Ennakkoäänestys etenee Järviseudulla

Julkaistu:

Aihe:

KUNTAVAALIEN ennakkoäänestys on vauhdissa Järviseudun alueella. Ennakkoäänestys käynnistyi keskiviikkona 26. toukokuuta. Vaaleissa valitaan suomalaisiin kuntiin kunnanvaltuustot seuraavalle nelisvuotiskaudelle.

Tämän vuoden kuntavaaleissa äänestysturvallisuuteen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Alajärven keskusvaalilautakunnan sihteeri Henna Matintupa toteaa vaalien äänestysjärjestelyjen poikkeavan aikaisemmista vaaleista. Vaalikäytännöt noudattavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä oikeusministeriön ohjeistuksia.

–Olemme merkinneet lippusiimoin ympyränmuotoisen reitin, jonka äänestäjä kulkee ja lattialla on tarrat kahden metrin välein. Niiden avulla turvaväli on helppo pitää. Äänestyspaikalle saavutaan kaupungintalolta sisään ja uloskäynti tapahtuu kirjaston puoleisesta ovesta, Matintupa kommentoi.

Äänestyspaikalla on tarjolla maskit, mutta äänestäjien toivotaan ensisijaisesti käyttävän omia maskejaan. Myös vaalitoimitsijoiden kohdalla on tapahtunut muutoksia. Äänestämään saapuvien ja vaalitoimitsijoiden välille on sijoitettu pleksiseinä, joka eristää osapuolet toisistaan.

–Tätä enempää ei oikein turvallisuuden eteen voi tehdä. Kaikki on tehty niin, jotta äänestykset voidaan viedä turvallisesti läpi, Matintupa sanoo.

ENNAKKOÄÄNESTYS on edennyt Järviseudun alueella jouhevasti. Kovinta äänestysinto on ollut perinteisesti ennakkoäänestysaikana heti sen ensimmäisenä viikkona.

Kauhavan kaupungin hallintojohtaja Liisa Salo arvioi huomattavasti pidentyneiden äänestysaikojen vaikuttavan äänestyksen. Salo uskoo, että tämä johtaa entistä useamman päätökseen äänestää ennakkoon. Aikaisemmin tilastot ennakkoäänestyksen sekä varsinaisen vaalipäivän välillä ovat jakautuneet tasaisesti.

Salo kannustaa äänestäjiä hyödyntämään tarjolla olevat pitkät päivittäiset aukioloajat mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.

–Luvassa on varmasti ennakkoäänestyksen yhteydessä paljon rauhallisia iltoja ja viikonloppuja, jolloin pystyy turvallisesti äänestämään. Toivomme mahdollisimman monen äänestävän ennakkoon, sillä varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikoilla on varmasti vilkkaampaa, Salo toteaa.

VALLITSEVIEN olosuhteiden vaikutus äänestysmäärään on vielä tässä vaiheessa suuri kysymysmerkki. Matintupa kannustaa järviseutulaisia aktiivisesti äänestämään siteeraten kuntavaalien 2021 virallista slogania. Salo uskoo

–Äänestäminen on oikeus ja se oikeus kannattaa käyttää, Salo ilmoittaa.

–Kaiken takana on kunta. Mitäpä siihen lisäämään, Matintupa päättää.

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta. Ennakkoäänestyksessä äänestäjä voi itse valita äänestyspaikkansa. Varsinaisena vaalipäivänä äänestäminen onnistuu vain ja ainoastaan äänioikeusilmoitukseen merkityssä paikassa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.