Pohjanmaan poliisilaitos vuoden 2020 tilastojen valossa

Vuosi 2020 oli monessa mielessä poikkeuksellinen vuosi ja tämä heijastuu selvästi myös Pohjanmaan poliisin tilastoissa. Yleensä tilastokoosteessa on muutama kohta, joka selvästi erottuu joukosta, joko positiivisessa negatiivisessa mielessä.

Vuoden 2020 osalta voidaan todeta, että melkein jokainen asia nousee esille.

–Ihmisten käyttäytyminen ja liikkuminen muuttui vuoden aikana merkittävästi covid19-pandemian takia, sanoo poliisipäällikkö Kari Puolitaival. –Rikolliset seuraavat ihmisten perässä ja rikokset tapahtuvat siellä, missä ihmiset ovat, tekevät töitä tai elävät.

Rikoslakirikokset pois lukien liikennerikokset

Rikoslakirikokset pois lukien liikennerikokset lisääntyivät viime vuonna melkein kymmenen prosenttia, kappalemääräisesti puhutaan vajaan 2000 rikoksen lisäyksestä edellisestä vuodesta. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna muutos ei poikkea normaalista vuosivaihtelusta. Valtakunnallisissa tilastoissa nousua on ollut yli 20 prosenttia, mutta Pohjanmaalla tilanne on ollut parempi.

–Vajaa kaksi kolmasosaa noususta tulee kiristys-, petos- ja huumausainerikoksista, kertoo rikosylikomisario Thomas Skur. –Vastaamo-tapaukseen liittyvät ilmoitukset näkyvät selvästi kiristysrikoksissa ja petosrikollisuudessa tapahtui selvää nousua viime vuonna. Yksi selittävä tekijä voi olla se, kun ihmiset tekivät paljon etätöitä ja viettivät enemmän aikaa netissä. Niin sanotusta Silkkite-jutusta tulleet useat sadat huumausainerikosilmoitukset kirjattiin viime vuoden alussa.

Luvatta tunkeutuen varkaudet

Valtakunnasta poiketen luvatta tunkeutuen varkauksissa nähtiin selvää laskua Pohjanmaalla viime vuonna. Edelliseen vuoteen verrattuna asuntomurtoja, vapaa-ajan asuntomurtoja, liikemurtoja ja murtoja moottoriajoneuvoihin tehtailtiin reilusti vähemmän Pohjanmaalla viime vuonna.

–Monta kertaa tilaisuus tekee varkaan ja näitä tilaisuuksia ei tainnut olla niin paljon viime vuonna, pohtii Thomas Skur. –Matkustamista rajoitettiin viime vuonna, ihmiset tekivät paljon etätöitä ja olivat siis kotona tai mökillä. Epätietoisuus siitä, missä on tyhjillään oleva kohde, johon voi turvallisesti tehdä keikan on todennäköisesti vaikuttanut varkaiden käytökseen.

Väkivaltarikokset

Kokonaisuudessaan väkivaltarikoksissa ei ole tapahtunut muutosta vuodesta 2019. Yksittäisiä rikostyyppejä tarkasteltaessa on kuitenkin näkyvissä selviä muutoksia. Pahoinpitelyrikokset yleisellä paikalla laskivat vajaa kaksikymmentä prosenttia, mikä oli odotettavissakin, kun ravintolat oli kiinni eikä yleisötilaisuuksia voitu järjestää samassa mittakaavassa kuin aikaisempina vuosina. Väkivaltarikokset siirtyivät koteihin ja varsinkin törkeissä pahoinpitelyissä ja henkirikoksissa on tapahtunut merkittävää nousua.

–Henkirikokset ja niiden yritykset sekä törkeät pahoinpitelyt huolestuttavat, sanoo Skur. –Tyypillinen henkirikos on Suomessa yleensä tapahtunut yksityisessä asunnossa. Ihmisten viettäessä enemmän aikaa kotona on tämä ikävä suomalainen ilmiö korostunut.

–Tyypillinen henkirikos on yleensä tapahtunut tutun kaveripiirin keskuudessa ja siihen liittyy päihteitä, kertoo Skur. –Viimeisen vuoden aikana on kuitenkin ollut merkkejä siitä, että perheen sisälläkin on tapahtunut normaalia enemmän väkivaltarikoksia. Tarkempien johtopäätösten tekeminen edellyttää jokaisen yksittäisen rikoksen tarkempaa analyysia.

Huumausainerikokset

Huumausainerikokset ovat rikoslaji, joka poikkeaa muista rikoslajeista siinä mielessä, että siinä on ollut selvää nousua vuodesta toiseen. Huumausainerikokset tuplaantuvat tällä hetkellä kymmenessä vuodessa eikä vuosi 2020 tee tästä poikkeusta. Suuren valtakunnallisen huumausainevyyhdin huumausainerikosilmoituksia, eli niin sanottu Silkkitie-kokonaisuus, kirjattiin Pohjanmaallakin alkuvuodesta useita satoja, mutta ilman niitäkin olisi huumausainerikokset lisääntyneet viime vuonna.

–Törkeissä huumausainerikoksissa ei tapahtunut muutosta viime vuonna, mutta törkeiden juttujen tutkinta on aikaa vievää, kertoo rikoskomisario Olli-Pekka Punkari.

Hälytystehtävät

Hälytystehtävätilastot eivät tällä hetkellä ole vertailukelpoisia aikaisempien vuosien tilastoihin, koska hälytystehtäväjärjestelmä on vaihtunut hätäkeskuksessa.

–Vuoden aikana poliisi hoiti selvästi enemmän kotihälytystehtäviä kuin aikaisempina vuosina, ravintoloissa oli covid19 -rajoitusten takia luonnollisesti hiljaisempaa, sanoo ylikomisario Vesa Ojanperä. –Kotihälytystehtävät ovat haastavia, varsinkin jos niihin liittyy perheväkivaltaa ja lapsia on läsnä.

Liikenne

Liikennerikokset lisääntyivät reilut 14 prosenttia edellisestä vuodesta ja varsinkin törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset lisääntyivät, peräti neljänneksen edelliseltä vuodelta. Rattijuopumusten määrä oli viime vuonna edellisien vuosien tasolla.

–Covid19-pandemian takia jouduttiin vähentämään massapuhallutusten määrä reilusti, mutta tämä ei silti vaikuttanut kiinnijääneiden rattijuoppojen määrään, kertoo ylikomisario Janne Kangas. –Huolestuttava ilmiö liikenteessä viime vuonna oli erilainen kaahailu pääteillä ja taajamissa, mikä näkyy selvänä nousuna törkeissä liikenneturvallisuuden vaarantamisissa.

Lupahallinto

Lupahallinnossa asioi viime vuonna selvästi vähemmän asiakkaita kuin edellisenä vuotena ja lupia haettiin yhteensä melkein puolet vähemmän 2020. Passeja haettiin Pohjanmaalla reilu 31 000 vähemmän viime vuonna, mikä on reilun 52 prosentin laskua. Ainostaan aseluvat pysyivät edellisien vuosien tasolla.

–Kansalaiset matkustivat paljon vähemmän ulkomaille viime vuonna ja tämä näkyy tietenkin myönnettyjen passien määrissä, sanoo apulaispoliisipäällikkö Ilkka Hylkilä. –Tämä vaikuttaa myös henkilökortteihin, koska ihmiset hakevat usein molempia samanaikaisesti. Vuosi 2019 oli poikkeuksellinen siinä mielessä, että passeja ja henkilökortteja haettiin ennätyksellisen paljon, joten vuosi 2020 oli sinä mielessä normaalimpi vuosi.

Henkilöstö

Pohjanmaan poliisilaitoksessa oli viime vuonna henkilötyövuosissa mitattuna 626,9 HTV, joka on 8 HTV enemmän kuin vuonna 2019. Poliiseja oli 474,6 HTV:n verran ja parin vuoden takaiseen lisäystä on tullut 9 HTV.

–Henkilötyövuosien määrän lisäys, vaikka ei iso ollutkaan, on positiivista, sanoo poliisipäällikkö Kari Puolitaival. –Poliisin eri tehtäväalueilla kyllä työtä riittää. Myös vuodelle 2021 on pieni rahoituksen lisäys saatu. Tyytyväisiä olemme siihen, että Pohjanmaan poliisilaitos on yksi viidestä poliisilaitoksesta, joille myönnettiin niin sanottua HARVA-rahoitusta.

HARVA-rahoituksella on tarkoitus varmistaa harvaan asuttujen alueiden poliisipalveluiden saanti. Pohjanmaan poliisilaitos sai vuotta 2021 varten HARVA-rahoitusta kuudelle henkilötyövuodelle, joista neljä on suunnattu Kaustisten poliisiaseman alueelle ja kaksi käytetään niin sanotun KOPPI-partion toimintaan Etelä-Pohjanmaan alueella. KOPPI-partion tehtävänä on kuljettaa kiinniotettuja, pidätettyjä ja vangittuja poliisivankilaan Seinäjoelle tai esimerkiksi oikeudenkäynteihin niin, että hälytyspartiot voivat pysyä toiminta-alueellaan. 
 

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.