Kauhavan vammaisneuvoston puheenjohtajavalinta suututti vammaiset henkilöt

Julkaistu:

Aihe:

KAUHAVAN kaupunginhallitukselle on jätetty oikaisuvaatimus, jossa kaupunginhallitusta pyydetään muuttamaan sen kesäkuussa tekemää päätöstä. Kiistanalaisessa päätöksessä kaupungin vammaisneuvoston puheenjohtajaksi valittiin kuntayhtymä Kaksineuvoisen vammaissosiaalityöntekijä Piia Liinamaa. Oikaisuvaatimuksen tekijöiden mukaan vammaispalveluissa työskentelevän henkilön valinta vammaisneuvoston puheenjohtajaksi heikentää vammaisten henkilöiden oikeuksia, sillä vammaisneuvostossa ei uskalleta ottaa asioita esille, jos siellä pelätään, että lausumat vaikuttavat vastaisuudessa vammaispalvelupäätöksiin. Kaupunki ei kuitenkaan kritiikkiä kuunnellut.

VAMMAISNEUVOSTON tehtävänä on vaikuttaa kunnalliseen suunnitteluun, päätöksentekoon ja seurantaan kaikilla hallinnonaloilla. Vammaisneuvosto voi tehdä aloitteita sekä antaa lausuntoja ja kannanottoja. Tavoitteena on, että vammaisten henkilöiden oikeudet toteutuvat. Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Tavoitteena on vammaisnäkökulman huomiointi päätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä. Vammaisneuvoston valitsee kunnanhallitus.

Oikaisuvaatimuksen tekijöiden mukaan jos vammaisneuvoston puheenjohtajana istuu virkaa tekevä vammaispalvelutyöntekijä, kuten Liinamaa, vammaisneuvostossa ei uskalleta ottaa asioita esille, koska pelätään, että lausumat vaikuttavat vastaisuudessa vammaispalvelupäätöksiin.

–Usealta vammaisneuvoston jäseneltä — jotka ovat itse vammaisia tai vammaisten henkilöiden omaisia — on tullut palautetta, että he kokevat osittain jopa pelottavaksi tilanteen, jossa heidän yksilöasioistaan päättävä henkilö on vammaisneuvoston puheenjohtaja, perustellaan oikaisuvaatimuksessa.

–Lisäksi tuntuu erikoiselta, että vammaisneuvoston pitäisi tehdä aloitteita, esityksiä ja ohjeistaa vammaisneuvoston puheenjohtajaa hänen työhönsä liittyvissä asioissa.

Oikaisuvaatimuksessa kerrotaan, että Kauhavan vammaisneuvoston puheenjohtajavalintaa on ihmetelty kovasti sekä valtakunnallisessa että maakunnallisessa vammaisneuvostossa.

–Kehitysvammaisten tukiliitto ry:n lakimies on ollut todella ihmeissään, kuinka vammaispalvelun viranhaltija nimetään vammaisneuvoston puheenjohtajaksi, koska vammaisneuvosto on nimenomaan tarkoitettu eri vammaisjärjestöjen “äänikanavaksi” kaupunkien ja kuntien viranhaltijoiden ja päättäjien suuntaan — ei niin, että vammaisneuvostossa istuu vammaispalvelutyöntekijöitä.

OIKAISUVAATIMUKSESSA Liinamaan valinnan väitetään olevan poliittinen päätös.

Oikaisuvaatimuksen tekijöiden mukaan vammaisneuvoston tulee olla puoluepoliittisesti sitoutumaton, mutta nyt keskustalaiset ovat ”taas kerran” saaneet nimetä sen puheenjohtajan.

–Yleensä vammaisneuvosto nimeää itse sisältään puheenjohtajan. Näin menetellen varmistetaan, ettei puheenjohtajan valinta ole puoluepoliittinen valinta.

Oikaisuvaatimuksen tekijät väittävät, että missään toisessa kunnassa tai kaupungissa ei ole ”istutettu poliittisella päätöksellä vammaispuolen viranhaltijaa vammaisneuvoston puheenjohtajan paikalle”, vaan kyseessä on ”ainoastaan Kauhavan oma tapa tehdä vammaisneuvostostakin poliittinen toimielin.”

–Vammaisneuvoston jäsenet ja paikalliset vammaisyhdistykset ymmärtävät asian niin, että Kauhavan kaupunki näin toimiessaan yrittää “halvaannuttaa” vammaisneuvoston toiminnan, ettei vammaisneuvosto pystyisi toimimaan siten kuin siltä edellytetään. Ja tältä asia näyttää myös asianulkopuolisten silmin katsottuna.

KAUPUNGINHALLITUS päätti hylätä oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Hallintojohtaja Liisa Salon mielestä vammaisilla henkilöillä ja heidän omaisillaan ja järjestöillään on riittävän suuri edustus Kauhavan kaupunginhallituksen valitsemassa vammaisneuvostossa.

–Kauhavan vammaisneuvosto on nimetty eri yhdistysten, järjestöjen ja organisaatioiden vuonna 2017 tekemien ehdotusten perusteella, eli kuntalain vaikuttamistoimielimille asettamien vaatimusten mukaisesti, Salo perustelee.

–Edellä mainittujen tahojen lisäksi vammaisneuvostoon on pyydetty jäsenesitys kuntayhtymä Kaksineuvoiselta, joka vastaa Kauhavan kaupungin alueella vammaispalvelujen järjestämisestä, sekä Kauhavan seurakunnalta. Jäseniä ei ole nimetty poliittisin perustein. Vaikuttamistoimielinten, kuten vammaisneuvoston, jäsenet eivät ole kunnallisia luottamushenkilöitä.

Vammaisneuvostossa on aina, koko Kauhavan kaupungin toiminta-ajan istunut kuntayhtymä Kaksineuvoisen edustaja.

–Kuntayhtymä Kaksineuvoinen on esittänyt Piia Liinamaata valittavaksi vammaisneuvostoon. Puheenjohtajaksi valitaan yksi neuvoston jäsenistä. Puheenjohtajan on valinnut kaupunginhallitus, ei keskustapuolue.

Salon mielestä vammaispalveluissa työskentelevä ja alaa tunteva ja suhteita eri järjestöihin ja toimijoihin omaava Liinamaa on juuri sellainen suora äänikanava vammaisneuvostosta viranhaltijoiden suuntaan, jota vammaisneuvosto tarvitseekin.

–Valtakunnallisesta ja maakunnallisesta vammaisneuvostosta ei ole oltu vammaisneuvoston puheenjohtajavalintaan liittyen yhteydessä Kauhavan kaupunkiin, Salo toteaa.

Hän toppuuttelee myös pelkoja siitä, että vammaisneuvoston jäsenet eivät uskalla avata suutaan Liinamaan puheenjohtajakaudella. Salo sanoo, että viranhaltijan on toimittava tehtävässään tasapuolisesti ja käyttäydyttävä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla.

–Vammaisneuvoston jäsenen puheenvuoro tai lausuma ei siis voi eikä saa vaikuttaa hänen vammaispalvelupäätöksiinsä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.