Kuivuus ja kylmät yöt vaikuttaneet kylvötöiden etenemiseen

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

KEVÄÄN kylvöt ovat edenneet Kortesjärvellä suunnitelmien mukaisesti. Kynnetyt maat ovat pehmennetty sekä hienonnettu kylvökuntoon äkeiden avulla ja jyvät on päästy kylvämään maahan. Kylvökoneen avulla jyvät kylvetään peltoon tasaisesti ja tarkasti.

Kortesjärven alueella noin puolella viljelyshehtaareista kasvaa nurmia karjan rehuksi. Kauraa ja ohraa viljellään merkittäviä määriä ja pienemmissä määrin viljellään myös perunaa, rypsiä, vehnää, hernettä ja härkäpapua. MTK-Kortesjärven puheenjohtaja Juho-Matti Ojanperä kertoo kylvöjen olevan Kortesjärvellä alueellisesti hyvässä vauhdissa. Puolivälin parempi puoli on saavutettu.

–Kun alkuun päästiin, niin kylvökelit ovat olleet jopa edulliset. Aloitus oli aavistuksen myöhemmin kuin normaalisti, mutta sen jälkeen kylvöt ovat sitten sujuneet suotuisten kelien kautta hyvinkin joutuisasti, Ojanperä ilmoittaa.

HUHTIKUUN pitkä sadeton kausi vaikutti keskeisesti kylvötöiden toteutukseen viivyttämällä aloitusta. Kylmät yöt ovat myös omalta osaltaan viivyttäneet kylvöjen etenemistä.

–Sateen puuttumisen takia routa oli osassa pelloissa ja varsinkin metsärannoissa pitkään, jonka vuoksi pellot eivät kuivanneet. Tämän lisäksi kylmä sää hidastutti peltojen kuivumista muokkauskuntoon, Ojanperä kommentoi.

Kylvöjen valmistuttua seuraavaksi luvassa on kasvukausi, jonka kesto länsirannikolla on noin 175-185 vuorokautta. Kelit ovat Ojanperän mukaan näyttäneet siltä, että kasvukausi pääsee lähtemään hyvin liikkeelle.

–Vettä varmaan jokainen viljelijä kaipaa jo tässä vaiheessa. Kasvukauden aikainen kuivuus voi aiheuttaa sadon määrän alenemista ja laadun heikkenemistä, joten tärkeää olisi, että saataisiin nyt kosteutta maahan, Ojanperä toteaa.

KORONATILANNE ei ole vaikuttanut itse kylvöihin, mutta kylvösuunnitelmiin ja työvoiman riittävyydessä asia on ollut tärkeä osata ottaa huomioon. Lihapuolella asia on näkynyt varsinkin naudanlihan menekin heikentymisenä ravintoloiden rajoitusten takia. Tästä on jouduttu kurittamaan tuottajaa hintojen tiputuksella.

–Korona on vaikuttanut yleisesti työskentelyyn niin, että sesonkiaikana tiloilla on pyritty kontakteja välttämään mahdollisimman tarkkaan. On tärkeää, ettei kukaan sairastuisi kiireisimpään aikaan, kun varsinkin karjatiloilla toukokuu ja kesäkuu ovat hyvinkin kiireisiä kylvöjen ollessa päällä ja rehunteon alkaessa, Ojanperä sanoo.

MTK-Kortesjärvi on maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien paikallinen etujärjestö ja vaikuttaja. MTK-yhdistykset vastaavat maanviljelijöiden alueellisesta edunvalvonnasta ja yhteydenpidosta alueellisiin sekä maakunnallisiin päätöksentekijöihin. Yhdistykset vaikuttavat myös keskusliiton toimintaan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.