Laura Lahdensuon vuoteen on mahtunut paljon merkityksellisiä asioita ja kohtaamisia

Evijärven kirkkoherrana reilun vuoden työskennellyt Laura Lahdensuo lähtee vuodenvaihteessa takaisin Lapualle.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN kirkkoherra Laura Lahdensuo lähtee vuoden vaihteessa. Hänen tilalleen tulee koko ensi vuoden ajaksi Minna Lainimo, joka on nykyisin Ylistaron johtava kappalainen. 

Lahdensuo valittiin sijaiseksi Evijärvelle marraskuun 2019 lopussa Aki Paavolan siirryttyä Alahärmään. Sijaisuuden piti alun perin olla puolivuotinen, mutta sen jälkeen, kun Paavola jäi pysyvästi pois virasta, Lahdensuo jäi hoitamaan tehtävää vielä toiseksi puoleksi vuodeksi virkaatekevänä kirkkoherrana.  

Nyt Lahdensuo kuitenkin palaa hoitamaan omaa vakivirkaansa Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kappalaisena. Mitään dramatiikkaa hänen lähtöönsä ei siis liity. 

–Jo kertaalleen jatkettu virkavapaani on nyt päättymässä ja palaan takaisin työhöni lähellä kotia. Vuoteen on mahtunut paljon merkityksellisiä asioita ja kohtaamisia, hän kertoo. 

Arvioinnin siitä, miten hänen reilu vuotensa Evijärvellä sujui, hän jättää toisten tehtäväksi. 

–Itse koen, että yhteistyö on sujunut hyvin niin työtovereitten, luottamushenkilöiden kuin vapaaehtoistenkin kanssa. Vielä paljon enemmänkin olisin toivonut tapaavani seurakuntalaisia, mutta korona on vaikeuttanut asioita monin tavoin. Kipeitäkin päätöksiä on ollut pakko tehdä ja samalla huolehtia siitä, että seurakunta hoitaa perustehtäväänsä kaikissa olosuhteissa.   

AKI PAAVOLA siirtyi Alahärmään, koska työmäärä seurakunnassa kävi kestämättömäksi. 

Työpäivät venyivät pitkiksi, lomia ei voinut pitää, ja usein työkuvaan kuului kaikkea muuta kuin varsinaista papin työtä. Koska seurakunnassa ei ole talouspäällikköä, niin kun seurakuntatalossa ilmeni sisäilmaongelmia, niistäkin huolehtiminen jäi Paavolan vastuulle.  

Tämän jälkeen Evijärven seurakunta on tehnyt sopimuksen Ilmajoen seurakunnan kanssa, jonka mukaisesti Ilmajoelta saadaan osaamista vaativampiin taloushallinnon ja kiinteistöpuolen tehtäviin.  

–Tämä yhteistyö tukee myös kirkkoherran työtä, Lahdensuo sanoo. 

Toki pienessä seurakunnassa varsinaisen papin työn lisäksi kirkkoherran tehtäviin kuuluu myös paljon hallinnollisia tehtäviä ja esimiestyötä, joten työtä väistämättä on paljon.  

Viikonloppuina on erityisesti kirkollisia toimituksia, jumalanpalveluksia ja muita tilaisuuksia. Arkiviikkoon kuuluvat muun muassa toimituskeskustelut ja muut tapaamiset, hartaudet, kokoukset ja tapahtumien suunnittelu. Aivan tyypillistä työpäivää papin työssä tuskin onkaan.      

–Samoin tekemistä riittää seurakunnan muilla työntekijöillä, jotka vastaavat yksin omista työaloistaan, Lahdensuo pohtii.      

LAHDENSUO vihittiin papiksi 19 vuotta sitten. Silloin hän aloitti työt Jurvassa. 

Vuodesta 2004 alkaen hän on työskennellyt Lapualla, ensin seurakuntapastorina ja sitten kappalaisena. Välillä hän oli kolmen vuoden ajan erityisesti lapsi- ja perhetyön pappina sekä lapsityönohjaajana. 

Evijärvellä hän on kuullut lukemattomia kertoja sanat ”Sano, jos voin jotenkin auttaa”. Se kertoo hänen mukaansa jotakin oleellista seurakunnan hengestä. 

–Vapaaehtoisten merkitys työntekijöiden rinnalla on suuri. Evijärveläiset tuntuvat olevan melko välittömiä ihmisiä, mikä näkyy seurakunnassakin. Työyhteisössä työtä on tehty yhteen hiileen puhaltaen ja työalarajoja ylittäen.   

Hänen johdollaan seurakunnan toiminnassa on tapahtunut joitain muutoksia. 

Alkuvuodesta he päättivät siirtää päiväkerhotoiminnan ja nuorten toimintaa kirkon takaosaan muokattuun lasten ja nuorten paikkaan. 

–Halusimme näin avata ovia kirkkoon ja tehdä kotikirkkoa läheiseksi.  

Korona-aika puolestaan teki välttämättömäksi digiloikan tekemisen.  

–Kaikki jumalanpalvelukset voi nyt kuunnella nettiradion kautta. Seurakunnalle perustettiin myös Facebook-sivu, jonka kautta on tehty myös striimauksia vähillä välineillä. Kehitystyö siinä jatkuu edelleen, hän kertoo. –Monia jo valmiiksi suunniteltuja tapahtumia on korona-aikana jouduttu perumaan ja yhteyden pitämiseen on täytynyt etsiä uusiakin keinoja.      

NYT Lahdensuo haluaa kiittää evijärveläisiä, seurakuntaa ja kaikkia yhteistyötahoja yhdessä eletystä vuodesta. 

Hän muistuttaa myös, että vaikka tämä joulu on monin tavoin erilainen, ei joulua ole peruttu. 

–Kirkon valot syttyvät tänäkin jouluna. Se loistaa mäellä kuin lyhty muistuttaen toivosta. Ensimmäinen joulukin oli poikkeusjoulu, josta Jumalan läsnäolo teki hyvän.  Toivotan siunattua joulunaikaa ja alkavaa uutta vuotta jokaiseen kotiin. 

Jatkaja Minna Lainimo on käynyt Evijärvellä tutustumassa seurakuntaan, työntekijöihin ja luottamushenkilöihin. 

–Seurakunta saa hänessä hyvän ja helposti lähestyttävän papin, jolla on myös hallinnollista osaamista. 

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.