Pandemiajohtoryhmä tiedottaa: tiistaina muutama positiivinen koronatartunta

Julkaistu:

Aihe:

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä, johon kuuluvat peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas, sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto, tartuntataudeista vastaava lääkäri Leena Uusitalo, Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen, Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli, on antanut kello 16 tiedotteen kuntalaisille ja henkilöstölle.

Järvi-Pohjanmaan perusturva ja sivistystoimi sekä Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin kunnat muistuttavat kaikkia kuntalaisia huolehtimaan edelleen hyvästä yskimis- ja käsihygieniasta sekä turvaväleistä kaikissa tilanteissa.  Kasvomaskeja suositellaan käytettävän joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää, matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karan-teeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, toisen asteen oppilaitoksissa, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä on kokouksessaan 1.10.2020 sopinut seuraavista varotoimenpiteistä, joita noudatetaan 18.10.2020 saakka: varhaiskasvatuksen asiakasmaksut hyvitetään, mikäli huoltajat päättävät hoitaa lapset itse. Kyseiset päivät merkitään Päikkyyn ”poissa” –päivinä. Lisäksi poissaolosta tulee ilmoittaa suoraan lapsen hoitopaikkaan.

Vimpelin kouluille on annettu ohjeet varautua etäopetukseen siirtymiseen, mikäli tartuntatilanne pahenee. Mikäli etäopetukseen siirrytään, oppilaille järjestetään ateriajakelu. Kansalaisopisto ja musiikkiopisto toimivat niin kauan, kun koulut ovat toiminnassa. Vimpelin kunnan tiloissa ei järjestetä tällä hetkellä yleisötapahtumia. Vimpelin liikuntahalli kuntosaleineen suljetaan. Ainoastaan yksittäiset oppilasryhmät voivat käyttää liikuntahallia. Vimpelin tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköissä on vierailukielto, pois lukien saattohoidossa olevat asukkaat. Vierailukielto koskee myös Tuulikelloa, Puronmutkaa ja Windalaa. Intervalliosastolle ei oteta uusia asiakkaita lyhyille intervallijaksoille. Vimpelin ikäihmisten päivätoiminta sekä Harjulanpirtin ryhmätoiminta ovat tauolla. Lääkkeidenjako turvataan niin, että työntekijät vievät kotiin tarvittavat lääkkeet. Myös työpaja Apajan toiminta on tauolla.  Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen akuuttiosastolla on vierailukielto, pois lukien saattohoitopotilaat. Alajärven kaupungin tekninen toimi avustaa tarvittaessa Vimpelin kunnan tukipalveluja.

Järvi-Pohjanmaan perusturvan pandemiapoliklinikka toimii edelleen flunssaoireisten potilaiden vastaanottotilana Alajärvellä. Terveyskeskuksen/asemien vastaanotoilla pyritään välttämään tarpeetonta asiointia ja yhteydenotot sekä ajanvaraukset tulee tehdä puhelimitse numerosta 06 2412 7700. Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen sekä Lappajärven ja Vimpelin terveysasemien ovet suljetaan. Vastaanotoille kannattaa tulla juuri ajallaan, ei huomattavasti aikaisemmin, koska se lisää mahdollista tartuntariskiä. Jos epäilet itselläsi tai lähipiirissä koronatartuntaa, testin  voi tehdä netissä osoitteessa www.omaolo.fi.Huomioitavaa on, että ainoastaan oireisille henkilöille tehdään koronatesti.

Kaupungin ja kuntien virastoissa pyritään välttämään tarpeetonta asiointia. Yhteydenotot pääsääntöisesti puhelimitse, sähköpostilla tai ajanvarauksella. Alajärven kaupungin sekä Lappajärven ja Vimpelin virastojen ovet ovat suljettuina toistaiseksi. Päivähoidossa tai perusopetuksessa olevien lasten koronatesteistä on annettu erillinen ohje.

Suun terveydenhuolto toimii tällä hetkellä normaalisti myös sivutoimipisteissä. Ajanvaraus aina puhelimitse keskitetystä ajanvarauksesta 06-2412 7560, tai käyttämällä sähköistä ajanvarausta www.hyvis.fi. Potilaita, joilla on yskää, flunssaa tai kuumetta, ei hoideta, vaan heidän on oltava yhteydessä keskitettyyn ajanvarausnumeroon ja siirrettävä vastaanottoaikaa eteenpäin. Mikäli potilaalla on akuuttia hammashoitoa vaativa vaiva sekä koronavirusinfektioon sopivia oireita, on potilaan oltava yhteydessä keskitettyyn ajanvarausnumeroon. Odotustiloissa on pidettävä mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä muihin henkilöihin. Henkilökuntaa ohjeistetaan pitämään riittävät turvavälit altistusten välttämiseksi. Taukotiloissa ja ruokaloissa on huomioitava turvavälit. Kokoushuoneissa on käytettävä maskia, ellei turvavälejä voida noudattaa. Ruoka- ja kahvitauot tulee porrastaa toimipisteittäin. Lisäksi suositellaan, ettei osallistuta isoihin tapahtumiin. Etätyötä suositellaan toteutettavan harkinnan mukaan, etenkin riskiryhmään kuuluvien osalta.

Päivähoidossa tai perusopetuksessa olevien lasten Covid19 -näytteet

Mikäli lapselle ilmaantuu koronavirusinfektioon sopivia hengitystie- tai vatsaoireita, mutta hän tai hänen lähipiirinsä ei ole matkaillut kahteen viikkoon ulkomailla, eikä hän ole tiettävästi altistunut koronavirukselle

-Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.

Kouluikäiset sairastavat vähemmän kuin pienemmät lapset ja koronavirus-infektion todennäköisyys on heillä suurempi. Siksi koronavirustesti on kouluikäisellä aiheellinen, jos esiintyy koronavirukseen sopivia oireita. Jos näyte on saatu otettua ja se on negatiivinen, niin lapsi voi palata hoitoon/kouluun sitten, kun oireet ovat selvästi lievittymässä

Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.

Mikäli lapselle ilmaantuu koronavirusinfektioon sopivia hengitystie- tai vatsaoireita ja hän tai hänen lähipiirinsä on matkaillut kahden viikon sisään ulkomailla, hän ei voi mennä oireisena hoitoon/kouluun vaan hänelle varataan aika koronavirusnäytteen ottoon. Hän saa mennä hoitoon/kouluun vasta kun koronavirusnäyte on otettu ja se on vastattu negatiivisena, ja oireet ovat selvästi lievittymässä.

Mikäli lapsi on altistunut koronavirukselle, hänet on määrätty karanteeniin. Jos hän saa koronavirusinfektioon sopivia oireita, hänelle järjestetään koronatestausaika. Lapsi on kuitenkin karanteenissa eikä voi mennä hoitoon/kouluun ennen karanteenin päättymistä, vaikka testitulos olisi negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, hänet määrätään eristykseen, ja hän voi palata hoitoon/kouluun vasta eristysajan päätyttyä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.