Luoma-ahosta Suomen vuoden kylä

Luoma-ahon brändiin kuuluvat musta ja valkoinen väri. Kyläyhdistys on aiemmin painattanut samalla printillä muun muassa paitoja, kasseja ja pipoja. Kuvassa näkyvät huivit ja lakana teetettiin juhlistamaan Suomen vuoden kylä -kilpailun voittoa.
ALAJÄRVEN Luoma-aho on valittu tänä vuonna Suomen vuoden kyläksi. Viime vuonna ensin vuoden eteläpohjalaisen kylän tittelin itselleen voittanut Luoma-aho lähti tänä vuonna edustamaan maakuntaa valtakunnalliseen kilpailuun, josta niin ikään tuli voitto kotiin. Suomen vuoden kylän tittelistä kilpaili yhteensä 17 kylää eri puolilta Suomea.

ALAJÄRVEN Luoma-aho on valittu tänä vuonna Suomen vuoden kyläksi. Viime vuonna ensin vuoden eteläpohjalaisen kylän tittelin itselleen voittanut Luoma-aho lähti tänä vuonna edustamaan maakuntaa valtakunnalliseen kilpailuun, josta niin ikään tuli voitto kotiin. Suomen vuoden kylän tittelistä kilpaili yhteensä 17 kylää eri puolilta Suomea.

–Meille tuli puhelinsoitto ja kyllä siinä onnenkiljahdus ja vähän -kyyneleitäkin tuli, Luoma-ahon kyläyhdistyksen jäsenet kertovat hetkestä, jolloin saivat tietää voitosta. Osallistumisesta Suomen vuoden kylä -kilpailuun oli puhuttu jo aiemmin, mutta tänä vuonna päätettiin osallistua, koska kylässä on meneillään monia projekteja:

–Meillä on muun muassa kyläelokuvafestivaali ja nyt on alettu rakentaa myös kylätaloa, joka on tarkoitus saada valmiiksi ensi kesäksi.

KYLÄYHDISTYS näkee Luoma-ahon vahvuudeksi sen omatoimisuuden.

–Emme odottele, että kaupunki tai joku muu tulisi tekemään asioita meidän puolestamme, vaan haluamme ratkaista asiat itse. Menemme rohkeasti mukaan uusiin projekteihin ja kansainvälisiinkin hankkeisiin. Aina ei olla onnistuttu, mutta on tullut sitten helmiäkin, yhdistyksen jäsenet kuvailevat,

–Kokeileminen kannattaa. Me olemme kokeilleet itse ensin, emmekä kopioineet muilta.

Suuremmassa mittakaavassa kyläyhdistys näkee voiton hyödyttävän koko kaupunkia:

–Voitto tuo positiivista mainetta Alajärvelle ja samoin kylätalo tulee palvelemaan koko Alajärveä esimerkiksi juhlienjärjestämispaikkana.

KYLÄNÄ Luoma-aho on siitä poikkeuksellinen, että siellä on enemmän työpaikkoja kuin kylässä on asukkaita. Se on myös ikärakenteeltaan nuori: erityisesti lapsiperheitä on paljon. Myös kyläyhdistystoiminta on aktiivista:

–Monille kyläyhdistystoiminta on harrastus ja kyllä harrastukselle aina löytyy aikaa. Tämä on myös vastapainoa palavereille, kaavoille ja rutiineille, joita päivätöissä saattaa olla. Saa luoda ja kokeilla uusia juttuja.

Kyläyhdistyksen jäsenet kertovat ihmisten muuttavan kylälle paitsi paluumuuttajina ja työpaikkojen perässä myös rohkeiden elämänmuutosten toteuttamiseksi. Vaikka elämä on välillä vienyt eri puolille Suomea ja maailmaa, on Luoma-aholle ollut hyvä palata:

–Kun vertaa tätä elämään Helsingissä, tajuaa turvallisuuden. Maaseudulla on hyvä kasvattaa lapsia. Myös se, että naapurit tuntevat toisensa ja on sukua ja palvelutkin lähellä. Vaikka on asunut Helsingissä ja ulkomailla, tuntuu tänne tuleminen siltä, että tulee kotiin.

Voittoa juhlistetaan perjantaina 6. syyskuuta klo 14-18 kakkukahveilla Luoma-ahon Leipomon kahvilassa.

Voitto toista kertaa Etelä-Pohjanmaalle

Suomen vuoden kylä -palkintoa on jaettu vuodesta 1985 lähtien ja tämä on toinen kerta, kun voitto osuu Etelä-Pohjanmaalle. Aiemmin vuoden kyläksi on valittu vuonna 2012 Seinäjoen Kitinoja. Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin lauantaina 24. elokuuta paikalliskehittäjien Lokaali-tapahtumassa Kauhavalla. 

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.