissa Vimpelissä ja Lappajärvellä.  Yrityksen tarjoamista palveluista Kuoppala mainitsee tiekunnan kokoukset, yksiköinnit, maksuunpanoluettelot ja laskutukset. Kokouskutsut ja kokoukset voidaan tehdä myös sähköisesti ja etänä. Yritys hoitaa kaikkea tiekuntiin liittyvää hallinnointia, kunnossapitoa sekä valvontaa ja yksityisteiden peruskorjaussuunnittelua sekä hankkeiden rahoitustukien hakua.

Tiekunnan aktiivinen toiminta turvaa hyvän tiehoidollisen tason yksityisteillä. Peruskorjauksiin valtionavustuksia on haettavana ympäri vuoden. Kuoppalan mukaan Ely-keskusten rahoituspäätökset ovat tapahtuneet nopealla aikataululla, kun suunnitelma kustannusarvioineen on saatu tehtyä. Sitä vastoin kaupunkien ja kuntien rahoituspäätöksen nopeuttamiseksi hankkeiden rahoitusvalmistelut olisi syytä jo saada talousarvioesityksissä vireille.

Asko Kuoppala aloitti uransa mittamiehenä Evijärvellä Kattilakosken voimalaitostyömaalla, josta tie vei Evijärven Rakennus Oy:n palvelukseen Kupilan veljesten kanssa 1980-luvun alussa. Vuonna 1981 hän siirtyi Lappajärven kuntaan ja tuli liki 40 vuoden virkauransa myötä paikkakuntalaisille tutuksi luotettavana rakennusmestarina. Ennen eläkkeelle jäämistään kesäkuussa 2020 hän sai keskittyä viimeisenä virkavuotenaan Halkosaaren monitoimikanavan rakentamiseen.

Tapani Tyynelä

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.