Lehto ennustaa vaihtelevaa kesäsäätä

Kesän aikana on luvassa nopeasti vaihtelevaa säätä, uskoo Marko Lehto. Arkistokuva.
VIMPELILÄINEN Marko Lehto on laatinut jälleen vapun tietämillä kesän sääennusteen luonnon merkkejä tulkiten.

Sitä onkin kyselty häneltä jo useaan otteeseen.  

–Kesästä tulee vaihteleva: luvassa on todella epävakaista säätä, Lehto varoittaa, mutta lupaa, että lämpöäkin saadaan. –Kesä alkaa juhannuksen jälkeen.

Lämmin jakso ennen vappua tuli Lehdon mukaan väärään kohtaan kesää, joten menee juhannukselle saakka ennen kuin lämpenee kunnolla, hän arvioi.

–Sinne saakka on ihmeellistä keliä luvassa, samanlaista kuin on nyt viime aikoina nähty: yhtenä päivänä 30 lämmintä, seuraavana viisi astetta ja tulee vettä. Hieman ennen juhannusta sitten lämpenee. Väitän, että saadaan aurinkoinen juhannus, ihan kohtalainen sää, jos ei kuurosateita satu siihen kohtaan. Epäilen kyllä niiden olevan ohi jo silloin.  

–Heinäkuu tulee olemaan lämpöisempi, mutta sinnekin sopii kuurottaisia sateita, mutta pitkiä sadejaksoja ei ole saada. Loppukesällä saa nauttia lämmöstä. Kovaa hellekesää ei ole luvassa, mutta hellerajat saadaan rikki loppukesästä. Loppukesä on saman tyyppinen kuin viime kesä, syksylle on pitkään lämmintä.

Viljelijöille, jotka ovat säätä kyselleet, Lehto on vastannut, että niille, jotka ehtivät kylvää hyvissä ajoin, ennen Erkin päivää, tulee huippusato ja ihana kesä, mutta ne, jotka eivät ole vielä päässeet loppuun kylvöissä, harmina on todella märkä maa.

–Nyt saadaan eniten vettä. Suurimmat sateet tulevat ennen juhannusta. Kuivuudesta ei tänä kesänä kärsitä.

–Syyskuun lopussa ollaan viisaampia tässä asiassa. Toivotaan, että olen osannut lukea merkkejä oikein.

LEHDON viime talvelle laatima ennuste meni nappiin: ensilumi satoi joulukuun puolivälissä, jolloin lunta tuli reippaasti, ja lisää satoi juuri ennen joulua. Lunta oli paljon ja sitä riitti huhtikuulle saakka. Huippukovia pakkasjaksoja ei saatu, eikä liioin pitkiä suojasäitä.

–Olen saanut kuulla kuittailua, että kun olet tilannut tällaista säätä. Enhän minä mitään tilaa tai toivo, luen vain luonnon merkkejä, joista teen tulkintani. Talven sään ennustan marraskuulla kesän ja syksyn havaintojen pohjalta.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.