Kaislanniittokoneen tyytyväinen omistaja

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

PUKKILANTIELLÄ Evijärvellä sijaitsevan asunnon pihassa lepää mielenkiintoisen näköinen vehje. Ensisilmäyksellä johtopäätöksiä siitä on vaikea tehdä. Pressun alta paljastuu lopulta monipuolinen koneisto hydrauliikkapumppuineen sekä moottoreineen.

Kyseessä on evijärveläisen Atle Kultalahden itse rakentama kaislanniittokone. Aikoinaan Kultalahti sai idean kaislanniittokoneesta, kun alkoi yksityisyrittäjäksi Suomessa. Kultalahden firma kulki nimellä Kultalahden vesityö.

–Sen lopetin kuitenkin. Silloin tein koneen ja kävin Kuortaneella, Evijärvellä ja Lappajärvellä leikkaamassa. Myin koneen Kuortaneelle ja he ajoivat sillä siellä noin kolme kesää. Sitten päätin ostaa koneen takaisin ja kunnostaa sen, Kultalahti kertoo.

Koneen valmistus sai vauhtia vierailusta Evijärven rannalla Nahkaniemellä. Kultalahti näki silloin, että alue oli melkein tukkoon heinittynyt.

–Melkein tippa tuli linssiin. Päätin tehdä koneen vaikken sitä itse pysty ajamaan muiden käyttöön. Melkein polvillani hitsasin tuolla verstaassa ja ostin puuttuvat osat, Kultalahti sanoo.

–Minä pidin aivan utooppisena sen valmistusta, mies teki pitkiä päiviä projektin kanssa tuolla verstaassa, Kultalahden puoliso lisää oven suusta.

KONEEN valmistuksessa meni noin vuoden verran. Kaislakoneeseen asennettiin hydraulipumppu ja 1.6 dieselmoottori. Yhdellä tankillisella koneella ajaa kaksi päivää.

–Kävin aikoinaan Ruotsissa asuessani kurssit hydrauliikan saloista ja opein rakentamaan hydraulisia järjestelmiä. Letkuja ja venttiilejä tarvitaan paljon ja niiden kanssa tulee olla tarkkana, Kultalahti paljastaa.

Viime kesänä moni oli Kultalahteen yhteydessä kaislatöihin liittyen. Hän kuitenkin kieltäytyi niistä, koska laskutuksien jälkeen työstä ei olisi paljoa jäänyt itselle käteen. Kultalahti lainasi koneen Jokikylän kalastuskunnalle, kun yhdistyksessä oli yksi innokas vapaaehtoinen ajaja.

–Kyllä moni on kysynyt, voisinko koneen myydä, mutta kone on minulle kuin maskotti. En minä nukkeani myy, Kultalahti toteaa hymyissä suin.

KULTALAHDEN mukaan vierivä kivi ei sammaloidu ja tekeminen pitää miehen virkeänä. Kaislanniittokoneen lisäksi Kultalahdella on ollut aikaisemminkin erilaisia projekteja.

–Olen tehnyt aikaisemmin imuruoppaajan Paanasen Eeron kanssa. Se jäi vähän keskeneräiseksi ja sitten se myytiin Kuopioon. Kerran valmistin ison ponttoonialustan, jonka avulla matalien järvien rantoja pystyi puhdistamaan. Sitä käytettiin muun muassa Ähtävällä sijaitsevan järven putsaamiseen, Kultalahti tarkentaa

Kultalahti ilmoittaa, että mikäli joku haluaa niittää koneella kaisloja, sen saa kyllä kysymällä lainatakseen.

–Se ei kuitenkaan ole suoraan jokamiehen käytettävissä, kun siinä on muutamia ominaisuuksia, jotka ovat puhtaasti laitekohtaisia, Kultalahti päättää.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.