Elämä on ihmettelyn arvoinen – Mai Syrjälän taidetta Villa Väinölässä

Mai Syrjälä lisää teoksiinsa mielellään myös äänielementtejä. Niitä on myös teoksessa Maakehto, johon lisätyssä lapussa on kehotus "keinuta minua".

Julkaistu:

Aihe:

–Maalaaminen on hengittämisestä seuraava olemassaolon ehto, kuvailee Syrjälä suhdettaan taiteeseen. –Niin klisee kuin se onkin, luonto on tärkein innoittajani. Luonto on minulle tärkeä elementti: sitä tuntee ihan ummehtuvansa, jos ei pääse luontoon.

Hän on palannut asumaan kotikyläänsä Soinin Hautakylälle, missä luonto on lähellä. Teostensa kautta hän haluaa herätellä katsomaan ja ihmettelemään kaikkea ympärillä olevaa. –Elämä on äimistyttävää, sitä kannattaa ihmetellä. Mitä pienempi asia, sen ihmeellisempi se usein on!

SYRJÄLÄ valmistui kuva-artesaaniksi ja graafiseksi suunnittelijaksi Jurvasta 2007. Valmistuttuaan Saimaan Ammattikorkeakoulusta taidemaalari/kuvataiteilijaksi hän on järjestänyt yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin.

Syrjälä vie taiteen mielellään ihmisten pariin, ja kalliita galleriatiloja useammin hänen taidenäyttelyitään onkin ollut ihmisläheisissä paikoissa kuten kahviloissa ja sairaaloissa. Hän on toteuttanut myös useita suoraan seinään tehtäviä maalauksia. –Imatralla sain maalata nelikerroksisen talon aula- ja käytävätilat. Yhdistin ne jugend-henkisellä viivalla, joka paisui luonnonelementeiksi niin, että kuvasin kussakin kerroksessa yhtä vuodenaikaa.

Hänen kädenjälkeään on nähtävillä esimerkiksi Soinin vanhainkodin ja neuvolan seinillä.

PARIN viime vuoden aikana Syrjälä on alkanut toteuttaa performanssimaalauksia tehden taidetta isolle pinnalle vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. –Olen kokeillut yhdistää siihen runoa, ja musiikin lisääminen on suunnitelmissa.  

Syrjälä toivoo voivansa taiteellaan auttaa muita. Yksi muoto siitä ovat sielumuotokuvat, joita hän on tehnyt jonkin verran. –Sielumuotokuvassa välitän sen, mitä kyseisen ihmisen tarvitsee nähdä itsestään.

Tähän saakka hän on käyttänyt niissä akryylivärejä, mutta arvelee, että herkän persoonan kohdalla akvarellit toimisivat paremmin.

Oman taiteen ja osaamisen markkinoinnin Mai Syrjälä kokee haastavana. –Siihen pitäisi paneutua enemmän.

–Kesäaikaan elätän itseni taiteilijana. Tilauksia tulee koko ajan, mutta niistä ei saa tasaista tuloa ympäri vuoden, joten teen hommia myös kahviloissa ja tarjoilijana.

VILLA VÄINÖLÄ on avoinna museosihteeri Päivi Haapaniemen mukaan loppuvuonna hieman epäsäännöllisesti. –Talo on auki, kun auto on pihassa. Tämän näyttelyn jälkeen esillä on vanhoja valokuvia Alajärveltä. Ensi vuonna näyttelytila on varattuna maaliskuulta lokakuulle.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.