Kaksineuvoisen alueella marraskuussa 13 tartuntaa — johtava ylilääkäri muistuttaa, että kolmannelle rokotteelle pitää hakeutua itse

Julkaistu:

Aihe:

KORONATILANNE Etelä-Pohjanmaan alueella on synkin koko pandemian ajalta. Marraskuun aikana maakunnassa tuli ilmi 619 positiivista tartuntaa.

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella marraskuussa todettiin 13 tartuntaa. Tänä vuonna tartuntoja on ollut yhteensä 119.

Koronatartuntaan sopivia oireita ovat muun muassa päänsärky, nuha, yskä, kurkkukipu, lihas- ja nivelsäryt, haju- ja makuaistin häiriöt, hengenahdistus, voimakas väsymys, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripulointi.

–Jos tällaisia oireita ilmenee, tulee pysytellä kotona ja vältellä kaikkia ihmiskontakteja. Pelkästään oireiden perusteella et voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai jokin muu virus tai bakteeri. Koronatestiin tulee hakeutua edelleen herkästi, jos näitä oireita ilmenee, Kaksineuvoisen johtava ylilääkäri Heidi Ojala ohjaa.

–Vaikka tartunnan saaneen omat oireet olisivatkin lieviä, hän voi tartuttaa infektion henkilöön, jolle tauti on hengenvaarallinen.

OJALA muistuttaa, että kolmannelle koronarokotukselle ei tule kutsua.

–Meille on tullut yhteydenottoja, että milloin kutsu kolmannelle koronarokotteelle tulee. Kolmannelle koronarokotukselle tulee hakeutua, kun tehosterokotuksesta on kulunut vähintään viisi tai kuusi kuukautta.

Kolmannelle koronarokotteelle ovat oikeutettuja THL:n uuden linjauksen mukaan kaikki 18 vuotta täyttäneet.

–Kolmannen, ja myös ensimmäisen tai toisen, koronarokotteen saa saapumalla walk in -rokotuksiin ilman ajanvarausta, johtava ylilääkäri neuvoo.

Koronarokotusten neuvonnan takaisinsoittonumero on 06 2412 4545 (ei ajanvarauksia).

Ojala nostaa esiin, että koronarokotukset auttavat meitä matkalla normaalimpaan elämään.

–Rokotus suojaa hyvin vakavalta koronavirustaudilta ja rokottautumalla autat suojaamaan myös muita. Kaikkien koronarokotteiden suojateho on hyvä vakavaa koronavirustautia vastaan. Perustorjuntatoimet, kuten kasvomaskin käyttö, suurten väkijoukkojen välttäminen ja hyvä käsihygienia, ovat edelleen tarpeen muistaa, kun lähdetään jouluostoksille.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.