Evijärvellä asennettiin varoituspalloja sähkölinjoille lintujen suojaksi

Linnut eivät erota sähköjohtoja, mutta tällaisen pallon ne havaitsevat ja osaavat väistää sitä.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN Särkikylässä asennettiin tänä aamuna varoituspalloja Elenian sähkölinjoille lintujen suojaksi. Kirkkaan punaisten varoituspallojen tarkoitus on suojata etenkin joutsenia.

–Linnut eivät erota johtoja, mutta tällaisen pallon ne havaitsevat ja osaavat väistää sitä, totesi asennustöitä tekemässä ollut Pekka Ala-Seppälä sähkö- ja televerkkoja huoltavasta Eltel-firmasta.

Ala-Seppälä ja kolme muuta työmiestä kiinnittävät varoituspalloja lintujen suosimalle peltoaukealle viiteen pylväsväliin, noin 15 metrin etäisyydelle toisistaan. Apuvälineenä toimi pitkä, eristetty sauva, jonka päässä pallo nostettiin sähkölinjalle ja jolla se myös ruuvattiin kiinni.

SÄHKÖVERKKOYHTIÖ Eleniasta kerrotaan, että vinkki linnuille vaarallisesta linjasta tuli asiakkaalta.

Elenia on asentanut lintupalloja ja varoitusmerkkejä joutsenten suosimille pesimä- ja levähdyspaikoille yhteensä 250 kohteeseen sähköverkkonsa alueella. Tänä vuonna niitä on käyty kiinnittämässä 120 kappaletta kymmenessä eri kohteessa. Ala-Seppälä kertoi olleensa tekemässä asennustöitä Evijärvellä viimeksi kesällä.

Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella suuri osa sähköverkosta on edelleen ilmajohtoina. Ilmajohdot voivat olla vaaraksi joutsenten nousu- ja laskupaikoilla, ja sähkölinjoihin asennettavat kirkasväriset varoituspallot tai heijastavat varoitusmerkit ovat tehokas keino estää lintujen törmäyksiä sähköverkkoon.

–Pitkällä aikavälillä lopullinen ratkaisu joutsenten suojelemiseksi ilmajohdoilta on säävarman sähköverkon maakaapelointi. Elenia uudistaa ikääntyvää sähköverkkoaan jatkuvasti säävarmaksi sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi. Kun sähkönjakelu haja-asutusalueilla uudistuu maakaapeliverkoksi, hyötyy samalla luonto ja alueen linnusto. Vuonna 2019 Elenia maakaapeloi sähköjohtoja verkkoalueellaan yhteensä 3 000 kilometriä, toteaa yhtiön tiedottaja Mari Lope.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.