Kesä on vieraslajien torjunnan aikaa

Salla Pitkänen jakoi Rokulipäivillä tietoa vieraskasvilajien torjunnasta.

Etupäässä jättiputken, lupiinin, jättipalsamin ja kurtturuusun osalta on oltava tarkkoina. –Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä 1.6.2022 alkaen, kertoi Salla Pitkänen. –Se olisi poistettava mahdollisimman pian.

Kurtturuusua tavataan erityisesti rannikon hiekkarannoilla, mutta myös sisämaassa on pienempiä esiintymiä. –Sitä on aikoinaan istutettu esimerkiksi virastotalojen pihoille ja moottoriteiden varsille sekä yksityisiin puutarhoihin.

Lupiinin osalta torjuntaa voi tehdä niin kauan kunnes siemenet eivät ole kypsyneet. –Helpointa on katkoa varret viikatteella tai siimaleikkurilla, kerätä varret jätesäkkiin ja viedä hävitettäväksi esimerkiksi jätteenkäsittelylaitokseen tai kuivata pressun päällä auringossa ja polttaa. Varsinkin isoilla alueilla massa on kerättävä pois, koska varsi voi vielä kypsyttää siemenet katkaisun jälkeen.

Pitkäsen mukaan lupiinin kitkeminen alueelta voi vaatia vuosien työn. –Juurakoiden kaivaminen ylös on hidasta, mutta varmempaa kuin pelkkien varsien poistaminen. Jättipalsami taas irtoaa varresta nykäisemällä helposti juurineen, ja jos varret nyppii monena vuonna, näkyvät tulokset sitä mukaa. Tosin esimerkiksi joen alajuoksulla uusia siemeniä voi tulla veden mukana, jos torjuntaa ei tehdä yläjuoksullakin.

Jättiputki on kasveista hankalin hävittää. –Se vaatii kunnon suojavarusteet aina laseja myöten. Suosittelemme ottamaan yhteyttä kuntaan, jos löytää kasvuston ja kysyä neuvoja sekä apua. Hävittämiseen tulee varautua ja varustautua hyvin etukäteen ja olla varovainen.

Ely järjestää tänä kesänä Kyrönjoen ja Lapuanjoen alueella viikoittaisia talkoita, joissa vieraskasvilajeja torjutaan.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.