• Jutta Ojala ja Mira Perttula tarjoilivat aistipolulla kävijöille teetä, johon oli kerätty muun muassa maitohorsman, vadelman ja tyrnin lehtiä.
  • 5-vuotias Joose Haaranen kokeili aistipolkua. –Tuntuu ihanalta, hän kommentoi hiekkaa ja kiviä. Sammalet kutittivat varpaita.
  • Jamin opiskelijat tekivät kasvomaalauksia ja lettikampauksia.

Aistipolku muistutti luonnon rentouttavasta voimasta

Lauantaina vietettiin Jamin Kurejoen yksikössä Sadonkorjuumarkkinoita jo perinteeksi muodostuneella kaavalla. Aurinkoinen syyspäivä houkutteli runsaasti väkeä liikkeelle nauttimaan tunnelmasta, herkuttelemaan, tekemään ostoksia ja rapsuttelemaan eläimiä.

JOS mittaa verenpaineensa ennen aistipolulle lähtöä ja uudelleen, kun on istunut hetken puutarhamyymälä Timjamin kahvilassa siemaillen yrttiteetä, ovat lukemat todennäköisesti hieman eri näköiset. Luonnonelementtien ja aistien kautta tapahtuvaa rentoutusta, maistiaista Jami Green Caren Palaudu puutarhalla -ohjelmasta, tarjottiin Jamin Sadonkorjuumarkkinoilla lauantaina.

–Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita, ja jääneet istuskelemaan ja rentoutumaan yrttiteen ääreen. Tällaisessa tapahtumassa on kiva päästä vähän istahtamaankin, kertoi ympäristöalan opiskelija Mira Perttula. –Ihmiset ovat olleet yllättyneitä siitä, miten se toimii. Moni on kertonut kokeneensa enemmän kuin pelkän jalkapohjatuntemuksen: muistoja lapsuuden poluilta ja rantahiekasta. Ulkoisen hälyn saattoi sulkea pois kuulosuojaimilla.

OMA green care -hetki on helppo toteuttaa myös kotona, esimerkiksi mennä ulos paljain jaloin, vinkkaavat Perttula ja Jutta Ojala. Opettaja Heli Hämäläinen totesi, että jokainen voi omassa arjessaan kiinnittää huomiota siihen, että viettää riittävästi aikaa luonnossa, ja että siihen liittyy mukavaa tekemistä. Myös meditaatio- ja keskittymisharjoitukset säännöllisesti kohottavat hyvinvointia.

–Jos ei pääse luontoon sieltä sisätiloista, niin luontoelementtien sisälle tuominen, luontokuvien katseleminen sekä maisemien katselukin helpottaa. Sisälle sopivia luontoelementtejä on esimerkiksi kivet, puiden osat ja kasvit. Täytyy tässä kohti tietenkin ottaa huomioon, ettei kiviä tai puiden osia saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Kukkakimput ovat ehkä se yksinkertaisin vaihtoehto, kun ottaa huomioon allergiat ja sen, ettei kimpussa ole myrkyllisiä kasveja.

Pihamaalla opiskelija Marjo Lehtisalo tarjosi kahvikäsikuorintaa. –Tämä on viimeisen päälle kiertotaloutta, hän naurahti. Idea sen tarjoamisesta markkinoilla syntyi ihan vahingossa. –Kun kapseleista tehty kahvi on juotu, se toimii ihon kuorinta-aineena. Viruttaminen sadevedellä lannoittaa samalla pihan kukkapenkit ja kasvit. Kapselit hyödynnetään askartelussa. Kahvikuorinnan jälkeen iho tuntuu pehmeältä ja sileältä.

TYHYPORUKOILLE ja mille tahansa ryhmille Jami Green Care tarjoaa virkistystä ja rentoutusta myös otsikoilla Hurmaannu hevosesta ja Leppoisasti lampolassa. –Järjestämme myös luontolähtöistä Green Care -toimintaa, kuten vaikkapa lapsillekin sopivia hyönteishotellin rakennustalkoita ja muita luontokasvatukseen liittyviä ohjelmia, Hämäläinen kertoi.

Jaa juttu: