Ravintola toi Valkealammelle uutta elämää

Ravintola Valkealampi palvelee paikkakuntalaisia ja matkailijoita. Puuston harvennuksen jälkeistä siivousta suoritettiin 20.5. kaupungin puistotyöntekijöiden voimin.
Lehtimäen Valkealampi on yksi Alajärven matkailun pääkohteista. Lakeuden Lappi mahdollistaa monen liikunta- ja luontolajin harrastamisen. Ravintola Valkealammen aloittaminen huhtikuussa on tuonut alueelle lisää vilinää.

PIRKKO Mäkipelto mietti tovin paikkaa ravintolalleen Suninsalmen kyläyhdistyksen kanssa solmitun vuokrasopimuksen päätyttyä viime syksynä. Mielessä kävi Valkealammen tyhjillään oleva päärakennus, ja hän soitti Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivuselle. Niin solmittiin sitten vuokrasopimus Mäkipellon ja kaupungin välillä, ja pitsoihin erikoistunut ravintola Valkealampi aloitti toimintansa huhtikuussa.

–Olihan tänne siirtyminen suuri riski, kun täällä ei ole ollut vakituista toimintaa miesmuistiin, Mäkipelto totesi. –Ravintola on kuitenkin lähtenyt vetämään hyvin, ihmiset ovat löytäneet tänne, ruokaa on mennyt hurjat määrät ja välillä asiakkaita on ollut jonoksi asti.

Mäkipelto uskoo yhdeksi syyksi sen, että Valkealammelle on pitkään odotettu toimintaa, että joku tulisi yrittäjäksi.

–Paikkana tämä on hyvä. Kiinteistökin hyvässä kunnossa, vaikka on ollut tyhjillään. Minulla on myös aiemmin muodostunut vakiasiakaskunta, joka tuntee tuotteet.

Ravintola on pitänyt Mäkipellon ja työntekijät kiireisinä alusta saakka. Suninsalmella toukokuun arkipäivissä Mäkipelto ehti tehdä kaiken yksin, nyt tyhyporukoita ja ryhmiä on ollut useita päivittäin.

–Työporukat tuleva tänne lenkkeilemään tai pyöräilemään ja syömään.

Ravintola Valkealammen palkkalistoilla on neljä työntekijää, mutta viikonloppuun kaivataan kuumeisesti tiskaria sekä kahta henkilöä ruuan valmistukseen ja myyntiin. –Onneksi työntekijät ovat joustaneet, vapaapäiviä ei ole juuri ehtinyt pitää.

VALKEALAMMEN aluetta laitetaan kiireellä kesäksi kuntoon. Jo talvella päärakennuksen katto on uusittu, sisätilojen pinnat maalattu ja keittiön toiminnot nykyaikaistettu ja tuotu sinne Mäkipellon pitsauuni. Toukokuussa ylimääräistä puustoa on harvennettu näköalan edestä, terassi saatu valmiiksi ja torstaina kaupungin puistotyöntekijät siivosivat harvennusaluetta sekä uimarantaa.

Terassin kanssa asiakaspaikkoja on 130. Luontoa ravintolan seinille tuovat Jouni Mäkipellon Valkealammen ympäristöstä ottamien luontokuvien suurennokset.

KESÄLLÄ avautuu 30-paikkainen karavaanarialue ja ilman sähköä pärjäävät voivat valita mieleisensä paikan vaikka rannan läheisyydestä.

–Karavaanareiden saniteettitiloja remontoidaan parhaillaan. Lisäksi täällä on vuokrasauna, jonka varaukset menevät kaupungin kautta, tanssilava, jota aiomme hyödyntää olosuhteisen salliessa sekä kotia ja laavuja tulisteluun. Majoitustiloja ei ole, koska lautamökit ovat purkukunnossa, se on puute. Toisaalta retkeilyn ja luonnossa liikkumisen lisääntyessä telttailukin voi vetää.

Kesästä odotetaan vilkasta. –Kotimaan matkailun noste tuntunee myös täällä.

Mäkipelto on iloinen siitä, että kaupunki on lähtenyt panostamaan Valkealampeen yrittäjän löydyttyä.

–Nyt on menty ravintolapuoli edellä, mutta uskon, että aluetta kehitetään pikkuhiljaa edelleen. Se, miten asiakkaat tulevat tänne syksyllä ja talvella, jää nähtäväksi. Onhan täällä ensilumen latu ja lumikenkäily- sekä talvipyöräilymahdollisuudet. Kokeilemalla se selviää, mennään vuosi ja kesä kerrallaan.  

–Asiakkaat ovat tyytyväisiä, että täällä on taas elämää. Vanhemmat ihmiset, jotka muistavat vielä, millaista täällä oli ennen, ovat todenneet, että Valkealampi ja sen päärakennus ovat pesseet kasvonsa.

Yksi matkailun kärkikohteista

INNOSTUIN aika nopeasti ajatuksesta, muistelee Vesa Koivunen Pirkko Mäkipellolta saamaansa puhelua.

–Olen iloinen, että Valkealammelle löytyi tämmöinen yrittäjäpariskunta, jolla on virtaa, ideoita ja ajatuksia. Haluamme kaupunkina olla mukana kehittämässä vireää ulkoilu- ja palvelukeskusta.

Valkealampi on viettänyt pitkään hiljaiseloa. Joitakin vuosia sitten suuntaviivoja sen kehittämiselle haettiin kehityshankkeessa kolmannen sektorin kanssa. Lehtimäen Jyske on ollut alueella aktiivinen toimija muun muassa ensilumen ladun toteuttajana.

–Suuri kiitos siitä heille, on hienoa, että meillä on täällä aktiivisia kyliä, seuroja ja ihmisiä. Nyt Jyske suunnittelee frisbeegolfradan toteutusta Valkealammelle.

Maastoissa voi patikoida, polkujuosta, suunnistaa, pyöräillä, hiihtää ja lumikenkäillä. Kirkasvetiseen lampeen voi pulahtaa vilvoittelemaan. Valkealammella on omaleimaisena ja monen mahdollistavana paikkana suuri merkitys Alajärven matkailullisessa kentässä.

–Se on tärkeä kohde. Maisemat ovat aivan huikean mahtavat, maakunnassa ei tällaisia juurikaan muualla ole. Lakeuden Lappi -nimitys ei ole suotta käytössä.

KAUPUNKI on mahdollistanut yritystoiminnan aloittamista päärakennuksen ja maaston osalta. Lisäksi se on investoinut rantasaunan saneeraukseen ja hiihtoalueen vessoihin. –Pääasiana lähivuosina on päärakennuksen kunnon tarkastelu ja mahdolliset kunnostustoimenpiteet, että se on varmasti kunnossa kaikin puolin. Reitistöjä halutaan merkitä ja alueen käyttöä aktivoida edelleen. Uskon, että karavaaniharrastajien määrän lisääntyessä ja kotimaan matkailun suosion kasvaessa tällainen paikka, jossa on hyvät ulkoilumahdollisuudet ja asiakaspalvelua, löytää asiakkaansa.

Tavoitteena on yhdistää Valkealampi Kuuden tähden reitistöön, jolloin sinne pääsee Kuortaneen Urheiluopistolta ja Tuurista pyörällä, ja toisin päin. –Alustavasti on pohdittu kaksivaiheista hanketta, jolla reitti saataisiin jatkumaan Alajärven keskustaan saakka ja siitä Pyhävuoren ja Lakeaharjun kautta Lappajärvelle jo olemassa olevia reittejä hyödyntäen.

KOIVUNEN uskoo, että Alajärvellä ja lähikunnissakin on paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet Valkealammella. –Kannattaa pyörähtää ja käydä vaikka kävelemässä, siellä on hienoa hiekkaharjua ja suppamaastoa. Itsekin käyn siellä juoksentelemassa ja ulkoilemassa, kun kyllästyn lähimaastoihin.

Pyöräsuunnistuksen MM-kisan keskimatka ajetaan Valkealammella

ALAJÄRVEN Lehtimäellä, Valkealammen maastoissa ajetaan 14. kesäkuuta MM-polkupyöräsuunnistuksen keskimatka. Etelä-Pohjanmaalla järjestettäviin, viikon kestäviin MM-kisoihin saapuu noin 170 pyöräsuunnistajaa 16 maasta. Muut matkat ajetaan Kuortaneella ja Seinäjoella. Kisojen vastuullisena järjestäjänä on Kuortaneen urheiluopisto. Valkealammen kisojen järjestelyistä vastaavat Rastiketut Lehtimäen Jyskeen avustuksella.

Edellisen kerran pyöräsuunnistuksen MM-kisat järjestettiin Suomessa vuonna 2006, jolloin ne käytiin Joensuussa. Valkealammella on kisattu kaksi kertaa pyöräsuunnistuksen SM-kisa.

Suomalaisurheilijoille ennustetaan hyviä mitalimahdollisuuksia joka matkalla. Kaikkien aikojen mitalitilastossa Suomi on toisena Venäjän jälkeen. Vuonna 2019 suomalaiset voittivat yhden hopean ja kaksi pronssia. Suomesta kisoihin osallistuu kuusi urheilijaa jokaisessa sarjassa, jotka ovat miehet, naiset, pojat ja tytöt.

Nykyisten koronasääntöjen mukaan kisat käydään ilman katsojia ja lehdistöä. Kilpailijat ja taustajoukot pyritään pitämään ennen kisoja ja kisojen ajan omassa koronakuplassaan. Kisalähetyksiä voi seurata Suunnistusliiton kotisivuilta.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Joukkuekuva EU/Lave yhteisjoukkueen kevätkierroksen viimeisestä pelistä Kälviältä, kun sarjan nousu Ykköseen varmistui. Kuva: Ville Paalanen.

Pallo pyörii 

LAPPAJÄRVEN VEIKKOJEN Pallo pyörii Järviseudulla -hanketta on testailtu ja käynnistelty kesän ajan. Hanke toteutetaan Opetus-

Joukkuekuva EU/Lave yhteisjoukkueen kevätkierroksen viimeisestä pelistä Kälviältä, kun sarjan nousu Ykköseen varmistui. Kuva: Ville Paalanen.

Pallo pyörii 

LAPPAJÄRVEN VEIKKOJEN Pallo pyörii Järviseudulla -hanketta on testailtu ja käynnistelty kesän ajan. Hanke toteutetaan Opetus-

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.