Pelimannit kokoontuivat Kivitippuun

Mantupelimannit esiintyivät ravintolan lavalla perjantaina. ”Piristävä poppoo motkottavine akkoineen”, kuvailtiin orkesteria tapahtuman ohjelmassa.

Julkaistu:

LOKAKUUN loiskeet järjestettiin viikonloppuna hotelli Kivitipussa Lappajärvellä. Lavalle nousi melkoinen joukko pelimanneja ja kansanmusiikin taitajia eri puolilta Suomea.

Yksi perjantain ensimmäisistä esiintyjistä oli Jämsän seudun reserviläiskuoro Vinosyöttö. Jukka Luukkasen johtama kuoro esitti 40-luvun sotilas- ja viihdemusiikkia, kuten Ilta Oulunjoella, Muistoja Hiitolasta ja Veteraanin iltahuuto.

Reserviläiskuoro toimii jatkumona paikalliselle mieskuorolle, Jämsänkosken laulumiehille, jonka toiminta hiipui vuosia sitten. Matti Kurkinen, Eero Soponen ja Pertti Vuori kertoivat, että reserviläiskuoro koostuu ”aika hyvistä laulajista ja soittajista”. ”Vanhat pojat” kokoontuvat harjoittelemaan vähintään kerran viikossa.

–Meillä on 200 laulua, jotka ovat timmissä esiintymiskunnossa tunnin reenauksella, Kurkinen sanoi.

Loiskeissa he olivat kolmannen kerran.

–Täällä käyntiin panostetaan kuukausitolkulla etukäteen, veisteli Vuori.

Kurkinen luonnehti, että tapahtuma on läpileikkaus suomalaisesta musiikista.

–Täällä on aina ollut erittäin positiivista yleisöä — sellaisia musiikkihulluja, jotka haluavat tehdä asioita iloisemman kautta, eikä aina murheen kautta, Kurkinen totesi. –Me pidettäisiin hauskaa täällä vaikka toinenkin viikko, jos joku sen vain kustantaisi.

Ilo ja positiivisuus olivat muutenkin teemoja, jotka toistuivat Kurkisen puheissa. Hän tarinoi pitkään siitä, kuinka hauskaa reserviläiskuorolla on toistensa seurassa, ja kuinka yhteen hitsautunut heidän porukkansa on.

–Kun porukalla lähdetään, niin porukalla tehdään hommat — niin laulut kuin muutkin hommat.

LOISKEIDEN järjestelyvastuu on vajaan kymmenen vuoden ajan kuulunut Eteläpohjalaiset spelit ry:lle. Yhdistyksen puheenjohtaja Timo Saarimäki oli perjantaina tyytyväinen tapahtuman onnistumiseen.

–Kutsu oli otettu mahtavasti vastaan. Pelimannit eivät ole päässeet esiintymään pitkään, pitkään aikaan, ja palo oli kova, hän sanoi.

Mainos

Hän kertoi, että ilmoittautuneita oli lähes 400. Muutamia peruutuksia tuli ihan loppuhetkillä, mutta lauantain ja sunnuntain aikana paikalla oli yli 350 esiintyjää.

–Suurin osa on harrastajaryhmiä, mutta soiton into korjaa tekniset puutteet, hän naurahti. –Pelimannien kokoontumisajot nämä ovat. Tapahtuma tunnetaan varsin laajasti koko Suomen mittapuulla.

Tapahtuman pani alulle lappajärveläinen Toivo Rajala reilut 30 vuotta sitten.

–Topilla on hyvin laaja pelimanniverkosto. Hyvä kello kauas kuuluu, puskaradio soi, ja väki tulee tänne vuodesta toiseen, Saarimäki sanoi. –Nykyisin Topi ei enää osallistu tapahtuman järjestelyihin, paitsi taiteellisena takahenkilönä. Hän on meidän Spelit-kansanmusiikkiyhdistyksen jäsen, ja kyllä hän on tänäkin vuonna paikalla.

Saarimäki haluaa kiittää hotellia tapahtuman puitteista.

–Kaikki on mennyt heidän kanssaan erinomaisesti.

SAMASTA huoneesta, jonne menimme Saarimäen kanssa pakoon taustahälyä, löytyi jämsäläinen Vapaapääsy-yhtye. Viisikko harjoitteli Kuningaskobra-kappaletta. Heidän oli määrä kivuta ravintolan lavalle tunnin päästä.

–Ei haluttu jättää harjoittelua viime tippaan, vitsaili orkesterin jäsen Antti Sulin.

He kertoivat soittaneensa tapahtumassa jo 25 vuoden ajan.

–Tämä on siinä mielessä hieno tapahtuma pelimanneille, että täällä ollaan sivistyneessä hotelliympäristössä, eikä aina jossain koulujen lattioilla, Sulin sanoi.

–Oli mukava palata tänne tapahtuman juurille. Vierailu Kuortaneella oli ihan kiva, mutta kyllä tänne kelpasi palata takaisin, toinen soittaja lisäsi.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.