Kellotapuliin uutta maalia pintaan

Julkaistu:

KORTESJÄRVELLÄ maalataan kirkon kellotapulia. Kellotapulin maalaus kuuluu Kauhavan seurakunnan maalausurakkaan, jossa uuden maalipinnan saavat Kortesjärven kirkko, kellotapuli ja ympäristössä sijaitseva huoltorakennus.

Kellotapulilla tarkoitetaan kirkon läheisyydessä sijaitsevaa hirsirakenteista tornia, jossa pidetään kirkonkelloja. Useimmat suomalaiset kellotapulit ovat 1700-luvulta. Kortejärvelle kellotapuli rakennettiin vuonna 1855. Kauhavan seurakunnan maalausurakkaan sisältyy edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi rakennusteknisiä töitä, kuten esimerkiksi lahojen korjausta sekä peltikaton uusimista.

KAUHAVAN seurakunnan talousjohtaja Esa Rämäkkö kertoo urakan vaiheiden edistyvän Kortesjärvellä sujuvasti. Kortesjärven kirkon maalaus on saatu maaliin ja tässä vaiheessa urakan päähuomio keskittyy täysin kellotapuliin.

–Joitain lahovaurioita on havaittu, joten ne täytyy korjata, Rämäkkö kommentoi.

Talousjohtaja sanoo, että asian tiimoilta jätettiin tarjouspyyntö tammikuussa ja maalausurakka aloitettiin Kortesjärvellä kevään aikana. Rämäkön toivomuksissa on tällä hetkellä, että koko projekti saataisiin kesällä loppuun kattojen tervaamista myöten.

–Tervauksen osalta aikataulu on vielä hieman epäselvä, koska se on todella riippuvainen keliolosuhteista. Jos syksyä kohti mennään liikaa, niin kohta terva alkaa keräämään lehtiä mukaansa. Samalla kosteusprosenttien kanssa rupeaa ilmenemään erilaisia haasteita, Rämäkkö toteaa.

ALKUPERÄINEN syy Kortejärven tapulin rakentamiselle oli, että alkuperäisen Kortesjärven kirkonkellotornin rakenteet eivät kestäneet kellojen soiton aiheuttamaa rasitusta. Tämä alkoi vioittamaan kirkon kattorakennelmia, joka johti erillisen kellotapulin suunnittelemiseen.

Rämäkön mukaan rakennusten historia on huomioitu maalaustyössä käytettävien värien kohdalla.

–Kirkkoon ja tapuliin käytettävä maali on pysynyt väriltä ja sävyltään samana kuin aikaisemmin, Rämäkkö ilmoittaa.

Kortesjärven kellotapulin ensimmäisen version on piirtänyt Jaakko Kuorikoski. Sen aikainen rakennushallitus eli intendenttikonttori ei kuitenkaan hyväksynyt Kuorikosken alustavaa suunnitelmaa, vaan lähetti sen tilaille ehdotuksen nykyisen kaltaisesta kellotapulista.

Kellotapulissa on kaksi kelloa, joista molemmat ovat lähtöisin Tukholmasta. Isompi kello painaa suurin piirtein 380 kiloa ja pienempi noin 340 kiloa. Kellotapulin seinässä on vaivaisukko, jonka tekijästä ja valmistusvuodesta ei ole säilynyt tietoa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.