Alajärven kaupunginhallitus 19.10.2020: Tuloveroprosentin nostoa ei hyväksytty

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

KAUPUNGINHALLITUS päätti esittää valtuustolle veroprosentin pitämistä nykyisessä, 21,75 prosentissa. Kaupunginjohtajan esitys oli, että tuloveroprosentti nostetaan 22 prosenttiin. 0,25 prosenttiyksikön nosto tekisi 264 000 euroa lisää kaupungin kirstuun. Sari Palmu teki esityksen, että prosentti pidetään ennallaan. Marjo Vistiaho kannatti esitystä. Nimenhuutoäänestyksessä Palmun esitys voitti äänin 5–4.

Muiden kuin vakituisten asuinrakennusten veroprosenttia esitetään nostettavaksi 1,10 prosentista 1,60 prosenttiin. Yleinen kiinteistöveroprosentti säilyisi 0,93, vakituisten asuinrakennusten 0,5, rakentamattoman rakennuspaikan 3,00, yleishyödyllisten yhteisöjen 0,00 ja voimalaitosten 3,10 prosentissa.

Välitilinpäätöksen perusteella voidaan arvioida kuluvan vuoden noin 460 000 euroa negatiivisen tilinpäätöksen verottavan taseen ylijäämiä samoin kuin vuosina 2019 ja 2018. Myös ensi vuoden talousarvion arvellaan jäävän alijäämäiseksi käyttötalouspuolen kasvupaineen vuoksi. Kaupunki valmistelee laajaa tasapainottamisohjelmaa, johon kaavaillaan henkilöstösäästöjä eri keinoin, muun muassa varhaiskasvatuksen ja kouluverkoston tiivistämistä, ryhmäkokojen optimointia 20-26 oppilaaseen, ruokapalvelujen keskittämistä, siivousmitoituksen alentamista kouluilla, Lehtimäen terveysaseman lakkauttamista, tehostetun palveluasumisen paikkojen vähentämistä, työttömien tukityöllistämisen lisäämistä, asiakasmaksujen tarkastelua ja vammaisten asumispalveluiden palvelurakenneuudistusta.

Pohdittavaksi tulee, mitä kaikkea kaupungin kannattaa tehdä omana työnä. Avustusten määrää suunnitellaan laskettavaksi. Seitsemänsivuisen toimenpidelistan avulla olisi mahdollista saavuttaa jopa lähes 4,5 miljoonan euron säästö, jos kaikki toimenpiteet otetaan käyttöön. Kaupunginhallitukselta lista etenee lautakunnille ja joiltakin kohdin valtuustolle ruodittavaksi.

ELÄINHOITOLA Hepokatti Ky voitti tarjouskilpailun talteen otettujen pieneläinten hoidon järjestämisestä. Viime vuonna pieneläinhoidosta maksettiin Eläinhoitola Hepokatille yhteensä 28 484,78 euroa (alv 0 %). Vuoden aikana otettiin talteen 118 kissaa. Kilpailutukseen jätettiin kaksi tarjousta.

TEKNISEN lautakunnan vuoden 2021 talousarvioon varataan Hirvijärven kunnostushankkeeseen enintään 4 000 euroa. Hirvijärveä pyritään kunnostamaan muun muassa suojaamalla järveen laskevaa ojaa eroosiolta sekä hankkimalla järveen rakenteita ja laitteita, joiden avulla voidaan hapettaa vettä talvisin. Ongelmana on järven mataluus sekä veden laadun merkittävä vaihtelu. Hankkeen kustannusarvio on 19 300 euroa, josta ELY-keskus maksaa puolet ja loppu jakaantuu Alajärven ja Lapua kaupunkien sekä mökkiläisten kesken.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.