Robocont tuo teknologian ihmeet koululaisten ihasteltaviksi

Jamin opiskelijat striimasivat robocontin avajaistilaisuuden. Taustalla Susanna Korkiatupa, Tomi Poola ja Matti Väänänen.

Julkaistu:

Aihe:

SYKSYN aikana starttaa liikkeelle Järviseudun koulutuskuntayhtymän Robocont-rekka, joka vie robotiikan oppimisympäristön Etelä-Pohjanmaan yhdeksäsluokkalaisten luo. Lähes 60-neliöisessä tilassa, joka avautuu rekan puoliperävaunuun, on 10 robottia, ja siellä mahtuu harjoittelemaan robottiteknologiaa 14–20 oppilasta kerrallaan.

–Pyrimme Robocont-hankkeella lisäämään teknologia-alojen vetovoimaa, kertoi Jamin rehtori Matti Väänänen.

Yhdeksäsluokkalaiset ja mahdollisesti myös nuoremmat oppilaat pääsevät opiskelemaan robottien ohjelmointia ja käyttöä projektikoordinaattori Tomi Poolan ohjauksessa. Väänäsen mukaan otollisin kohderyhmä olisivatkin 5.-6.-luokkalaiset, sekä pienemmät oppilaat, jotka leikin varjolla innostuisivat robotiikan mahdollisuuksista ja kiinnostuisivat alasta.

–Uskon, että se, kun pääsee näitä robotteja kokeilemaan, vaikkapa laittamalla sellaisen soittamaan Ukko Nooaa tai kokoamaan palikoista tornin, ja näkee, että ne toimivat juuri niin kuin itse haluaa, se on lapselle ja nuorelle iso elämys. Tämä tarjoaa siihen turvallisen ympäristön.

Samalla voi kypsyä ajatus uudesta unelma-ammatista.

–Jami tarjoaa robotiikasta kiinnostuneille kone- ja tuotantotekniikan sekä sähköautomaation linjoja, joilla näitä taitoja voi oppia lisää, Väänänen totesi. Yläkoulussa tehty robotiikan kurssi hyväksi luetaan ammattiopinnoissa.

Samalla toteutetaan Jamin slogania: Vähemmän istumista, enemmän oppimista. Myös virtuaalitodellisuuteen ja lisättyyn todellisuuteen on mahdollista tutustua robocontissa.

Robocont toimii samalla myös Jamin liikkuvana mainoksena.

JAMI sai 230 000 euron ESR-rahoituksen hankkeen suunnitteluun, toteutukseen ja kurssien toteutukseen kahden vuoden ajalle. Varsinaisen liikkuvan opetustilan sekä robotit hankki Jamin Palvelut Oy, jolta Jami vuokraa robocontin. Hollannista hankittu, aiemmin esittelyautona toiminut kontti maksoi noin 100 000 euroa. Poola on tehnyt siihen tarvittavat muutokset.

Liikkuvat oppimisympäristöt lisääntyvät kaiken aikaa ja etäopetuksen sekä -työskentelyn merkitys kasvaa. Tämä on yksi keino tuoda koulutusta lähemmäs yrityksiä.

–Robottien ohjelmointi tapahtuu samalla tavalla, oli robotti suuri tai pieni, ja voimme toimintoja räätälöiden mennä myös yritysten luo, Väänänen totesi.

Muitakin käyttökohteita kontille löytynee.

KOULUT voivat ottaa yhteyttä Poolaan, ja suunnitelmien mukaan kontti voi viipyä yhdellä koululla yhdestä kolmeen päivää sen mukaan, mikä tarve on. Kouluilta on tullut jo jonkin verran kyselyitä. Robocontin varauskirjaa täytetään niin, että koulujen toiveisiin voitaisiin vastata, mutta kontti saataisiin myös mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön.

–Sen siirtämisessä hyödynnämme mahdollisuuksien mukaan logistiikka-alan opiskelijoitamme.

Poola on paluumuuttaja, jonka mielenkiintoinen pesti hankevetäjänä ja robotiikan opettajana sai palaamaan Etelä-Pohjanmaalle Turusta. Hän työskenteli aiemmin Uudenkaupungin autotehtaalla.

ROBOCONTIN julkaisu- ja kutsuvierastilaisuus päätettiin siirtää verkkoon koronaviruksen levitessä Järviseudulla. Samalla esiteltiin kukkasidontaa ja esports-opintoja. Jamin opiskelijat toteuttivat tilaisuuden kuvaamisen ja sen juonsi Susanna Korkiatupa Loistavaa-sisältötoimistosta. Livelähetyksen ohjasi Matias Matila taustatiiminsä kanssa.

–Joukkueen toimintaa voi seurata samalla kun peliäkin: voimme kuvata molempia joukkueita luokkatilassa ja ajaa kuvaa pelikuvan päälle.

Alajärveläissyntyinen, nyt Seinäjoella asuva suunnitteluinsinööri kertoi tapahtumatekniikan harrastuksensa muuttuneen sivutoimiseksi yritystoiminnaksi. Matilaworks toteuttaa esimerkiksi yrityksille neuvottelu- ja koulutustilaisuuksien, videokonferenssien ja muiden livetilaisuuksien teknisiä toteutuksia.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.