Tasapainottaminen ja valtionavustukset helpottavat Alajärven taloutta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Kaupungin talousarvion laadintaa vuodelle 2021 on sävyttänyt koronaepidemia ja talouden tasapainottaminen. Hallintokunnille on annettu tiukat määräraharaamit, ja tuloksia tullaan tarkastelemaan heti vuoden 2021 alusta. Voimakkaiden investointivuosien jälkeen katseet siirtyvät vapaa-ajan palvelutarjonnan laajentamiseen ja kehittämiseen.

Tilikauden tulos vuodelle 2021on arvioitu 1,521 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi parin alijäämäisen tilinpäätösvuoden jälkeen.

–Alajärven omat talouden tasapainottamistoimet sekä valtion ylimääräiset korona-avustukset yhdessä selittävät tapahtunutta käännettä positiiviseen, toteaa kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

Kaupungin talousarvio 2021 ja taloussuunnitelmavuosille 2022–2023 ovat edelleen tarkan taloudenpidon aikaa. Toimintatuotot kasvavat noin 271 950 euroa ja toimintakulut laskevat 676 568 euroa. Positiivisena voidaan todeta, että käyttötaloudessa toimintakate on -62,1 miljoonaa euroa laskien 0,9 miljoonaa euroa kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna. Verotulot laskevat arvioiden mukaan 418 000 euroa eli 1,4 prosenttia, mutta vastaavasti valtionosuudet kasvavat merkittävästi eli 3,6 prosenttia 1,3 miljoonaa valtionosuusjärjestelmään kohdistuneiden muutosten vuoksi.

Vuonna 2021investoinnit ovat maltillisia verrattuna viime vuosiin. Suurin yksittäinen hanke on paloaseman valmistuminen keväällä 2021, jonka kuluvan vuoden kustannukset ovat 2,2 miljoonaa. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 4,9 miljoonaa euroa. Kiinteistöjen peruskorjausmenoihin varaudutaan noin 820 000 eurolla ja yleisten alueiden nettomenot ovat yhteensä noin 790 000 euroa. Vesihuoltolaitoksen (vesi- ja viemärilaitos) nettomenot ovat noin 368 00 euroa.

Alajärven kaupungin lainakanta säilyy vuoden 2020 tasolla, noin 27,4 miljoonassa, ja säilyttänee saman tason myös taloussuunnitelmavuosina 2022 ja 2023. Lainamäärän asukasta kohti arvioidaan olevan tulevina vuosina 2021 noin 2 917 euroa, 2022 noin 2 842 euroa ja 2023 noin 2 818 euroa per asukas.

–Huomion arvoista on, että Alajärven lainamäärät ovat selkeästi alle maakunnan ja valtakunnan keskiarvojen. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin ja miettimään, miten Alajärven asemaa tullaan vahvistamaan alueen seutukaupunkikeskuksena yhteistyössä naapureiden kanssa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu luonnehtii, että talousarviossa ja taloussuunnitelmassa taloutta ja toimintaa on rakennettu maltilla ja myönteisellä otteella, ja samalla on pyritty huomioimaan koronatilanteen vaikutuksia ja mukanaan tuomia haasteita.

–Hyvien palvelujen turvaaminen asukkaille on edelleen tärkeätä ja kaupungin elinvoiman ylläpitäminen myös jatkossa mahdollistaa palvelujen pitämistä omissa käsissä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki toteaa, että tuleviin muutoksiin on Alajärvellä jo alettu valmistautua.

–Sote toteutuessaan tuo tarpeita toiminnallisiin muutoksiin ja myös muutoksia organisaatioon. Alajärvellä on hyvät valmiudet mukautua uuteen tilanteeseen. Riittävän vahva kuntatalous on kuitenkin edellytys oman aseman varmistamiseksi. Takana on vuosia, jolloin on tehty isoja investointeja palvelurakenteen vahvistamiseksi.  Nyt on aika ottaa täysi hyöty irti investoinneista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.