Viljat etuajassa – sadosta ennustetaan kohtalaista

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

LÄMMIN kesä on tehnyt tehtävänsä maanviljelyn puolella. Viljelijät käynnistelevät Järviseudulla puimureitaan poikkeuksellisen aikaisin. Korkeat lämpötilat ovat johtaneet siihen, että viljat ovat jo kypsyneet ja sadonkorjuu käynnistyy alueella 1–2 viikkoa etuajassa.

Lämpimät, mutta vähäsateiset olosuhteet herättävät paljon pohdintaa tulevan syksyn satojen tilanteesta. MTK-Evijärven puheenjohtaja Janne Koskimäki arvioi sadosta tulevan kohtalaisen.

KUIVAHEINÄSATO on ollut kesän aikana hyvä ja korjuuolosuhteet siihen erinomaiset. Viljasadon suhteen kevät oli kaksijakoinen välissä vallinneen kahden viikon sadekauden takia, joka vaikutti työn aikataulutukseen.

–Kuivuus tulee heikentämään viljasatoa. Luonnostaan kosteilta alueilta tullaan saamaan kohtuullinen viljasato. Monessa paikassa jyvä tulee jäämään pieneksi ja korsi suhteellisen lyhyeksi, Koskimäki kommentoi.

Koskimäen mukaan lämmin ja kuiva kesä näkyy kerättävässä sadossa erityisesti siten, että viljakasvustoon rakentuneet vauriot eivät korjaannu enää.

–Nähtäväksi jää millainen loppukesä tulee. Sadonkorjuukelit määrittävät paljon. Kosteuden puute on ollut rajoittava tekijä. Muuten olisi ollut loistava kesä, Koskimäki sanoo.

PUINTIEN ajalle sääennusteet lupaavat muutosta kosteampaan. Koskimäki kertoo tämän olevan tarpeen kesän olosuhteisiin nähden. Sateiden kanssa nousevat esille omat erityispiirteensä.

–Toivottavasti ei tule mitään pitkiä kaatosateita. Niissäkin on sitten omat haasteensa. Rauhallinen tasainen sade olisi parasta maaperälle, Koskimäki tarkentaa.

Viljan hinnan suhteen arviota on vielä vaikeaa rakentaa. Jos sadosta muodostuu heikompi, se johtaa yleensä parempaan hintaan.

Evijärven MTK-paikallisyhdistyksen puheenjohtaja toivoo loppusyksylle hyviä korjuukelejä, joka tarkoittaa käytännössä sopivasti kosteutta ja poutaa. Tällöin sato saadaan korjattua mahdollisimman kattavasti.

KOSKIMÄKI lähettää myös terveisensä paikallisille maatalouden parissa toimiville.

–Voimia ja intoa tuottajille, Koskimäki kannustaa.

MTK-Evijärvi on maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien paikallinen etujärjestö ja vaikuttaja. MTK-yhdistykset vastaavat maanviljelijöiden alueellisesta edunvalvonnasta ja yhteydenpidosta alueellisiin sekä maakunnallisiin päätöksentekijöihin.

MTK-yhdistykset toimivat maaseudun elinkeinojen ja elävän maaseudun puolesta. Yhdistykset vaikuttavat myös keskusliiton toimintaan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.