Pihapalveluyrittäjänä kolmatta kesää

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

KESÄN saapumisen myötä erilaiset pihatyöt muodostuvat monilla arkipäiväisiksi rutiineiksi. Mikäli taakka omalla pihamaalla muodostuu kuitenkin liian suureksi, tarjoavat erilaiset pihapalveluyritykset helpotusta puutarhan hoitoon.

Evijärvellä Kivijärven kylässä toimii Johannes Mäkisen perustama yritys. Lukiota käyvä Mäkinen on kolmatta vuotta mukana Evijärvellä 4H-toiminnassa ja toimii tällä hetkellä pihapalveluyrittäjänä.

–Yritysideani pohjautuu asiakkaan määrittämiin puutarhatöihin, jotka hoidan sovittua maksua vastaan. Monesti asiakkaat ovat sellaisia, jotka haluavat viettää kesänsä rennommin ja antaa pihatyönsä jonkun toisen hoidettavaksi. Toimialueeni on pääpiirteittäin Evijärvellä, josta lähes jokaisesta kylästä on ollut yksittäisiä asiakkaita. Tänä kesänä tuli yksi kutsu myös Pietarsaareen asti, Mäkinen kertoo.

MÄKISEN vanhemmat ovat ammatiltaan maatalousyrittäjiä. Perinteisessä korkean työmoraalin yrittäjäperheessä kasvanut Mäkinen päätti tarttua yrittämisen härkää sarvista kuultuaan asiasta koulussa. Avainasemassa oli 4H:n organisoima kouluvierailu.

–Kun meille puhuttiin koulussa yrittämisestä, niin tietenkin se tuntui alkuun pelottavalta ja sen jälkeen kävin asiasta paljon vanhempien kanssa keskustelua. Sain heiltä vahvaa tukea, joten päätin lähteä kokeilemaan, Mäkinen sanoo.

Mäkisen mukaan pihapalvelutyöstä mielekästä ja mielenkiintoista tekee konkreettisuuden ja tienaamisen ohella sen verkostoitumismahdollisuudet. Kotiseutu avautuu monista täysin uusista näkökulmista.

–Huomasin, että Evijärvellä on paljon ihmisiä, joita ei ole koskaan yksinkertaisesti tullut tavattua. On ollut mukava tutustua uusiin ihmisiin ja sitä kautta olen saanut mielestäni paljon sosiaalista pääomaa, Mäkinen ilmoittaa.

4H-YRITTÄJÄNÄ Mäkinen aloitti kesällä 2018.  Hänen viestinsä muille ikäisilleen yrittämistä pohtiville on selkeä: kun asioista ottaa selvää heti alkuun, kykenee selviämään myös yritysten byrokratiaviidakossa.

–Kaikki ei ollutkaan lopulta niin vaikeaa kuin alussa niistä ajattelin. Koin isona jännittävänä askeleena toimimisen oman toiminimen alla. Myös kaikesta mahdollisesta paperityöstä selviytyminen askarrutti varsinkin alussa. Y-tunnuksen luominen, vakuutusasiat ja kaikki laskutukset tulivat melko nopeasti vasten kasvoja, Mäkinen kommentoi.

Alkuvaiheen paperihommista selviydyttyä nuorella toimijalla selkeät ohjeistukset lähipiiristä auttoivat yritystoiminnan alkutaipaleella keskeisesti ja ohjasivat toimintaa oikeaan suuntaan

–Onneksi sain läheisiltä hyviä neuvoja liittyen yritysmaailman toimintatapoihin. Siitä pääsi hyvin vauhtiin. Nekin kun ovat sellaisia, ettei niitä suoraan koulunpenkiltä pääse tai pysty oppimaan, vaan taito harjaantuu puhtaasti kokemuksen ja tekemisen kautta, Mäkinen tiivistää.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.