Lukijan mielipideartikkeli:

Lappajärven tonttikampanja ja tuulivoimahanke

Lappajärven kunnanhallitus on kokouksessaan 24. kesäkuuta päättänyt huutokaupata yhden tontin Välijoen kaava-alueelta. Tontin lähtöhinta on 0 euroa. Välijoen tonttien hinnoiksi on päätetty 28 050–58 750 euroa. 15 tontista on myyty kaksi.

Tonttikampanja on konkreettinen esimerkki siitä mitä teollinen tuulivoimahanke liian lähelle asutusta rakennettuna aiheuttaa Lappajärven kiinteistömarkkinoille. Hankealue tulee liian lähelle kaunista Välijoen maisemaa mikrosijainnillisesti puhumattakaan siitä, mitä hanke toteutuessaan aiheuttaa maakunnallisesti arvokkaalle Lappajärven kulttuurimaisemalle. Hanke toteutuessaan koskettaa kaikkia alueen kuntia, Vimpeliä, Alajärveä ja Evijärveä.

Tonttikampanja toimikoon herätyksenä lappajärveläisvaltuutetuille, jotka aikanaan päättävät tuulivoimahankkeesta. Jos kunta joutuu tontteja tällä tavoin tarjoamaan ostettavaksi varsinkin juuri kaavoitetulta Välijoen loma-asuntoalueelta, niin voi vain miettiä mitä tuulivoimahanke aiheuttaa – ja on jo aiheuttanut yksityisten kiinteistöjen ja lomakiinteistöjen omistajien kiinteistöjen arvoille Lappajärven alueella. Lähimmät voimalat on suunniteltu noin kilometrin päähän vakituisesta asutuksesta.

Kiinteistömarkkinan piristämiseksi ja epätietoisuuden poistamiseksi markkinoilta olisi järkevää, että Lappajärven valtuusto mitä pikimmiten korjaisi kunnanhallituksen päätöksen ja valtuustoaloitteen pohjalta päättäisi, että tuulivoimahanke keskeytetään jo kaavoituksen tässä vaiheessa. Hankkeella on jo ennen käynnistymistään ollut laaja vastustus.  

Lappajärven kunnalta on kaavoituksen yhteydessä pyydetty hankkeen kannattavuudesta kokonaistaloudellista selvitystä, jossa selvitettäisiin kiinteistöjen arvojen lasku, hankkeen muut haittavaikutukset (esimerkiksi paluumuuton väheneminen, loma-asuntokauppa, imagohaitat) vastaan paljon puhutut kunnan kiinteistöverotulot hankkeesta. Vastausta ei ole saatu. Hankevastaavalta on vaadittu myös nykytekniikan mahdollistamat kunnolliset 4D-mallinnukset havainnekuvista, miltä kymmenen 300 metriä korkeita teollisia tuulivoimaloita lentoestevaloineen näyttää pyörimässä Lappajärven maisemassa valtuutettujen päätöksenteon tueksi. Kunnollisia mallinnuskuvia ei ole vielä saatu.

Jaakko Viinamäki

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.