Gallup: Mitä eteläsuomalainen kaipaa Järviseudun joulusta? Onko kaikilla plan B?

Helsinkiläinen Aimo liitti mukaan valokuvan joulunvietosta Itäkylässä vuonna 1955. Kuva: Olavi Korkea-aho
Etelässä kaivataan muun muassa vaivaispoikaa ja valkeaa joulua.

JÄRVISEUDUN Sanomien lukijoissa on satoja Etelä-Suomeen muuttaneita. Toiset ovat jo tottuneet viettämään kaupunkijoulua, vaan monet eivät tänä jouluna pääse käymään kotona Pohjanmaalla, vaikka haluaisivat.

Onko jotain, mitä poismuuttaneet erityisesti kaipaavat kotiseutunsa juhlapyhien perinteistä? Haastattelimme muutamia monipaikkaisuuden konkareita, miltä toisenlainen joulu tuntuu ja onko kaikilla varasuunnitelma.

Aimo Helsingistä:

Jos et pääse tänä jouluna Pohjanmaalle, mitä tulet kaipaamaan?

–Joulukirkko veneellä Itäkylästä kirkkorantaan on kokematta. Se on haave! Oheisessa kuvassa 65 vuoden takaa kaadan kahvia veli Jorman avustamana. Kaksossisareni Anni ja Pekka mukana. Vanhempi sisareni Kaija ja vanhin veljeni Kari ovat kuvanottohetkellä muissa puuhissa.

Onko teillä jo suunnitelmia joulun viettoon kaupungissa?

–Joulunalusviikolla kauneimmat joululaulut lähikappelissa tai kirkossa, aattoaamun riisipuuro ja kinkun paisto, pienten pakettien vaihdot lasten ja lastenlasten kanssa. Illalla käynti Hietaniemen hautausmaalla ihailemassa upeaa kynttilämerta. Samalla viemme omat kynttilämme muualle haudattujen läheisten muistopaikalle. Tapaninpäivänä kokoonnumme joukolla koronarajoituksin viettämään syntymäpäivää läheisten kanssa kotiimme.  

Millaisia terveisiä lähettäisit järviseutulaisille jouluksi?

–Kaikille järviseutulaisille toivotan rauhallista joulua! 

Jussi ja Johanna Turusta:

Jos et pääse tänä jouluna Pohjanmaalle, mitä tulet kaipaamaan?

–Sukulaisia ja kavereita tulee ikävä. Lapsena oli elämys päästä jouluna sytyttämään kynttilöitä hämärälle hautausmaalle ja laittaa kolikoita vaivaispoikaan.  

Onko teillä jo suunnitelmia joulun viettoon kaupungissa?

–Katsomme televisiosta joulurauhan julistuksen. Meillä mitään varasuunnitelmaa ole.

Millaisia terveisiä lähettäisit järviseutulaisille jouluksi?

–Viekää hautakynttilöitä ja kolikoita meidänkin puolestamme! Nauttikaa valkeasta joulusta, jos sellaisen saatte. Tänne mitään lunta tule.

Keski-ikäinen nainen Espoosta:

Jos et pääse tänä jouluna Pohjanmaalle, mitä tulet kaipaamaan?

–Perinteiden katkeaminen tuntuu pahimmalta. Joulut on aina vietetty tietyllä kaavalla sukulaisten kesken. Joulupuuro, aamu-ulkoilu, joulurauhan julistus, joulusauna, aaton jouluhartaus, jouluruoka ja lahjat. Kuusi koristellaan jo edellisenä päivänä. Jos tänä jouluna emme koronan takia pääsisi Pohjanmaalle, olisi edessä uusien jouluperinteiden luominen. 

Onko teillä jo suunnitelmia joulun viettoon kaupungissa?

–Minusta tänä jouluna jokainen joutuu miettimään valmiiksi plan B:n. Varasuunnitelmassani hankin hyvissä ajoin ennen joulua joulukuusen. Jos joudumme sitten jäämään tänne lyhyelläkin varoitusajalla, niin joulukuusi on valmiina. Jos pääsemme joulun viettoon Pohjanmaalle, lahjoitan kuusen jollekin naapurille.

–Lisäksi olen miettinyt jouluruokien tilaamista kotiin kuljetettuna. Muuten jouluaatto sujunee samalla kaavalla kuin ennekin, nyt vain yhdessäoloa pienemmällä porukalla. Eiköhän joulupukki tännekin terassille muutaman paketin pysty toimittamaan.

Millaisia terveisiä lähettäisit järviseutulaisille jouluksi?

–Haluan toivottaa kaikille järviseutulaisille oikein Hyvää Joulua. Kyllä me tämän yhden joulun yli selviämme, vaikka emme kaikkia rakkaitamme pääsisi näkemään. Pidetään maskeja ja etäisyyttä, vaikka se jossain tilanteissa tuntuisi liioittelulta.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.