Lauri Tähtinen valittiin kunnon kuntalaiseksi; prosenttitaidetta koskeva ehdotus myöhästyi

Julkaistu:

Kategoria:

,

EVIJÄRVEN sivistyslautakunta on valinnut vuoden 2021 kunnon kuntalaiseksi Lauri Tähtisen.

Valintaa perusteltiin siten, että Tähtinen on vuosien ajan ollut aktiivinen ja luotettava talkoolainen ja vapaaehtoinen lukuisissa yleishyödyllisissä tapahtumissa sekä rakentamisessa, lajista ja harrastajien iästä riippumatta.

Hän on jatkanut lasten ja nuorten liikkumisen mahdollistajana senkin jälkeen, kun omat lapset ovat aikuistuneet ja muuttaneet muualle. Hän pitää huolta omasta kunnostaan ja innostaa myös muita harrastamaan ja liikkumaan.

Palkinto on tavattu luovuttaa urheilujuhlassa. Tänä vuonna yhteistä urheilujuhlaa ei pandemiatilanteen vuoksi järjestetä, vaan palkinto luovutettiin itsenäisyyspäivänä kuusen valojen sytytyksessä.

KOKOUKSESSA käsiteltiin myös ”prosentti taiteelle liikuntasalin rakennushankkeessa” -niminen aloite.

Marjaana Hinkka ja Antti Saari ovat tehneet aloitteen, jossa he toivoivat, että Evijärven liikuntasalin laajennuksen yhteydessä hankintaan liikuntasaliin ammattitaiteilijan tekemä taideteos prosenttiperiaatteella. He esittivät myös, että hankkeeseen varataan määräraha vuoden 2022 investoinneissa.

Mainos

Perusteluna aloitteen tekijät esittävät, että koulukeskus ja sen piha on yksi kunnan vilkkaimpia alueita. Sitä käyttävät eri-ikäiset kuntalaiset sekä muunpaikkakuntalaiset. Koulukeskus näkyy myös vilkkaasti liikennöidylle ohikulkutielle. Taideteos toisi aloitteen tekijöiden mielestä lisäarvoa alueelle luoden viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta.

Prosenttitaide on Taiteenedistämiskeskuksen ohjelma. Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan sitä, että rakennuskustannuksista vähintään yhden prosentin verran käytetään taiteeseen.

Aloitteessa toivotaan myös, että prosenttiperiaate otetaan käyttöön myöhemmin kunnan rakennushankkeissa ja, että kuntaan perustetaan prosenttitaidetyöryhmä.

Prosenttiperiaate koskee kaikkea rakentamista talonrakentamisesta ympäristörakentamiseen ja uudisrakentamisesta korjausrakentamiseen. Taidehankinnat voivat tarkoittaa erillisiä teoksia tai monenlaisia rakenteisiin integroituja elementtejä.

Prosenttiperiaate on laajentunut koskemaan myös aluekehittämisen malleja, joissa kaavoituksessa ohjaillaan taidehankintoja ja niiden määrärahoja. Suurimmat kaupungit toteuttavat tällä hetkellä prosenttiperiaatetta.

Sivistyslautakunta totesi, että että liikuntasalin laajennuksen osalta prosenttiperiaatteella toteutettava taidehankinta on myöhässä, koska investointiin varattu määräraha on jo hyväksytty. Lautakunta kuitenkin ehdottaa edelleen tekniselle toimelle, että tulevissa rakennushankkeissa taiteen prosenttiperiaatetta toteutettaisiin mahdollisuuksien mukaan jo määrärahavarauksessa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.