Evijärveläissyntyisen kirjailijan uusi lastenkirja muistuttaa erilaisuuden hyväksymisestä ja opettaa liikkumaan luonnossa

Evijärveläissyntyisen kirjailija Armi Toivolan toinen lastenkirja muistuttaa erilaisuuden hyväksymisestä ja opettaa liikkumaan luonnossa. Kuva: Armi Toivola

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

ÄHTÄRILÄISEN, Evijärvellä syntyneen ja kasvaneen kirjailija Armi Toivolan uusi lastenkirja Peikkomainen kesäseikkailu tuli painosta heinäkuun lopulla.

Toivola kertoo kirjoittaneensa fiktiivisen tarinan, joka on samalla lapsille sopiva tietopaketti luonnosta. Päähenkilö on hänen kolmesta ensimmäisestä romaanistaan tuttu kehitysvammainen Jasu, jonka näkökulmasta tarina on kerrottu.

–Kirjassa ei korosteta kehitysvammaisuutta, ehkä enemmänkin tuodaan esille samanlaisuutta, kirjailija sanoo. –Tein päähenkilöstä kehitysvammaisen tuodakseni esiin sen, että meitä ihmisiä on monenlaisia. Loppujen lopuksi ihmiset ovat kuitenkin pohjimmiltaan samanlaisia, ne erot ovat hyvin pieniä.  

Tarinassa Jasu lähtee seuraamaan pientä jäniksenpoikaa ja eksyy kesämökin lähimetsään. Siellä hän joutuu jännittävään seikkailuun. Kaikki alkaa siitä pienestä jäniksenpojasta, jota Jasu lähtee seuraamaan. Hän pelästyy metsässä outoa otusta ja lähtee juoksemaan, kunnes ei enää tiedä, missä on. On kuuma, sääsket kiusaavat, janottaa eikä tullut edes lippalakkia mukaan. Kun vielä tarinaan ilmestyy suuttunut peikko ja koko metsä näyttää olevan sekaisin, on Jasun toimittava.

Metsässä voi törmätä monenlaisiin asioihin, ja tarina opettaakin tunnistamaan eläimiä ja lintuja. Se kertoo, kuinka pitää menetellä, jos kohtaa vaikka karhun tai käärmeen, ja antaa myös vinkkejä kuinka toimia, jos eksyy.

–Tarina on mieluisaa luettavaa niille, joita luonto ja sen asukkaat kiinnostavat. Seikkailun lomassa lukija saa tietoa monenlaisista luontoon liittyvistä asioista. Kirja muistuttaa luonnon kunnioittamisesta ja erilaisuuden hyväksymisestä.

PEIKKOMAINEN KESÄSEIKKAILU on Toivolan toinen lastenkirja ja kaikkiaan hänen seitsemäs kirjansa. Sen julkaisi Aurinkokustannus, kuten vuonna 2016 ilmestyneen Jäniksenpoika etsii veljeään -kirjankin.

Molemmat lastenkirjat on kuvitettu kirjailijan omilla luontokuvilla. Kustantajan ikäsuositus on kuusivuotiaasta ylöspäin, mutta koska kirjassa on paljon värikkäitä kuvia, se kestää myös pienempien lasten selailun.

–Koululaisille tarina on oikein sopiva. Aikuiset voivat arvuutella, missä kuvat on otettu. Varmasti moni löytää sieltä tuttuja paikkoja.

HELMIKUUSSA ilmestyi myös Toivolan viides romaani, Kaivo, joka oli jatkoa Riihelle vuodelta 2017.

Nämä kaksi viimeistä romaaniaan hän sijoitti lapsuuteensa Järviseudulle, ja hän toi niissä esiin myös Järviseudun murretta.

–Monet lukijat pitivät varsinkin tutusta murteesta. Lisäksi ainakin Evijärven Kerttuankylässä osattiin yhdistää vanhat tapahtumat kirjojeni tarinoihin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.