Loppukesän ja alkusyksyn sää: lämmintä luvassa

Marko Lehto kertoo Meijulle, mitä kaikkea voi päätellä puun lehden perusteella. Meijulla on pihassa oma nimikkopuu, johon on kiva kiivetä.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Hän kertoo tehneensä jo kymmenennen kerran oman ennustuksensa kesän säästä vapun aattona, kirjannut pannuhuoneen kalenteriin ja kertonut lähituttaville. –Nappiin on mennyt tähän saakka. Tämän kesän osalta pieleen on mennyt heinäkuun lopun hellejakso; se alkoi reilua viikkoa ennustamaani aiemmin.

Kahta samanlaista kesää ei ole ollut.

Kymmenisen vuotta sitten Lehto asui Kaustisella. –Olin jo silloin mielessäni kaavaillut, minkälaisia kesiä tulee, ja tiennyt kyllä, mutten ollut kenellekään puhunut. Selkäni oli kipeä ja menin Harjukosken Heikille hierottavaksi. Hän on kansanparantaja, joka ennustaa säätä kaloista. Heikki oli juuri perkaamassa ahvenia kun menin, ja sanoi, että katso miten tummat juovat, tulee kylmä kesä. Vastasin, että olen eri mieltä, tulee pitkä ja kuuma kesä.

Syksyllä Lehto ja Harjukoski tapasivat metsästyksen tiimoilta ja Harjukoski kysyi, mistä tiesit. Pari vuotta myöhemmin Harjukoski ennusti kuumaa kesää, mutta Lehto rankkasateita. Sinä kesänä Kaustisella koettiin trombi kansanmusiikkifestivaalien aikana. –Kun nähtiin kaupassa, hän ihmetteli, mistä sinä taas tiesit. Soitellaan vieläkin pari kertaa vuodessa samalla asialla. Viimeksi hän totesi, että kyllä sä, poika, osaat!

LEHTO tekee ennustuksensa luontoa havainnoimalla. Hän on liikkunut metsissä paljon nuoresta saakka, tutkinut sen elämää, puita ja kasveja, heinästä alkaen. –Ei tätä kukaan ole opettanut. Varmasti samoja asioita seuraan kuin vanhan kansan isännätkin, jotka ovat säätä ennustaneet. Enää ei tarvitse edes kulkea puiden alla tutkimassa, autostakin pystyy havainnoimaan.

Lehto uskoo luonnon viisauteen. – Jo talvella pitää katsoa merkkejä, miten kasvit reagoivat. Huhtikuun lopulla merkit ovat valmiina, kesä alkaa aina vapusta. Havunneulasista ja puiden lehdistä voi päätellä paljon, esimerkiksi siitä, miten neulaset kasvavat. Jos pohjoisen puolelle on kasvua, on tulossa kuivuutta ja puu varastoi itseensä ravinteita. Kun puut ovat imeneet maasta vettä ja ravinteita satojakin vuosia, pakkohan niiden on tietää, mitä on tulossa, että selviävät. Niitä voi lukea kuin Bibliaa.

Talven sään hän on ennustanut nyt viidesti. –Talven ennuste valmistuu myöhemmin syksyllä. Luminen talvi on tulossa tämän hetkisten merkkien mukaan, mutta jos loppusyksystä oikein paljon sataa, se muuttuu. Useimmiten lämmin ja kuiva syksy lupaa runsassateista talvea.

Marko Lehto jakaa tietouttaan luonnosta ja säästä tyttärilleen Meijulle ja Miisalle.

–Nyt olen ajatellut, että alan oikein pitämään kirjaa havainnoista ja ennusteista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.