Raskas kesä päättyi pronssijuhliin

Vimpelin Vedon joukkue voitti Superpesiksen pronssimitalit 2021. Kuva: Jari Lakaniemi

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

VIMPELIN Veto päätti Superpesiksen pronssiottelusarjan Sotkamon Jymyä vastaan toiseen otteluun. Ensimmäinen kiinnitys mitaleihin otettiin keskiviikkona Saarikentällä 2–0 (4–2, 4–1) ja lauantaina niin ikään koleassa kelissä Hiukassa pelattu ottelu päättyi Vedolle 0–2 (1–2, 5–9).

Pronssit ripustettiin vetolaisten rinnuksille vapautuneen ja vahvan esityksen jälkeen. Jo keskiviikkona Veto näytti, että pronssimitalit kiinnostavat, ja onnistumisia tuli niin mailan varressa kuin räpylässäkin. Vastustajan tekemiset oli analysoitu, ja tietoa hyödynnettiin voitokkaasti. Vedon parhaana palkittiin Elmeri Anttila, joka vakuutti kopparina sekä löi ja toi juoksun. Kakkospalkittu Perttu Ruuska pelasi lukkarina vahvasti, ja etenkin jälkimmäisessä ottelussa taitavasti Jymyn sisäpeliä hankaloittaen. Ulkokenttäkään ei antanut sille juuri mahdollisuuksia: vastustajan kolmostilannemäärät jäivät puoleen Vedon kolmostilanteista.

Lauantaina onnistumisia nähtiin laajalla rintamalla. Ruuska palkittiin ottelun parhaana vetolaisena. Mikko Kanala, joka onnistui lyönneissään 86-prosenttisesti, löi juoksun, toi kolme ja pystyi pelaamaan ottelun loppuun saakka, vaikka satutti itseään rajussa heitossa tehdessään palon Antti Kiiskisen lyönnistä, palkittiin kakkospalkinnolla. Janne Mäkelä päätti kauden samalla tyylillä kuin oli pelannut sen halki: eleettömästi mutta tehokkaasti, kotiuttaen neljä kertaa.

–Tietysti pronssin voittaminen tuntui hyvältä. Haluttiin päättää kausi voittoon, että saadaan hyvä fiilis, ja kuitenkin jää nälkää tulevaisuuteen, sanaili pelinjohtaja Tomi Niskanen.

Päättyneeseen kauteen hän on pääosin tyytyväinen. –Lähes vuosi on tehty hommia joukkueen kanssa. Monia asioita on saatu eteenpäin, mutta on myös niitä, missä ei saatu tarpeeksi aikaan: jäi asioita, jotka eivät vuodessa tule valmiiksi. Joukkueen ympärillä oli kauden aikana paljon tapahtumia, mutta niistä selvittiin erittäin hyvin ja kasvettiin joukkueena tiiviimmäksi nipuksi.

Notkahdus välierässä Kouvolaa vastaan on asia, jota täytyy vielä työstää. –Sitä on analysoitu. Yksi iso asia, jota täytyy miettiä, on, riittääkö kärsivällisyys ja maltti pelata sitä peliä. Kaikki pelit aloitettiin hyvin ja määrätietoisesti, kaksi tai kolme jaksoa oli suvereenia hallintaa, mutta pelin edetessä jänne ei kestänyt ja pikkuasioista tilanne lähti kääntymään vastustajalle. Se on pelillinen asia, joka pitää pystyä tulevaisuuteen parantaa, että jaksaa jauhaa omaa tekemistä ja saa koneesta kaiken irti. Kyse on yksilöistä, miten kukin pelejä lähestyy, mutta myös historiaa pitää kunnioittaa. Neljä vuotta putkeen Veto on hävinnyt välierissä: 13 peliä, 11 tappiota. Siinä on pureksittavaa, että pystytään sitä muuttamaan. Luvut on karut, mutta minulla on tunne, että asia on ratkaistavissa.

VEDON joukkue tulee jonkin verran muuttumaan ensi kaudelle lähdettäessä. –Uskoisin, että aika pian tulee vahvistuksia siitä, mikä muuttuu, ja toivonkin, että mahdollisimman pian tilanne selviäisi: ovatko kaikki jatkamassa. Isoja liikkuvia palasia ei ole.

–Nyt juhlat on hetkeksi juhlittu, kauden päättäjäisiä vietetään kolmen viikon päästä, kertoi Niskanen maanantaina. –Muutama päivä vedetään happea: joukkue oli tosi väsynyt, kun peli lauantaina päättyi. Oli todella kova vuosi ja raskas kesä, jokainen oli kaikkensa antanut.

Kauden päätteeksi tehdään analyysia menneestä faktoihin perustuen. –Keskustelen pelaajien kanssa, kuinka he ovat asioita kokeneet. Missä onnistuttiin, miksi, miten löydetään ratkaisuja niihin asioihin, jotka eivät menneet nappiin, ja saadaan maksimaalisesti irti itsestä.

Parin, kolmen viikon treenivapaiden jälkeen käynnistyvät urheilijoiden omatoimiharjoitukset. –Yhteisharjoittelu alkaa varmasti myöhemmin kuin viime vuonna.

Kannustajille Niskanen lähettää isot kiitokset päättyneestä kaudesta ja tuesta, jota joukkue on saanut. –Oli hienoa, että Sotkamon vierasottelussakin oli kannustajia runsaasti ja saatiin tukea. Nyt vedetään henkeä ja sitten lähdetään kääntämään historiaa. Yhdessä ollaan vahvempia.

VEDON ja Jymyn välinen ottelu oli Hiukan 1992 valmistuneen stadionin viimeinen miesten Superpesis-ottelu. Stadion uudistetaan ensi kaudelle. Vaikka Jymyn ensimmäisen kotiottelun voitto uudelta kotikentältä tuli Järviseudulle Alajärven Ankkureiden matkassa, ovat sotkamolaiset kyenneet voittamaan ja menestyneet suomalaisessa pesäpalloilussa: Jymy oli mukana mitalipeleissä 22. kerran. Joensuun Mailan kanssa pelattu pitkä puolivälieräsarja kävi joukkueen voimille, ja loukkaantumisten vaivaama Jymy päätti kauden alavireisesti.

B-poikien Superin finaaleissa stadionilla nähtäneen vielä vetolaisittain tuttuja kasvoja, kun Veteli-Pesis kohtaa viikonloppuna Jymyn ensin Vetelissä ja sitten Hiukassa.

Superpesiksen miesten kulta ratkotaan viikonloppuna Kouvolan Pallonlyöjien ja Manse PP:n välillä.

Pronssimitalistit 2021: Elmeri Anttila, Juho Heikkala, Olli Heikkala, Teemu Isoketo, Mikko Kanala, Aleksi Lassila, Severi Lassila, Tuomo Lönnmark, Janne Mäkelä, Matias Rinta-aho, Perttu Ruuska, Jere Saukko, Ville Takala, Lauri Vihriälä, Mikko Vihriälä ja Veli-Pekka Yli-Hirvelä. Pelinjohto: Tomi Niskanen ja Ismo Ankkuri. Fysiikkavalmennus: Petri Heikkinen. Joukkueenjohtaja: Heikki Seppä Huoltaja: Teemu Lassila. Lääkäri: Marja-Liisa Kivipelto.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.