Lapuan hiippakunnan piispa valitaan marraskuussa

Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki Lapuan hiippakunnan papit ja virassa olevat lehtorit sekä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Äänioikeutettuja pappeja ja lehtoreita on 475. Maallikkovalitsijoita ovat Lapuan hiippakunnasta valitut seitsemän kirkolliskokousedustajaa, Lapuan hiippakunnan hiippakuntavaltuuston 14 maallikkojäsentä, hiippakunnasta valittu kirkkohallituksen täysistunnon maallikkojäsen, tuomiokapitulin maallikkojäsen sekä lakimiesasessori. Näiden äänioikeutettujen lisäksi seurakunnat valitsevat 452 maallikkovalitsijaa siten, että jokaisesta 44 seurakunnasta valitaan ensin yksimaallikkovalitsija, minkä jälkeen loput 408 maallikkovalitsijaa valitaan seurakuntien väkimäärän suhteessa. Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli vahvistaa seurakuntien valitsemat maallikkovalitsijat istunnossaan 16. kesäkuuta 2021. Samassa istunnossa päätetään ehdokasasettelun alkamispäivästä. Vähintään 30 äänioikeutettua voi muodostaa valitsijayhdistyksen, jolla on oikeus asettaa pappi ehdolle vaalissa.

Ensimmäisen kierroksen vaalikeskustelut järjestetään 28. syyskuuta ja 12. lokakuuta. Mahdollisen toisen kierroksen keskustelutilaisuus pidetään 16. marraskuuta. Keskusteluja voi seurata paikan päällä tai verkon välityksellä.

Äänestys tapahtuu vaalipäivinä rovastikunnittain ja tavoitteena on tuloksien ilmoittaminen laskennan valmistuessa rovastikuntakohtaisesti sen jälkeen, kun jokaisessa rovastikunnassa äänestäminen on saatu valmiiksi.

Uuden piispan on määrä aloittaa virassaan 1. helmikuuta 2022. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii hänet piispan virkaan Lapuan tuomiokirkossa sunnuntaina 6. helmikuuta. Lapuan hiippakunnan nykyinen piispa Simo Peura ilmoitti 14. huhtikuuta 2021 jäävänsä eläkkeelle helmikuun alussa 2022.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.