Lantela teki tohtorinväitöksen nuorten hyvinvointioppimisen tukemisesta

Lappajärveläislähtöinen Lauri Lantela väitteli tohtoriksi Kuva: Marko Junttila

Julkaistu:

Aihe:

LAURI Lantela on väitellyt tohtoriksi 27.8.2021 Lapin yliopistossa. Lantelan väitöskirja Nuorten hyvinvointioppimisen tukeminen kompleksisessa toimintaympäristössä tarkastettiin Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa. KM Lauri Lantelan vasta väittelijänä toimi professori emeritus Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena toimi professori Tuija Turunen Lapin yliopistosta.  

Lauri Lantela on lappajärveläislähtöinen ja on kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1999 Lappajärven lukiosta.   

Lantelan tutkimus osoittaa todeksi käsityksen, että perhetekijöillä on suuri merkitys nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden tukijana.  

Mainos

”Koulumaailma on jatkuvassa muutoksessa, mutta sen yksi keskeinen päätehtävä on pysynyt ennallaan: lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen. Hyvinvointi kytkeytyy myös keskusteluun koulutuksen yhdenvertaisuudesta, ja eriarvoistumisen vähentäminen mielletäänkin perinteiseksi koulun tehtäväksi. Lantelan tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että nuoret eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, kun tarkastellaan hyvinvointia ja hyvinvointioppimisen lähtökohtia.” 

Lantelan tutkimus oli kolmen eri osatutkimuksen summa. Tutkimuksessa selvitettiin nuorten perhetaustan ja sosioemotionaalisten taitojen yhteyttä, perheen ja ammatillisten merkitystä nuoren hyvinvoinnille, osallisuudelle ja toimijuudelle, sekä perhetaustan vaikutus nuoren avun hakemiseen hyvinvoinnin ongelmissa sekä millaisena vanhemmat sekä huoltajat näkevät koulun roolin hyvinvoinnin ja osallisuuden tukemisessa. 

Monimenetelmätutkimuksessaan Lantela yhdistää määrällisiä ja laadullisia aineistoja. Noissa aineistoissa selvitettiin laaja-alaisesti eteläpohjalaisten ja lappilaisten 9-luokkalaisten nuorten vanhempien ja ammattilaisten näkemyksiä.  

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.