Kokoontumisrajoitukset päättyvät myös Järvi-Pohjanmaalla

Julkaistu:

Aihe:

Aluehallintovirasto on tiedottanut 28.5.2021, että Sosiaali-ja terveysministeriön suositteleman linjan mukaisesti aluehallintovirasto ei tee uusia rajoituspäätöksiä epidemian vakaalla perustasolla olevien Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueille. Perustason alueilla yleisötilaisuuden järjestäjällä tulee olla selvitys siitä, miten järjestäjä varmistaa tilaisuuden terveysturvallisuuden ja toteuttaa tartuntalain 58 c pykälän mukaiset, velvoittavat hygieniakäytännöt, kuten muun muassa mahdollisuuden käsien puhdistamisen, riittävien etäisyyksien ylläpidon ja tilojen puhdistamisen.

-Tämä tarkoittaa, että perustason alueilla (Etelä-Pohjanmaa ja siten myös Järvi-Pohjanmaa) henkilömäärään sitovat kokoontumisrajoitukset poistuvat. Tilaisuuden järjestäjien on kuitenkin huolehdittava, että tapahtuman järjestelyissä otetaan huomioon epidemian torjuntaan liittyvät toimet. Järjestäjän olisi hyvä esitellä selvitys kirjallisena hyvissä ajoin etukäteen pandemiajohtoryhmälle ja tartuntatautilääkärille. Järjestäjät voivat olla yhteydessä pandemiajohtoryhmän puheenjohtajaan.

Päivitetyt ohjeet ja suositukset Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueelle:

•sisätiloissa järjestettävien yleisö- ja yksityistilaisuuksien sekä uskonnollisien tilaisuuksien osallistujamäärä tulee mitoittaa käytettävissä olevan tilan mukaan. Osallistujien välinen kahden metrin turvaväli tulee toteutua. Sisätiloissa on aina suositeltava käyttää suu-nenäsuojuksia. On myös noudatettava hyvää käsihygieniaa.

•ulkotiloissa järjestettävät yleisö-ja yksityistilaisuudet sekä uskonnollisien tilaisuudet tulee järjestää terveysturvallisuus (mm. suu-nenäsuojien käyttö, turvavälit ja käsihygienia) huomioiden. Isompien tapahtumien suunnittelun yhteydessä on tärkeä ottaa etukäteen yhteyttä pandemiajohtoryhmään tai tartuntatautilääkäriin.

•valmistujaisjuhlien järjestelyissä emme suosittele tekemään isoja muutoksia koulujen antamaan ohjeistukseen

Vaikka rajoituksia puretaan, koronaepidemia ei ole ohi. Uusien koronavirusvarianttien on todettu tarttuvan hyvin herkästi. Koronavirusvarianteilta suojautumiseen pätee tutut toimet: suu-nenäsuojuksen käyttö, turvavälit sekä hyvä käsihygienia.

o vieraiden määrä täytyy mitoittaa käytettävässä olevaan tilaan. Mikäli tilaisuuteen osallistuu henkilöitä eri koronatilanteen maakunnista, on syytä pitää yksityistilaisuuden henkilömäärä pienempänä.

o Suositellaan vieraiden ohjaamista ulkotiloihin

oVieraat on hyvä kutsua aikataulutetusti, pyytää esimerkiksi saapumaan tiettynä kellonaikana ja ilmoittamaan etukäteen saapumisesta

o Juhlien järjestävien toivotaan toimivan vastuullisesti ja siirtämään juhlia, jos valmistuneella tai perheenjäsenellä on flunssan oireita

o Juhlavieraalla ei saa olla myöskään flunssan oireita

o Kättelyt ja onnitteluhalaukset tulee jättää välistä, esimerkiksi syvä kumarrus tai niiaus käy tervehdykseksi

o Suu-nenäsuojuksia on hyvä käyttää myös juhliessa muuten paitsi syömisen ja juomisen aikana

o Vieraskirjan pito, josta käy ilmi myös karkeasti kellonaika, jotta tartunnanjäljitystilanteessa saadaan altistuneet kartoitettua

o Muita käytännön asioita: käsidesiä saatavilla sisään tultaessa ja tarjoilupöydän läheisyydessä ja paperiset käsipyyhkeet WC-tiloihin

•lasten harrastustoiminta voitoimia normaalisti

o Ottelu- ja turnaustoiminta on toteutettava terveysturvallisesti

o Kilpailu-ja ottelutoimintaa suositellaan toteutettavan ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueella tai alueilla, jotka ovat samalla koronatasolla Etelä-Pohjanmaan kanssa (thl.fi/koronakartta)

o Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus.

•nuorten harrastustoiminta voi toimia normaalisti

o Ottelu- ja turnaustoiminta on toteutettava terveysturvallisesti

o Kilpailu-ja ottelutoimintaa suositellaan toteutettavan ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueella tai alueilla, jotka ovat samalla koronatasolla Etelä-Pohjanmaan kanssa (thl.fi/koronakartta)

o nuorten A-, B-ja C-junioreiden SM-tason sarjassa kilpailutoiminta muun koronatason alueille joukkueen oman harkinnan mukaisesti terveysturvallisesti

Mainos

•Aikuisten harrastustoiminta voi toimia normaalisti ulkotiloissa

o Ottelujen ja turnaustoiminta on toteutettava terveysturvallisesti

o pois lukien aikuisten SM- ja 1. divisioonatason kilpaurheilu, aikuisten kilpailu- ja harrastus-toimintaa suositellaan toteutettavan ainoastaan Etelä-Pohjanmaan alueella tai alueilla, jotka ovat samalla koronatasolla Etelä-Pohjanmaan kanssa (thl.fi/koronakartta)

o sisätiloissa harrastustoimintaan osallistuvien määrä on mitoitettava käytettävissä olevaan tilaan

•kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa

•Uimahalli on käytössä ilman rajoituksia, paitsi uimahallin kuntosalilla maksimissaan 10 henkilöä kerrallaan.

•muu aikuisten harrastustoiminta (esim. kuntosalit) kuntien ja kaupungin tiloissa voi jatkua, seuraavat asiat huomioiden:

o mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen yhteydessä

o huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)

•työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:

o huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö

o liikuntaopetuksessa otettava huomioon aikuisten harrastustoimintaan annetut suositukset

•Nuorisotiloilla ei henkilörajoitusta, mutta jos nuorisotiloissa on yli 15 henkilöä samaan aikaan, nuorisotilojen ohjaajat suosittelevat ja tarjoavat kasvomaskia kaikille läsnäolijoille.

•Kaikissa kokoontumisissa ja harrastustilaisuuksissa pidetään listaa osallistujista mahdollisen tartunnanjäljityksen helpottamiseksi

•kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi

o julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla

o koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella

o toisen asteen oppilaitoksissa

o kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa

o kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudetosisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan

o museot, kirjastot, galleriatokaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä

•vapaa-ajan matkustaminen on toteutettava mahdollisimman turvallisesti ja noudatettava hyviä h-gieniakäytäntöjä ja suu-nenäsuojuksen käyttöä.

Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan alueella rokotetaan kaikkia 50-vuotiaita ja sitä vanhempia (-71-syntyneitä ja sitä aiemmin syntyneitä) henkilöitä. Lisäksi 16-60-vuotiaiden riskiryhmiin 1. ja 2. kuuluvien rokotukset jatkuvat alueellamme. Koronarokotukseen voi varata ajan www.hyvis.fitai koronarokotuksien ajanvarausnumerosta 06 2412 7800.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.