Hyvinvointialuetta valmistellaan täyttä höyryä: muutosjohtajana toimii Tanja Penninkangas

Tero Järvinen ja Tanja Penninkangas johtavat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen valmistelua. Kuva: Sanna Kontiola

Aikataulusyistä määräaikaisen muutosjohtajan tehtävään kutsuttiin VATE:n yksimielisellä päätöksellä alajärveläinen Tanja Penninkangas, jolla on kokemus aiemmasta, mittavasta soteuudistuksen hankevalmistelusta sekä vankka kokemus perusturvan toiminnasta, kuvaili sairaanhoitopiirin johtaja ja VATEn puheenjohtajana toimiva Tero Järvinen.

–Maali on nyt selvä, hyvinvointialue käynnistyy vuoden 2023 alusta: meidän roolimme on valmistella asiat hyvässä yhteistyössä poliittisen seurantaryhmän kanssa, että asioista on yksimielisyys ja organisaatiota päästään heti pyörittämään, luonnehti Järvinen. –Tämä on todella iso muutos yhteiskunnassa, kun aletaan katsoa kunta- ja kuntayhtymärajojen yli.

Valmistelutyöryhmä toimii poliittisen seurantaryhmän valvonnassa. Se on koottu eri puolilta maakuntaa tulevista jäsenistä, ja sitä johtaa Esko Lehtimäki. Järvi-Pohjanmaalta jäsenenä on Jenni Kuisti. Myös muissa toimielimissä on pyritty huomioimaan maakunnan eri osat.

VALMISTELUA tehdään 10 jaoston alla. Yksi suurimmista haasteista siinä, että sote- ja pela-palvelut siirtyvät kunnilta alueen vastuulle, on lähes 9 000 henkilön siirtyminen toiselle työnantajalle. Muita kysymyksiä ovat omaisuusasiat, sopimusten uusiminen yhteistyötahojen kanssa sekä ICT-palvelut.

–Koska tekemistä on paljon, täytyy priorisoida ne asiat, jotka tässä vaiheessa täytyy saada aivan valmiiksi, Penninkangas kertoi. –Valmistelun edistymistä arvioidaan kuukausittain ja STM seuraa sitä tahollaan.

Etelä-Pohjanmaan erityispiirteet täytyy muutosprosessissa ottaa riittävästi huomioon. Verrattuna moneen maakuntaan palveluita järjestetään tällä hetkellä kirjavasti: suoraan kuntien alla, kuntayhtyminä sekä kokonaisulkoistettuna, mikä asettaa omat haasteensa, kertoi Penninkangas.

Aluemalli tarkoittaa palveluiden yhdenmukaistamista, mikä koskee niin ikäihmisten palveluita, pelastustoimea, koulujen kuraattori- ja oppilashuollon palveluita kuin työllisyyden hoitoakin. Myös asiakasmaksut yhdenmukaistetaan.

VIESTINTÄ koetaan tärkeäksi suuren organisaatiomuutoksen onnistumiseksi. Ensimmäinen info tulevalle henkilöstölle tavoitti noin 1 000 henkilöä.

–Pidämme niitä jatkossa kerran kuussa, ja tilaisuuksiin voi antaa etukäteen kysymyksiä. Järjestämme infoja myös esihenkilöille, poliitikoille, kuntalaisille, sidosryhmille ja medialle, Penninkangas totesi.

Henkilöstölle aiotaan järjestää kyselyitä muun muassa strategialuonnoksen laatimiseksi. Työryhmien kokousten pöytäkirjat löytyvät sairaanhoitopiirin kotisivuilta ja VATE julkaistee uutiskirjeen kuukausittain.

–Kaiken keskiössä on asukas ja asiakas.

Soteuudistus järjestää etäyhteydellä kaikille avoimen infotilaisuuden valmistelun etenemisestä ke 13.10. kello 17-18. Järvinen ja Penninkangas kertovat, mistä uudistuksessa on kyse, miten se tulee näkymään maakunnan asukkaiden arjessa ja miten valmistelu etenee tällä hetkellä. Kuntalaisilla on mahdollisuus esittää aiheesta kysymyksiä etukäteen, 11. lokakuuta mennessä. Tilaisuus tallennetaan ja on katsottavissa kaksi viikkoa tilaisuuden jälkeen soteuudistuksen verkkosivulta, josta löytyy linkki kysymysten jättämiseen sekä infotilaisuuteen.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkönä ja VATE:n viestintäjaoston puheenjohtajana on aloittanut Anna Lindholm, joka työskenteli aiemmin Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.