Arjesta irrottautuminen voi tapahtua lähellä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

ASIANTUNTIJANA tilaisuudessa oli kouluttaja, Visit Finland -akatemian auktorisoitu valmentaja Arja Kortesluoma. Hän haastoi Sääksjärven, Itäkylän ja Patanan kyläaktiiveja miettimään, mitä ainutlaatuisia vetovoimatekijöitä omasta kylästä löytyy.

Illan osallistujat keksivät melko nopeasti omaleimaisia, kylän henkeä ilmentäviä asioita. Itäkyläläisten seinälehti alkoi täyttyä nopeasti, värikkäitä post-it-lappuja kirjoitettiin kiihtyvään tahtiin.

–Lappajärven Itäkylä on monipuolinen kylä. Mainitsemisen arvoisia ovat esimerkiksi ulkoilu- ja liikuntaharrastusmahdollisuudet. Ammeskallion ja Vanhavuoren ulkoilureitistöjen varrella on laavu ja näkötorni. Kylässä on kuntosali, jääkiekkokaukalo ja minigolf -rata. Ja järvi, se on tietysti ykkösjuttu, sanailivat Tuija Viinamäki ja Sari Kujala.

Kortesluoman mukaan pienet kylät näyttäytyvät matkailijoiden silmissä houkuttelevilta kohteilta juuri siksi, että ne koetaan turvallisiksi ja luonnonläheisiksi. Vaikka suomalaiset lentävät lomillaan tunnetusti etelän lämpöön, on lähimatkailusta tulossa nouseva trendi.

–Väestön vanheneminen lisää kylämatkailua. Mielenkiintoiset, uudet kohteet houkuttelevat, moni matkaaja hakeutuu paikkoihin, joihin massaturismi ei ulotu ja hinnat ovat kohtuullisia. Kylien palvelut on nyt osattava laittaa myytävään muotoon, eli tuotteistaminen on tärkeää.

Mainos

SÄÄKSJÄRVELÄISTEN seinälehden punaiseksi langaksi nousi ajatus siitä, että myös lähikylien nähtävyyksiä ja tapahtumia voidaan hyödyntää matkailijoiden houkuttelemiseksi. Hyvä lomareissu voisi sisältää pesäpallopelissä käynnin, Lappajärveen tutustumisen, geokätköilyretken ja visiitin maatilalle eläimiä katsomaan.

–Lähimatkailussa kuntarajat eivät merkitse, sillä harva eteläsuomalainen tunnistaa Etelä-Pohjanmaan paikkakuntien saatikka pienempien kylien nimet ja sijainnit. Siksi onkin hedelmällistä, että kylät tekevät yhteistyötä. Teillä järvi, meillä nuorisoseuran tanssit, Patanassa mahdollisuus kuulla kyläpelimannin soitantaa tyynen veden äärellä kesäiltana, Kortesluoma huomioi.

Kylämatkailun haasteet ovat tietysti myös omanlaisensa. Polttava kysymys maalla on pitkät välimatkat ja joukkoliikenteen puute. Tämäkin on Kortesluoman mukaan ratkaistavissa.

–Kuljetus on osa tuotteistamista. Kannattaa miettiä, voisiko paikallisen taksiyrittäjän kanssa tehdä sopimuksen matkailijoiden kyydeistä ja sopia näin pakettihinnan reissulle.

Katariina Matilainen

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.