Vapaaehtoistyön voima on näkynyt alueen koronarokotustapahtumissa

Maija Peuro-Rautiainen (vas.) ja Hannele Pajala SPR Vimpelin osastosta olivat avustamassa 16. syyskuuta walk-in-rokotusta Vimpelin terveysasemalla. Kuva: Eija Pippola
VAPAAEHTOISILLA on ollut merkittävä rooli suurempien koronarokotustapahtumien järjestämisessä niin Kuntayhtymä Kaksineuvoisen kuin Järvi-Pohjanmaan perusturvankin alueella.

Useita kymmeniä vapaaehtoisia on ollut rokotuspäivissä ja walk in -tapahtumissa ohjaamassa liikennettä sekä sisätiloissa neuvomassa ihmisiä oikeaan paikkaan ja seuraamassa heidän vointiaan rokotuksen jälkeen, mikä on ollut tärkeää päivien toteutumisen ja onnistumisen kannalta.

Kaksineuvoisen alueella Rotaryt tarjoutuivat apuvoimaksi kahden suuren rokotuslauantain toteuttamisessa, kertoi hoitotyön johtaja Johanna Heino. Rokotuslauantaiden aikana rokotettiin 500 henkilöä molemmilla kerroilla.

–Päivät vaativat paljon suunnittelua ja henkilöstöresurssia meiltä, joten oli hyvä saada apua muihin toimintoihin, joissa ei tarvita varsinaista hoitoalan osaamista. Ihmisiltä tuli hyvää palautetta siitä, että tämä 10 vapaaehtoisten joukko oli paitsi ohjaamassa liikennettä, myös tukena ja turvana rokotuksen jälkeen. Olimme erittäin kiitollisia saamastamme avusta.

Järvi-Pohjanmaan perusturva on tehnyt yhteistyötä SPR:n Länsi-Suomen piirin kanssa. Vaikka Järvi-Pohjanmaan walk in-päivät eivät keränneet niin paljoa väkeä kuin perusturvassa toivottiin, näkee peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila vapaaehtoisten roolin tapahtumien järjestämisessä suurena.

–Meillä on ollut yksi, kaksi vapaaehtoista per tapahtuma, ja he ovat olleet apuna myös koulujen rokotuspäivissä. Kaikista isoimmaksi avuksi on muodostunut rokotuksien jälkeen odotustilassa tapahtuva rokotettujen tarkkailu, jos jollekin tulee huono olo. Vapaaehtoiset ovat ensiaputaitoisia, eikä rokottajien ole tarvinnut kantaa huolta jatkotarkkailusta. Heidän antamansa apu on ollut meillä erittäin tärkeää! Yhteistyö on toiminut erittäin hyvin, ja aina olemme apua saaneet, kun sitä on pyydetty.

SPR Länsi-Suomen piiri varautui laajasti organisoimaan rokotustukitehtäviä koko toiminta-alueellaan Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa. Käytännössä tukitoiminta organisoitui piirin toimihenkilöiden ja paikallisten vapaaehtoisten yhteyshenkilöiden kautta, jotka edelleen rekrytoivat yksittäisiä vapaaehtoisia alueellisen resurssipankin avulla, kertoo valmiuspäällikkö Aki Valonen. Kaikkien eri järjestöjen ja yhdistysten vapaaehtoisten oli mahdollista ilmoittautua matalan kynnyksen vapaaehtoistehtävään, eli ohjaamaan rokotuksiin tulijoita. Vapaaehtoiset paikalliset yhteyshenkilöt ovat sopineet käytännön toimet suoraan perusturvan kanssa ja huolehtineet vapaaehtoisten auttajien kouluttamisesta tehtäväänsä.

–Laajempi, koko järjestöverkostoa koskeva yhteistyösopimus on tällä alueella ainoastaan Alajärven kaupungin eli Järvi-Pohjanmaan kanssa, mutta toki SPR ja Vapepa-verkosto ovat olleet valmiina auttamaan muuallakin, oli sopimuksia voimassa tai ei. Järvi-Pohjanmaan alueella vapaaehtoisia on ollut tukitehtävillä muutamia kymmeniä. Aiemmin SPR ja Vapepa-verkosto olivat aktiivisesti perusturvan tukena asiointiaputehtävissä.

–Haasteena niin tässä, kuin muussakin hälytysluoteisessa tehtävissä, on löytää vapaaehtoisia erityisesti arkena ja päiväaikaan. Illat ja viikonloput ovat tässä suhteessa heille helpompia, mutta ymmärrettävästi rokotuksia on muuten hankalampaa järjestää vapaaehtoisille paremmin soveltuvina ajankohtina.

SPR:N Vimpelin osaston aktiivi Maija Peuro-Rautiainen on osallistunut rokotustukitehtäviin aktiivisesti.

–Olen eläkkeellä ja asun tässä lähellä, joten se onnistuu helposti.

Aluksi vapaaehtoiset osallistuivat rokotuksille pareittain, myöhemmin yksi henkilö kerrallaan on ollut riittävä määrä.

–Kun väkeä oli enemmän odottamassa, jaoimme jonotusnumeroita ja neuvoimme, missä voi odottaa. Seurasimme myös rokotettujen vointia toisessa tilassa ja ohjasimme heidät toisesta ovesta ulos. Sittemmin väkeä on käynyt tasaisemmin väliajoin, kauheasti ei ole tarvinnut ohjata, vaan ihmiset ovat osanneet odotella hyvin turvavälit huomioiden.

Peuro-Rautiainen kokee tukitehtäviin osallistumisen merkityksellisenä. –Rokottajilta on tullut hyvää palautetta. Omasta näkökulmastani on mukava asia, että tätä kautta vapaaehtoistyö tulee näkyväksi ihmisille. Moni voi jännittääkin rokotusta, jutteleminen helpottaa, vaikka puhuttaisiinkin niitä näitä. Kasvokkain kohtaaminen on erityisen arvokasta tänä aikana. Onneksi mitään sellaista ei ole sattunut, että ensiaputaitoja olisi tarvittu.

KAKSINEUVOISESSA ei ole jatkosuunnitelmia rokotusten osalta vapaaehtoisten kanssa.

–Rokotukset vähenevät, ellei kolmatta kierrosta tule kaikille. Toki apua otetaan vastaan mielellämme edelleenkin, jos isompaa tapahtumaa järjestetään, toteaa Johanna Heino.

Järvi-Pohjanmaalla yhteistyön jatko SPR:n kanssa on vielä auki.

–Riippuen influenssarokotusten toteutustavoista, saatamme tarvita heidän apuaan, Jaakko Anttila sanoo.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Korven tilan isäntä Mika Korpi ja Simmental-sonni Rocky.

Eläinten hyvinvointi ennen kaikkea

KORVEN tila sai 6. joulukuuta Kortesjärven Yrittäjien juhlassa Vuoden Yrittäjä -tunnustuksen.

–Tilallamme on vanha tilakyltti, jossa

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Kortesjärven Järvi-Veikkojen perinteinen Kortesjärven Joulu -lehti on ilmestynyt.

Kortesjärven Joulu on ilmestynyt

KORTESJÄRVEN Järvi-Veikkojen julkaisema Kortesjärven Joulu-lehti on ilmestynyt. Tämän vuoden lehti on jo 35. vuosikerta!

Tuhti lukupaketti

Kaija Aro (vas.), Tuure Antila, Jaakko Niemistö, Leena Vainionpää, Emmi Niva, Teemu Hakala, Anu Ylinen ja Harri Ojanperä osallistuivat Kauhavan Keskustan syyskokoukseen.

Hakala johtaa Kauhavan keskustaa

KAUHAVAN Keskustan kunnallisjärjestön syyskokous 2023 pidettiin maanantaina 27. marraskuuta Alahärmän palvelutoimistolla. Vuoden 2023 väistyvä puheenjohtaja

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Kortesjärven Järvi-Veikkojen perinteinen Kortesjärven Joulu -lehti on ilmestynyt.

Kortesjärven Joulu on ilmestynyt

KORTESJÄRVEN Järvi-Veikkojen julkaisema Kortesjärven Joulu-lehti on ilmestynyt. Tämän vuoden lehti on jo 35. vuosikerta! Tuhti

Kaija Aro (vas.), Tuure Antila, Jaakko Niemistö, Leena Vainionpää, Emmi Niva, Teemu Hakala, Anu Ylinen ja Harri Ojanperä osallistuivat Kauhavan Keskustan syyskokoukseen.

Hakala johtaa Kauhavan keskustaa

KAUHAVAN Keskustan kunnallisjärjestön syyskokous 2023 pidettiin maanantaina 27. marraskuuta Alahärmän palvelutoimistolla. Vuoden 2023 väistyvä puheenjohtaja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.