Mennyt viikko oli jälleen koko pandemian pahin — Älä matkusta maakuntarajan yli ja muista, että karanteenin rikkominen on rikos

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on heikentynyt edelleen. Aluellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi kokouksessaan maanantaina, että sairaanhoitopiiri jatkaa kiihtymisvaiheessa.

Menneellä viikolla todettiin 79 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin luku koko tähänastisen pandemian aikana. Tartuntojen kokonaismäärä on 1169.

Suurin osa tartunnoista tulee nyt yökerhoista, pubeista, festareilta, juhlista ja ravintoloista. Lisäksi tartuntoja tulee perheenjäseniltä tai muista sosiaalista kontakteista ja vähäinen määrä ulkomailta.

14 vuorokauden ilmaantuvuus on 77,7/100 000 asukasta ja positiivisten koronatestien osuus 2,1%.  

Karanteeniin määrättiin menneellä viikolla satoja henkilöitä, esimerkiksi yli kymmenen koululuokkaa, eskari- ja päiväkotiryhmä, urheiluseurojen joukkueita ja työpaikkoja.

Karanteenin aikana sairastuneiden määrä oli 63 %.

Aluehallintovirasto on 12.8. tehnyt Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle yleisötilaisuuksia koskevan rajoituspäätöksen, joka on voimassa 13.8.-9.9.2021.

Nyrkki keskusteli maanantaina muun muuassa rokotusten ja maskinkäytön tärkeydestä sekä karanteenin noudattamisesta. Karanteenin rikkominen on rikos. Lisäksi suositellaan harkitsemaan ylimaakunnallisen matkustamisen tarpeellisuutta ja mahdollisuuksien mukaan rajoittamaan sitä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Suurentuneen tartuntamäärän takia sairaalahoidon tarpeen odotetaan kasvavan lähiviikkoina. Sairaalahoitoon joutuneet ovat lähes poikkeuksetta rokottamattomia tai yhden rokotuksen saaneita.

Koronatestaus ja tartunnanjäljitys ovat kuormittuneita suurien päiväkohtaisten tartuntamäärien myötä. Eniten tartuntoja on todettu 20-29-vuotiailla (41%) ja seuraavaksi eniten 10-19-vuotiailla (28%).

Hyvin useita koululuokkia on jouduttu asettamaan karanteeniin heti syyslukukauden alkaessa. Nyrkki muistuttaa, että kouluissa on tärkeää pitää kiinni maskisuosituksesta henkilökunnalle ja oppilaille 7. luokasta lähtien.  

Maskin käyttö, turvavälien noudattaminen ja hyvä käsihygienia ovat tärkeitä. Koronavirusrokotteet vievät kohti normaalimpaa elämää ja tarjoavat tehokasta suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan.

COVID-19-näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä yli 138 000 kpl.

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla.

Seuraava alueellisen työryhmän Nyrkin kokous maanantaina 23.8.2021 kello 12.30.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.