Digitaitoja kotona asuville ikäihmisille opettava hanke alkaa

Leea Keto, Outi Riihimäki ja Marita Kunnari kertovat ikäihmisille digitaitoja opettavasta hankkeesta.

KAUHAVAN, Evijärven ja Lappajärven alueella käynnistyy vuoden 2022 alussa kaksivuotinen ikäihmisten tietoteknisiä valmiuksia kohentava Digiapua-hanke.

–Digiapua-hankkeen tavoitteena on lisätä moniammatillista yhteistyötä ikäihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Toiminta on asiakkaalle maksutonta ja se tukee harvaan asutun alueen ikäihmisten kotona selviytymistä ja yhteydenpitoa muihin, sanoo Kauhavan seurakunnan diakoni Marita Kunnari. –Hanke toteuttaa myös etsivää diakoniatyötä ja se on keino saada yhteys kotona asuviin ikäihmisiin pitkän korona-ajan jälkeen.

Hankkeessa hyödynnetään kokemuksia Järvilakeuden kansalaisopiston aiemmasta, STEA-rahoitteisesta Koneella koolle -hankkeesta, jonka tavoitteena oli ikäihmisten sosiaalisen kanssakäymisen mahdollistaminen digitaalisten yhteyksien kautta.

–Koneella koolle -hankkeelle ei ole luvassa jatkoa, mutta kysyntää tällaiselle toiminnalle on ehdottomasti edelleen. Monet ovat vasta muilta kuulemiensa kokemusten myötä kiinnostuneet toiminnasta. Uusi Digiapua-hanke pyrkii tavoittamaan laajempia kohderyhmiä ja tekemään yhteistyötä myös kuntayhtymä Kaksineuvoisen kotihoidon kanssa, kertoo Järvilakeuden kansalaisopiston rehtori Leea Keto.

DIGIAPUA-HANKKEESSA ikäihmisille tarjotaan maksutta lainaan tablettitietokone nettiliittymällä ja yksilöllistä opetusta laitteen käyttöön. Myös oman laitteen käytön opiskelu on mahdollista ja opastusta saa älypuhelimen ja tietokoneenkin käyttöön. Opetus tapahtuu ikäihmisen kotona tai lähikirjastossa.

–Laitteen ominaisuuksia opiskellaan osallistujan omista tarpeista ja kiinnostuksen kohteista käsin häiriöttömässä ja turvallisessa ympäristössä. Esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalvelut, yhteystietojen haku, yhteydenpitotavat, asiointipalvelut, harrastukset, uutiset ja mediasisällöt voivat olla opetuksessa perehdytettäviä palveluja. Kohentuneiden digitaitojen kautta ikäihmiset pääsevät myös osalliseksi seurakuntien tuottamasta mediasisällöstä, kertoo Outi Riihimäki, joka toimii hankkeessa digiopettajana.

Riihimäki on koulutukseltaan lähihoitaja ja työskennellyt ikäihmisten parissa niin hoitotyössä kuin erilaisissa hankkeissakin.

Mukaan Digiapua-hankkeeseen pääsee ilmoittautumalla Järvilakeuden kansalaisopistossa keväällä alkaville Digiapua-kursseille, jotka on listattu 16.12. koteihin jaettavassa opinto-ohjelmassa. Ilmoittautua voi myös suoraan hankevetäjä Outi Riihimäelle puhelimitse.

Opetusajat sovitaan jokaisen osallistujan kanssa henkilökohtaisesti. Mukaan ovat tervetulleita myös aiemmin Koneella koolle -hankkeen opastuksiin tai kansalaisopiston Älytön älylaite -kursseille osallistuneet, jos tuntuu, että omissa digitaidoissa olisi vielä kehitettävää.

HANKKEEN toteuttavat yhteistyössä seurakuntien diakoniatyö, kuntayhtymä Kaksineuvoinen ja Järvilakeuden kansalaisopisto. Rahoitus hankkeelle tulee Marja Wainion kirkkohallitukselle osoittamasta testamenttilahjoituksesta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.