Ruskagospel järjestettiin viimeisen kerran

Ruskagospelissa oli paikalla vain kutsuvieraita. Striimin voi katsoa kahden viikon ajan. Kuvat: Markus Mäkinen

RUSKAGOSPEL järjestettiin lauantaina 28. ja viimeistä kertaa.

Kauhavan ja Evijärven seurakuntien toteuttama kristillinen nuortentapahtuma oli tänä vuonna yksityinen.  Se kuvattiin Kauhavan koulukeskuksessa, ja yleisön oli mahdollista seurata striimiä kotisohvalta käsin.

Tapahtumassa esiintyivät etänä videomuodossa PARK 7, Fresh!, Miika Korkatti, Juha Heinonen ja Juhani Tikkanen sekä livebändinä KLS. Paikalla oli myös kutsuvieraina vuosien varrella mukana olleita entisiä nuoria ja vastuunkantajia.

Tämän vuoden teemana oli ”Aika on”.

RUSKAGOSPELIN historia alkoi Kortesjärveltä vuonna 1993 KNKY:n eli Kortesjärven nuorten kristillisen yhdistyksen toimesta.

Ensimmäisinä kuutena vuotena tapahtumaa olivat tekemässä Markku Fräntilä, silloinen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jouni Kujala ja KNKY:n aktiivit. Ajatuksena oli, että nimenomaan nuoret järjestäisivät kristillisen nuortentapahtuman muille oman ikäisilleen.

–Todettiin, että kun Evigospel oli kuollut ja kuopattu muutama vuosi sitten, mitäs jos lähdettäisiin gospel-häppeninki Kortesjärvelle. Silloin, kun oltiin vielä nuoria ja hullunrohkeita, ajateltiin että ilman muuta, Fräntilä kertoi.

Hän muisteli pelänneensä ensimmäisenä vuonna, tuleeko paikalle ketään, mutta se pelko oli turha. Ensimmäisenä vuonna osallistujia oli pari sataa, ja parhaimmillaan 90-luvulla 400–500.

Hänen aikanaan Kortesjärvellä nähtiin suomigospelin suurimmat tähdet Exitistä Bass’n Heleniin ja Pro Fidestä Terapiaan.

–Ajatelkaa, että tällaiseen pieneen eteläpohjalaisseurakuntaan tulee gospelin kiintostarat — onhan se ollut huikeaa.

Vuonna 1999 Ruskagospel siirtyi seurakunnan vastuulle. Aluksi se oli iltatapahtuma, johon kuului konsertti liikuntatalolla ja Ruskamessu kirkossa. Vuonna 2004 siitä tuli koko päivän mittainen, jolloin päivään saatiin mahtumaan kaksi konserttiosuutta, kanavia ja Ruskamessu.

Vuonna 2005 tapahtuma järjestettiin Evijärvellä. Anssin Jussin areenalle Ylihärmään siirryttiin vuonna 2012, kun Kortesjärven liikuntatalon seinät kävivät pieneksi osallistujamäärä kasvaessa.

–Vanhan dinosauruksen sydäntä on lämmittänyt seurata, mitä täällä on tehty nämä viimeiset lähes kolme vuosikymmentä, nykyisin Joensuussa asuva Fräntilä kertoi.

Mainos

–TAPAHTUMAN keskiössä on aina ollut Kristus ja nuori. Nuorisotyönohjaajien tehtävänä on ollut toimia mahdollistajina niin, että nuoren on ollut turvallista opetella käyttämään lahjojaan ja kasvamaan sen myötä, kertoo Kauhavan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Anna-Maria Sironen.

Nuoret ovat vuosittain keränneet tuhansia euroja varoja tapahtuman järjestämiseksi. He ovat tuottaneet sisältöä, kuten puheita, lyhytelokuvia ja musiikkia, ja ideoineet vuosittaiset teemat tapahtumaan, tehneet julisteet ja hoitaneet somepäivityksiä.

–Vuosien varrella on ollut upeita kasvutarinoita. Olemme saaneet työntekijöinä ihmetellä nuorten rohkeutta lähteä mukaan opettelemaan lahjojensa käyttöä ja välillä haastamaankin itseään. Kun jokainen on ottanut oman paikkansa ja laittanut itsensä likoon, niin siitä on syntynyt vuosikymmeniä kestänyt tapahtuma, joka on valtakunnallisestikin tunnustettu Suomen suurimpien gospeltapahtumien joukkoon.

Pitkään mukana olleista ihmisistä Sironen haluaa nostaa esiin muun muassa kortesjärveläisen Tuukka Salon, joka käsikirjoitti ja ohjasi tämänvuotisen lähetyksen, ja evijärveläisen Lauri Kattilakosken, joka oli yksi tämän vuoden juontajista, ja joka on aiemmin ollut tuottamassa Ruskagospeliin muun muassa stand-upia ja lyhytelokuvia.

–Lauri on ollut sellainen kokoonkutsuja, Sironen sanoo.

Hän kiittää myös esimerkiksi Evijärven nuorisotyöntekijä Eija Saarista ja Evijärven ja Ylihärmän kappeliseurakunnan nuorisotyönohjaajina työskennellyttä Maria Pirttistä, jotka ovat olleet mukana vuosien ajan.

RUSKAGOSPELIN lopettamiseen vaikuttivat Sirosen mukaan vahvasti Kauhavan seurakunnan puolentoista vuoden takaiset yt-neuvottelut, joiden seurauksena nuorisotyön resurssit supistuivat huomattavasti.

Hän kertoo, että myös korona-aika on karsinut voimakkaasti toimintamahdollisuuksia, mikä näkyy tällä hetkellä myös toimintaan osallistuvien määrässä.

–Ruskagospel oli nyt viimeisen kerran, mutta sen vaikuttavuus jää elämään kaikkien niiden ihmisten elämässä, jotka ovat sitä vuosikymmenten aikana olleet toteuttamassa tavalla tai toisella. 

Hänelle itselleen tapahtuman merkitys on ollut valtava.

–Se on ollut tapani tehdä nuorisotyötä — antaa nuorelle tilaa toimia turvallisessa toimintaympäristössä tukien, rohkaisten ja kannustaen, ja olla tarpeen mukaan olkapää mihin nojata. Hienoa on ollut se, että vierellä on ollut kollegoita, joiden kanssa on saanut jakaa saman näyn, Sironen kertoo. –Raamatussa, Saarnaajan kirjan kolmannessa luvussa sanotaan, että kaikella on määrähetkensä, aikansa, joka asialla taivaan alla.

RUSKAGOSPEL-STRIIMI on katsottavissa Kauhavan seurakunnan Youtube-kanavalla kahden viikon ajan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.