Järvi-Pohjanmaan koronatilanne jatkunut rauhallisena, mutta rajoituksia jaksettava silti noudattaa

Julkaistu:

Aihe:

Tilanne on pysynyt Järvi-Pohjanmaan alueella rauhallisena jo pitkään. Etelä-Pohjanmaalla tiedotettiin tänään, 3.5., muutamista uusista positiivisista koronatapauksista liittyen muun muassa kotimaan matkailuun. On siten tärkeä edelleen jaksaa noudattaa rajoituksia ja annettuja suosituksia.

Koronavirustartuntaan sopivien oireiden kanssa ei saa mennä työpaikalle, kouluihin tai päivähoitoon. Tällöin on hakeuduttava koronatestaukseen Järvi-Pohjanmaan flunssapoliklinikalle. Julkisissa sisätiloissa on edelleen tärkeä käyttää suu-nenäsuojusta ja noudattaa turvavälejä. Kodin ulkopuolisia lähikontakteja kannattaa edelleen rajoittaa, koska vielä on olemassa riski epidemiatilanteen äkilliselle heikkenemiselle myös meidän alueellamme.

Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan alueella rokotetaan kaikkia 60-vuotiaita ja sitä vanhempia (-61-syntyneitä ja sitä aiemmin syntyneitä) henkilöitä. Lisäksi 16-60-vuotiaiden riskiryhmiin 1. ja 2. kuuluvien rokotukset jatkuvat alueellamme. Koronarokotukseen voi varata ajan www.hyvis.fi tai koronarokotuksien ajanvarausnumerosta 06 2412 7800.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla voidaan kuitenkin sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa. Määräys on voimassa ajalla 1.5.-16.5.2021.

Alueellisen yhteystyöryhmä Nyrkin antamien suosituksien ja alueellisen epidemiatilanteen perusteella Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä antaa seuraavat suositukset, jotka ovat voimassa 3.5.2021-17.5.2021:

-Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen (pl. pääovi ja fysioterapian ovi) sekä Lehtimäen, Lappajärven ja Vimpelin terveysasemien ovet ovat suljettuina, jolloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella.

-Järvi-Pohjanmaan tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä sekä intervalliosastolla on mahdollista vierailla henkilökunnan ohjeistuksien mukaisesti: vierailija käyttää suu-nenäsuojusta ja huolehtii hyvästä käsihygieniasta, vierailijalla ei saa olla flunssan oireita sekä vierailijan ja asukkaan välillä on vielä pidettävä turvaväli. Sään salliessa suositaan ulkoilua ja ulkona tapaamista. Jos tällöin turvaväli ei toteudu, on vierailijalla oltava suu-nenäsuojus. Järvi-Pohjanmaan tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköiden asukkaille suositellaan vielä, että asukkaat eivät vierailisi kotona. Akuuttiosastolla on mahdollista vierailla, kaikista vierailusta sovitaan puhelimitse etukäteen, vierailija käyttää suu-nenäsuojusta ja huolehtii hyvästä käsihygieniasta, vierailijalla ei saa olla flunssan oireita, vierailijan ja asukkaan välillä on vielä pidettävä turvaväli

-Julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 20 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia

-yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

-yli 20 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Mainos

-lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa suositellaan ainoastaan perustasolla olevien maakuntien kesken (thl.fi/koronakartta). Turvaetäisyyksiä on pyrittävä noudattamaan ja ohjaajien/valmentajien hyvä käyttää maskeja. Lasten harrastustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeutumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus.

-kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa, aikuisten joukkueurheilua ja kontakti- ja kamppailulajeja voidaan harrastaa max. 15henkilön ryhmissä sisätiloissa, ja max 30 henkilön ryhmissä ulkotiloissa, turvavälit huomioiden mahdollisuuksien mukaan

-muu aikuisten harrastustoiminta (esim. kuntosalit) kuntien ja kaupungin tiloissa voi jatkua, seuraavat asiat huomioiden: mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin vuorojen vaihtojen yhteydessä huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia) ja ohjaajat/valmentajat käyttäisivät kasvomaskia

-työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö, liikuntaopetuksessa otettava huomioon aikuisten harrastustoimintaan annetut suositukset

-Nuorisotiloilla max 20 henkilöä kerrallaan paikalla, suositellaan myös kasvomaskien käyttöä. Uimahalliin otetaan kerrallaan 60 asiakasta ajanvarauksen kautta. Kuntosalin puolelle max. 10asiakastakerrallaan. Saunatiloja voidaan käyttää, max viisi henkilöä kerrallaan. Järvi-Pohjanmaan alueen yleiset saunat suositellaan suljettavaksi. Saunatiloja voi käyttää esimerkiksi varaamalla sauna pienen ryhmän (max 10henkilöä) käyttöön.

Kaikissa kokoontumisissa ja harrastustilaisuuksissa pidetään listaa osallistujista mahdollisen tartunnanjäljityksen helpottamiseksi

-kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi aiempien ohjeiden mukaan.

-vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran 17.5.2021, ja antaa tällöin uudet suositukset alueelle koskien muun muassa ylioppilasjuhlien järjestämistä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.