Kauhavalla halutaan vastata tuotantoketjujen ongelmiin alkamalla tehdä tarvittavia tuotteita paikallisesti

Julkaistu:

KAUHAVAN ja Lapuan elinkeinotoimet ovat valmistelleet yhdessä teknologiateollisuuden kehittämishanketta. Strongly Connected eli lujasti yhdessä -niminen hake toimii molemman kaupungin alueella. Tarve ja aloite hankkeelle on tullut paikallisilta yrityksiltä.

–Hankkeen tavoitteena on selvittää Härmänmaan teknologiayritysten merkittävät raaka-aine-, komponentti- ja alihankinta- sekä sopimusvalmistusketjut. Tavoitteena on myös selvittää tärkeimpien osien ja komponenttien valmistusmahdollisuudet sekä tärkeimmän palvelutarjonnan tuotanto paikallisesti, kertoo Kauhavan kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala.

–Erityisesti pandemia-aika on osoittanut, että alueen teknologiayrityksillä on eri syistä johtuvia haavoittuvia tuotantoketjuja: osien toimittajia on ulkomailla pitkien toimitusaikojen päässä tai pahoin pandemiasta kärsineillä alueilla. Ketjut voivat myös häiriintyä yllättävistä syistä — esimerkiksi silloin kuin Ever Given -konttialus juuttui Suezin kanavaan.

Hankkeen tuloksena tavoitellaan syntyväksi kokonaan uutta suomalaista tuotantoa. Hanke tukee tarvittavien yritysverkostojen syntymistä, yritysten yhteistyötä ja yritysten kehittymistä paikallisen tuotannon aikaansaamiseksi.

Paikallisen, energiatehokkaan tuote- ja palvelutuotannon juurruttamiseksi edistetään yrityskohtaisia toimenpiteitä, tehdään yritystoiminnan kannalta tarpeellisia selvityksiä ja kehitetään yritysten tarvitsemia palveluita.

Hankkeessa tiedotetaan erilaisista tukimahdollisuuksista ja autetaan yrityksiä investointi- ja kehittämisavustusten hakemisessa — erityisesti silloin, kun yritys päättää lähteä kehittämään kokonaan uutta suomalaista tuotantoa tai päättää investoida uusiin koneisiin tai laajentaa tuotantoaan.

Suunnitelmissa on, että hankkeessa työskentelee vuosina 2022–23 päätoiminen projektipäällikkö puoliksi Kauhavalla ja puoliksi Lapualla. Hanke täydentää aikaisempaa yhteistyötä, jota on toteutettu muun muassa omistajanvaihdoksia edistävässä hankkeessa ja Uutta kasvua -koronahankkeessa.

Hankkeen hakijana ja hallinnoijana on Kauhavan kaupunki. Sen kokonaisbudjetti on noin 163 000 euroa, johon haetaan 80 prosentin avustusta ely-keskukselta. Loppuosa on kuntarahoitusta, joka jakaantuu tasan Kauhavan ja Lapuan kaupunkien kesken.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.