Satusilta-hanke kutsuu lapsiperheitä lukemaan

Julkaistu:

Aihe:

Satusilta-hankkeen työntekijänä 50-prosenttisella työajalla lokakuun alusta helmikuun loppuun saakka toimii soinilainen luokanopettaja ja kirjailija Kati Keski-Mäenpää. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä kirjastotoimen kanssa.

Hankkeen aikana toteutetaan erilaisia lukuintoa nostavia tapahtumia koronatilanteen huomioon ottaen Alajärven ja Vimpelin kirjastoissa, kouluilla ja varhaiskasvatuksessa. Opettajille ja varhaiskasvatuksen henkilökunnalle tarjotaan ideoita, tukea ja materiaalia lukemiseen ja lukutaidon harjoittelemiseen. Kirjastossa on luvassa muun muassa lorusatujumppaa kotihoidossa oleville lapsille sekä lukupasseja perheille. Leimoja keräämällä saa lunastettua itselleen kivoja yllätyksiä, kuten oman kirjan.

Kirjoituskilpailun avulla tullaan etsimään uusia, paikkakuntalaisten kirjoittamia lastensatuja. Kootut sadut julkaistaan kevättalvella ja ne luetaan helposti saatavilla oleviksi äänitarinoiksi. Myös alueen oppilaat tulevat tekemään omia kirjavinkkauksiaan sähköisessä muodossa.

–Korona-aika on haastanut myös hankkeita etsimään uudenlaisia toteutusmuotoja totuttujen sijaan, Keski-Mäenpää toteaa.

Hankkeella on Facebook-sivut sekä Instagram-tili, jotka löytyvät nimellä ”Satusilta”. Sivustolle lisätään hankkeen aikana vinkkejä niin opettajille, päiväkodin henkilökunnalle, perhepäivähoitajille kuin vanhemmille, isovanhemmille ja muille lasten kanssa toimiville.

LUKEMISEN harjoittelu ei ala vasta esikoulussa tai koulussa, vaan sitä edeltävät vuodet antavat pohjan sanavaraston kehittymiselle ja lukemiselle. Lapset, joille on luettu pienestä saakka, pärjäävät tutkimusten mukaan paremmin koulussa, he ovat empaattisempia ja heillä on laajempi sanavarasto kuin lapsilla, joille ei ole luettu. Vähäisellä lukemisella on nähty yhteys jopa myöhempään syrjäytymiseen.

Kuitenkin vain neljäsosa vanhemmista lukee lapsilleen päivittäin. Puheen ja kielenkehityksen kannalta loruttelu ja lukeminen kannattaisi aloittaa jo vauvalle ja tehdä siitä päivittäinen tapa.

–Lukuhetkien ei tarvitse olla pitkiä, vaan lyhytkin hetki riittää, Keski-Mäenpää kannustaa.

Vanhempien lisäksi lapselle voivat lukea vaikkapa isovanhemmat, kummit tai sisarukset. Kirjoja kannattaa pitää kotona näkyvillä, jolloin niihin on helpompi tarttua. Ellei kotoa löydy sopivaa luettavaa, kirjastossa sitä on yllin kyllin aina vauvojen pahvikantisista kirjoista alkaen!

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.