Vehka-aho johdatti Sudenpennut finaaliin ja nousuun

Lotta Vehka-aho oli yksi joukkueen ratkaisupelaajista, kun Suomen 20-vuotiaiden naisten joukkue nousi B-divisioonan hopeasijalla ensi kesäksi A-divisioonaan. Kuva: fiba.basketball

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Hän oli pistekuningatar 18,5 pisteen keskiarvolla ja otti lisäksi neljä levypalloa ja antoi 3,5 syöttöä per ottelu. Joukkueen muita ratkaisupelaajia olivat muun muassa Awak Kuier, Elina Arike ja Lotta-Maj Lahtinen.

Suomi taipui B-divisioonan päätösottelussa Bulgarialle niukasti 80–75, mutta nousee ensi kesänä A-divisioonaan. Nousu olikin joukkueen päätavoite kisoissa. Ennen tätä kesää Suomen 20-vuotiaiden naisten maajoukkue pelasi edellisen kerran vuonna 2006.

VEHKA-AHO pyrki tuomaan joukkueeseen mahdollisimman paljon positiivisuutta kannustamalla ja rohkaisemalla muita pelaajia.

–Toin peliimme rohkeutta ottamalla vapaat heittopaikat sekä puolustamalla mahdollisimman ärhäkästi vastustajia. Olen todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta, koska kisat olivat mielestäni huiput! En vaihtaisi tuota kahta viikkoa mihinkään!

Onnistumisen kannalta oli tärkeää, että joukkue hitsautui nopeasti yhteen ja pääsi testaamaan tekemistään harjoituspeleissä.

–Turnauksessa saatiin meidän joukkuepeli käyntiin melko nopeasti. Meillä oli ennen turnauksen alkua kaksi harkkapeliä Tsekkejä vastaan, missä joukkueesta puuttui vielä muutamia avainpelaajia, ja samoin Turkkia vastaan, joissa kaikki pelaajat olivat kasassa. Näiden pelien merkityksen huomasi todella hyvin turnauksessa: oltiin jo päästy hyvin kärryille meidän yhteisestä pelitavasta sekä toisten pelaajien vahvuuksista ja heikkouksista. Myös parin kuukauden yhteiset treenit alkoivat tuottaa tulosta.

Myös aiempi yhteinen joukkuetausta Mäkelänrinteessä pelanneiden kesken edesauttoi yhteisen rytmin löytämisessä sekä tietenkin yhteen pelaamisessa.

–Meillä oli turnauksessa kova alkulohko: Kreikka ja Bulgaria, mutta pystyimme voittamaan kummatkin ja pääsimme kamppailemaan Romaniaa ja Turkkia vastaan. Voitot niistä antoivat meille mahdollisuuden semifinaaleihin brittejä vastaa. Voitto briteistä oli meidän joukkueeltamme koko turnauksen isoin ponnistus. Pelasimme ekan puoliajan todella heikosti. Sovittiin tauolla, että laitetaan meidän perusasiat kuntoon ja niin tehtiin: viimein saatiin käännettyä peli meille. Se tunne oli sanoinkuvailemattoman hyvä.

FINAALIPELI Bulgariaa vastaan oli nahkea, Vehka-aho kuvailee. –Lopulta viiden pisteen häviöstä huomasi kisojen rankkuuden jo hieman painavan. Bulgaria myös pelasi hyvää peliä ja oli silloin meitä parempi. He osasivat käyttää meitä hyödyksi niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa juuri oikealla tavalla. Hieman kuitenkin ärsytti, koska olimmehan jo kerran tämän joukkueen voittaneet.

Kuitenkin yleisellä tasolla kisat menivät meiltä todella hyvin. Saatiin nostettua U20-joukkue ensi vuodeksi A-divarin kisoihin, mikä oli alun perinkin meidän tavoite. Tuntuu hyvältä, että päästiin toteuttamaan se yhdessä. Tuntui todella kivalta päästä mukaan juuri tähän joukkueeseen, koska viimeksihän tämän ikäisillä naisilla oli edustusjoukkue vuonna 2006.

Mainos

Itselleni päällimmäiseksi tunteeksi nousee kiitollisuus siitä, että junnuvuosien jälkeen avautui tällainen mahdollisuus. Hienoa, että Suomessa on panostettu tämän ikäisiin nuoriin naisiin. Uskon, että tästä lähtien Suomen naisten U20 joukkue tulee osallistumaan kisoihin yhä useammin – miksei vaikkapa joka vuosi. U16 ja U18 -ikäisissä tytöissä on todella potentiaalisia pelaajia, joten en näe mitään estettä sille, miksei U20-joukkuetta tulisi tulevinakin vuosina muodostumaan.

ALKAVALLA kaudella Vehka-aho pelaa NCAA:ssa, Florida Atlantic Owl -joukkueessa.

–Valinta lähteä kyseiseen yliopistoon perustuu paljon siihen, kuinka paljon luotan joukkueen päävalmentajaan ja hänen visioonsa kehittää tätä joukkuetta. Hän haluaa minut kentälle saamaan muutosta pelitapaan, kertoi Vehka-aho aiemmin solmittuaan sopimuksen.

Valmentaja Jim Jabir on aloittanut FAU:n naisten koripallo-ohjelman rakentamisen viime kaudella melkeinpä täysin tyhjästä. Hän on valmentanut päävalmentajana 800 peliä ja kehitti aiemmin Ohion yliopiston koripallon sille tasolle, että joukkue pääsi hänen johdollaan viisi kertaa peräkkäin lopputurnaukseen.

–Tänä vuonna FAU:n joukkueessa pelaa kahdeksan freshmania eli tulokasta ja ensi vuonna viisi. Tämän kauden jälkeen lähtee pois kaksi senioripelaajaa, joiden tilalle Jabir haluaa minut. Luotan siihen, että voin olla avuksi FAU:n nais-koripallon kehittämisessä. Siellä on lahjakkaita pelaajia, joiden kanssa pääsen pelaamaan yhdessä kolme vuotta, mikä kuulostaa hyvälle. Seuraan heidän pelejään netin välityksellä aina kun se on mahdollista, kertoi Vehka-aho ennen kautta.

Joukkueessa pelaa ensi vuonna toinenkin eurooppalainen, Ranskasta tuleva tulokas.

Vehka-aho vieraili lokakuun lopulla Floridassa tutustumassa yliopiston käytäntöihin ja joukkueeseen.

–Todellakin tulee uusia haasteita, koska ympäristö on erilainen ja asiat muuttuvat, mutta olen jo saanut vähän esimakua siitä, miltä tuntuu lähteä pois kotikaupungista uuteen ympäristöön, kun muutin viimeiseksi lukiovuodeksi Helsinkiin. Joutuu todellakin tekemään lujasti töitä ja kilpailemaan, mutta niinhän sen pitääkin olla.

juttua muokattu 14.8.2019, lisätty Vehka-ahon kommentit

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.