Simo Peura saapuu Alajärvelle kuun lopussa: Piispantarkastuksessa katsotaan eteenpäin

Ari Auranen ja Tiina Akomeah odottavat kuun lopussa järjestettävää piispantarkastusta, jossa seurakunta saa ohjeistusta ja evästystä tuleviin haasteisiin.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Piispan velvoite on toimia pappien ylimpänä esimiehenä ja varmistua kirkollisten perustehtävien hoitamisesta. Aiemmin piispantarkastuksen painopiste oli tilinteossa, miten on onnistettu, nykyisin se on enemmänkin tukea ja avunantoa, orientoitumista tulevaan, millä resursseilla selvitään haasteista, luonnehti kirkkoherra Ari Auranen piispantarkastusta.

Piispantarkastuksessa havainnoidaan toimintaa, onko kaikki oleellinen huomioitu ja saavutetaanko kohderyhmät. Keskiössä on myös työyhteisön dynamiikka ja sen hyvinvointi. Tähän on seurakunnassa jo pureuduttu työyhteisökonsulttien avulla ja asian työstämistä jatketaan piispantarkastuksen yhteydessä.

Tarkastus on erityisen ajankohtainen nyt, kun rovastikunnassa on käynnissä seurakuntarakenteen selvitys.

–Siinä etsitään seurakuntakohtaista tahtotilaa rakennemuutokselle, mikä on käytännössä seurakuntaliitos. Alajärvi ja Kauhava ovat mukana isompina seurakuntina tarjoamassa pienemmille leveämpiä hartioita. Tämä on iso kysymys myös meidän seurakunnallemme.

Tuomiokapitulin asessori Tuomas Hemminki selvittää lähipäivien aikana Alajärven seurakunnan taloudellista tilaa piispantarkastukseen liittyen.

PERJANTAINA 29. lokakuuta on piispantarkastuksen avoin osuus, jossa seurakunnan yhteistyötahot kohtaavat. Päivä käynnistyy yrittäjien aamiaisella ja jatkuu kouluvierailulla, jossa pohditaan opiskeluhyvinvointiin liittyviä asioita. Seurue vierailee Lehtimäen kappeliseurakunnassa, jossa se tapaa järjestöjen edustajia. Kaupungin johdon kanssa on lounastapaaminen, jossa keskustellaan kasvatuksellisesta ja diakonisesta yhteistyöstä, jota on tehty osapuolten välillä jo pitkään. Yritysvierailu tehdään Unisport Saltexiin. Päivä päättyy yleisölle avoimeen Yhdessä eteenpäin -tilaisuuteen monitoimihallilla kello 18 alkaen. Siellä teemana on Kuinka toimimme kaupungin hyväksi.

–Pohdimme sitä, mitä seurakunnalla on tarjota muille ja mikä seurakunta voi olla, totesi viestintä- ja lähetyskoordinaattori Tiina Akomeah.

Paneelikeskustelun lisäksi ohjelmassa on iltapalaa ja musiikkia.

Lauantaina vuorossa on työyhteisötyöskentelyä, yleinen seurakuntaneuvottelu, johon osallistuu myös luottamushenkilöitä sekä kehityskeskustelu piispan ja kirkkoherran kesken. Sunnuntain juhlamessussa saarnaa piispa, joka antaa samassa yhteydessä lausuntonsa piispantarkastuksen osalta, samoin kuin asessori. Tässä yhteydessä jaetaan myös kunniamerkkejä. Piispantarkastus päättyy lähetyslounaaseen.  

EDELLISEN kerran piispantarkastus tehtiin Alajärven seurakunnassa 11 vuotta sitten. Auranen muistelee tapahtuman olleen varsin myönteinen, asiat olivat kunnossa. –Isoja korjausehdotuksia ei annettu.

–Silloin kiinnitettiin huomiota viestintään, jota on harjoitettu seurakunnassa aktiivisesti vuodesta 1990. Olimme edelläkävijöitä, muistaa Akomeah.

Seurakuntalaisten ja kaupunkilaisten toivotaan osallistuvan piispantarkastuksen yhteydessä järjestettäviin avoimiin tilaisuuksiin aktiivisesti.

–Piispantarkastus on merkityksellinen tapahtuma seurakuntalaisille ja henkilöstölle, kun piispa niin harvakseltaan täällä käy, Auranen toteaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.