Kirsut nuuhkivat korsuissa

Sirpa Ahola ottaa kuvan koordinaateista, joiden perusteella oma etsintäalue löytyy maastosta. Vasemmalla Maria Toimela ja oikealla Pekka Yli-Juuti. 

Julkaistu:

Aihe:

ETELÄ-POHJANMAAN pelastuskoirat ohjaajineen harjoittelivat lauantaina Menkijärven ja korsu- ja juoksuhautamuseon ympäristössä kadonneen henkilön etsintää. Taustatarinan mukaan etsittävät henkilöt olivat osallistuneet edellisiltaiseen suunnistuskisaan ja ilmeisesti sumuisen sään harhauttamina kadottaneet suuntavaistonsa.  

Harjoituksessa tällä kertaa ei käytetty etsintälohkoja ihan perinteiseen tapaan, vaan koiranohjaajan piti osata omalle alueelleen syöttämällä koordinaatit gps-laitteeseen tai karttasovellusta käyttävään kännykkään. Karttoihin oli merkitty myös koirilta kiellettyjä alueita, ja niiden kiertämiseen löytyikin hyvä syy, sillä alueelta löytyi paljon teräviä piikkilankoja, jotka voisivat olla vaarallisia sekä koiralle että sen ohjaajalle.  

KOIRANOHJAAJAT järjestävät harjoitukset kerran kuukaudessa toisilleen. Tällä kertaa maalimiesten asettelusta ja järjestelyistä vastasivat alajärveläiset Sari ja Pekka Yli-Juuti sekä kauhavalaiset Maria ja Jarkko Toimela. Harjoitukseen osallistui viisi koirakkoa peesareineen.  

Pelastuskoirakot harjoittelevat yhdessä viikoittain maastossa. Sen lisäksi joka viikko on varattuna myös kaksi vuoroa Kauhavalla sijaitsevalla hallilla.  

–Silloin harjoitellaan pelastuskoirakokeen hallittavuusosuuteen tiettyjä liikkeitä, ja koska ryhmässä on eri koulutusvaiheessa olevia koiria, niin laajalla skaalalla paljon muutakin, muun muassa ilmaisua, kertoo Maria Toimela.  

Mainos

Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaan pelastuskoirien hälytysryhmässä on viisi viranomaistason suorittanutta koirakkoa, ja kunhan alueelle saadaan lisää tarkastuksia, niin ryhmään saadaan varmasti lisääkin viranomaistason suorittaneita koirakoita. Ryhmänjohtaja, lapualainen Liisukka Kattelus kertoo ryhmän tämänhetkisistä haasteista:  

–Viranomaistarkastustestiin tarvitaan paljon resursseja ja tällä hetkellä on pulaa tarkastajista, siksi Virta-tarkastuksia ei saada suoritetuksi niin paljon kuin tarvetta olisi.  

Etelä-Pohjanmaan pelastuskoirat  

• Perustettu 1995  
• Kouluttaa koiria ja niiden ohjaajia kadonneiden henkilöiden etsintään Suomen Palveluskoiraliiton sääntöjen mukaisesti  
• VIRTA-tarkastetut (viranomaistason suorittaneet) koirakot toimivat osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua  
• Hälytetään etsintöihin poliisin toimesta  

Kuvat ja teksti Eija Pippola

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.